Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Sports

FIFA noraida Blatera un Platinī apelācijas par pagaidu atstādināšanu no amata

© SCANPIX

Starptautiskās futbola federācijas (FIFA) Apelāciju komisija paziņojusi, ka noraida Zepa Blatera un Mišela Platinī pieteiktās apelācijas par viņiem piespriesto 90 dienu diskvalifikāciju no futbola un pagaidu atstādināšanu no amata. Šāds Apelāciju komisijas lēmums vēl vairāk samazina Platinī iespējas februārī kandidēt uz FIFA prezidenta amatu.

FIFA Apelāciju komisija pilnībā noraidījusi gan Zepa Blatera, gan Mišela Platinī iesniegtās apelācijas ar prasību atcelt piespriesto disciplinārsodu. Tas arī netiks nekādā veidā mīkstināts, un Apelācijas komisija atstājusi sākotnējo Ētikas komisijas lēmumu spēkā bez izmaiņām.

Pret Blateru un Platinī šobrīd vērsta dienesta izmeklēšana, pārbaudot 2011. gadā veikto maksājumu gandrīz divu miljonu eiro apmērā, par kura pamatojumu neviens nevar uzrādīt oficiālu līgumu. Blaters šobrīd atrodas arī Šveices varas iestāžu redzeslokā un ir apsūdzēts par vairākiem pārkāpumiem. Nesen veselības problēmās iekļuvušais Blaters FIFA prezidenta amatu oficiāli atstās pēc februārī paredzētajām vēlēšanām.

Apelācija bija viena no pēdējā Platinī cerībām paspēt tikt pieteiktam šajās vēlēšanās kā kandidātam. Viņš ir pieteicis savu kandidatūru atbilstoši reglamentam, taču Vēlēšanu komisija to nemaz neizskatīja viņa pagaidu diskvalifikācijas dēļ, apstiprinot piecus citus kandidātus. Ja diskvalifikācija tiks laicīgi atcelta, tad Vēlēšanu komisija teorētiski vēl var apstiprināt arī Platinī kandidatūru. Apstrīdēt Apelāciju komisijas lēmumu iespējams Sporta arbitrāžas tiesā (CAS), tiesa, maz ticams, ka CAS varētu izskatīt lietu un pieņemt lēmumu līdz vēlēšanu norises brīdim. Tiek gan vēstīts, ka gan Blaters, gan Platinī noskaņoti rīkoties tieši šādi, lai pierādītu savu nevainību.

FIFA Ētikas komisija gan patur tiesības atcelt pagaidu diskvalifikāciju tiklīdz būs pabeigta izmeklēšana Blatera un Platinī lietās. Tas savukārt var notikt jebkurā mirklī, tiesa, ja Ētikas komisijas izmeklēšana apliecinās atstādināto FIFA prezidenta un viceprezidenta dienesta pārkāpumus, viņus sagaida vēl ilgāka diskvalifikācija, atsevišķi avoti piesauc termiņu septiņu gadu garumā. Tas savukārt ļoti ietekmēs arī UEFA darba kārtību nākotnē, jo Platinī ir Eiropas vadošās futbola organizācijas prezidents. Pašlaik FIFA vada Isā Ajatū, Āfrikas Futbola konfederācijas prezidents, bet UEFA priekšgalā ir Spānijas Futbola federācijas prezidents Anhels Marija Viljars.