Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Komercziņas

FIFA Pasaules kauss 2030 - globālā aina, tajā skaitā potenciālās vides problēmas

© Pixabay

2030. gadā FIFA Pasaules kauss piedzīvos vēsturiskas pārmaiņas, aptverot sešas valstis trijos kontinentos, atzīmējot turnīra simtgadi. Spānijas, Portugāles un Marokas alianse kā šī pasākuma vadītāji un viesu uzņēmēji sola grandiozas, skaistas spēles svinības līdz šim neredzētā mērogā. Pirmās trīs spēles paredzētas Urugvajā, Argentīnā un Paragvajā, kas sasaucas ar nostalģiju pēc Pasaules kausa atklāšanas. Tomēr šim monumentālajam lēmumam joprojām nepieciešams iegūt oficiālu ratifikāciju gaidāmajā FIFA kongresā.

Kādas pārmaiņas sagaidāmas turpmākajos turnīros?

Ir vērts atzīmēt izmaiņas FIFA apsvērumos par Pasaules kausa nākotni. Sākot ar 2034. gada turnīru, finālturnīrā tiks izskatīti tikai to valstu piedāvājumi, kas ietilpst Āzijas un Okeānijas Futbola konfederācijā. Šis stratēģiskais solis uzsver organizācijas apņemšanos veicināt futbola izaugsmi šajos reģionos, potenciāli paplašinot sporta ietekmi pasaulē.

Līdz ar to sagaidāms sporta bāru, azarstpēļu un kreditoru piedāvājumu uzplaukums gūt dažādas balvas un dalības loterijās ar FIFA pasaules kausa tematiku. Šāda un dažādu citu iespaidīgu pasaules mēroga notikumu rezultātā ātrie kredīti internetā, to piedāvājumi un pielietojuma iespējas tikai paplašinās. Ja neizdodas apmeklēt šo grandiozo turnīru klātienē finansiālu vai citu apsvērumu dēļ, tad pastāv iespēja to vērot interneta vidē. Taču, ja tiešraide neattaisno cerības, tad ātrie kredīti ļautu uzņemties risku un piepildīt ilgi loloto sapni - iegādāties biļetes FIFA Pasaules kausa turnīram un iegūt neaizmirstamu pieredzi, atmiņas un emocijas.

Lai gan FIFA prezidents Džanni Infantīno uzsver 2030. gada Pasaules kausa nenoliedzamo globālo ietekmi un tā simbolisko būtību, kritiķi pauž nopietnas bažas par tā daudzkontinentālo izkārtojumu. Izskan satraukums, ka Pasaules kausa izcīņas rīkošana vairākos kontinentos var radīt nopietnas problēmas gan atbalstītājiem, gan videi, izvirzot svarīgus jautājumus par ilgtspējību un tik plaša notikuma kopējo ietekmi uz klimatu.

Plānots koncentrēties uz klimata pārmaiņu ietekmi un vides saglabāšanu

FIFA ilgtspējības plāns ietver dažādus aspektus, tostarp oglekļa neitralitāti, atjaunojamās enerģijas ieviešanu, atkritumu samazināšanu un sabiedrības iesaisti. Lai kompensētu turnīra radītās oglekļa emisijas, FIFA iegulda sertificētos oglekļa kompensācijas projektos, koncentrējoties uz atjaunojamo enerģiju, apmežošanu un mežu atjaunošanas iniciatīvām. Turklāt tiek aktīvi veicināta atjaunojamo enerģijas avotu, piemēram, saules un vēja enerģijas, izmantošana stadionos un saistītos objektos.

FIFA par prioritāti izvirza sabiedrības iesaistīšanu, lai atstātu ilgstošu pozitīvu ietekmi uzņemošajās valstīs. Organizācija sadarbojas ar vietējām kopienām, ieguldot sociālajās iniciatīvās, izglītības programmās un sporta attīstības projektos, veicinot futbola izaugsmi ilgtermiņā un sniedzot pienesumu Pasaules kausa izcīņas mantojumā.

Reaģējot uz kritiķu bažām par potenciālajiem izaicinājumiem atbalstītājiem, FIFA izstrādā ceļošanas un izmitināšanas stratēģijas, lai nodrošinātu līdzjutējiem ērtu piekļuvi. Organizācija pēta ilgtspējīgas transporta iespējas, stimulē sabiedriskā transporta izmantošanu un veicina videi draudzīgas ceļošanas izvēli, lai samazinātu turnīra kopējo oglekļa emisiju sekas.

Saskaņojoties ar ANO Ilgtspējīgas attīstības mērķiem un sadarbojoties ar dažādām ieinteresētajām pusēm, tostarp valsts iestādēm, nevalstiskām organizācijām un vides ekspertiem, FIFA mērķis ir noteikt jaunu standartu ilgtspējīgiem liela mēroga pasākumiem. Mērķis ir parādīt, ka globālu sporta pasākumu rīkošana var pastāvēt līdzās atbildīgai vides praksei un pozitīvai sabiedrības iesaistei.

Pasaules kausa nozīmīgums vēsturē un loma mūsdienās

Plānots, ka 2030. gada turnīra atklāšanas spēles sāksies Montevideo, Urugvajā, pilsētā, kur 1930. gadā notika pirmā Pasaules kausa spēle. Šī izvēle ne tikai piešķir notikumam vēsturisku nozīmi, bet arī godina futbola saknes. Pēc šī vēsturiskā sākuma spēles tiks rīkotas Argentīnā un Paragvajā, pievēršot pasaules uzmanību futbola izcelsmei un mantojumam Dienvidamerikā. Turpinājumā 48 komandu turnīra atlikusī daļa pārcelsies uz Ziemeļāfriku un Eiropu. Ja Maroka tiks apstiprināta, tā būs tikai otrā Āfrikas valsts, kas rīko Pasaules kausu, kas liecina par futbola globālo izaugsmi, tā pieaugošo pieejamību un visaptveramību.

Raugoties tālāk par 2030. gadu, Saūda Arābija jau ir skaidri paudusi nolūkus, paziņojot par savu kandidatūru 2034. gada Pasaules kausa rīkošanai. Šis piedāvājums saskan ar valsts vīziju pozicionēt sevi kā pasaules sporta līderi. Tuvojoties termiņam, līdz kuram potenciālajiem rīkotājiem jāiesniedz nepieciešamie apstiprinājumi, dažādas ieinteresētās puses, tostarp futbola entuziasti, vides aizstāvji un politikas veidotāji, rūpīgi izvērtē sekas, ko atstāj FIFA lēmums dažādot turnīra norisi vairākos kontinentos. Kritiķus satrauc iespējamā ilgtspējības un klimata ietekme, kas saistīta ar tik liela mēroga notikumu, uzsverot nepieciešamību pēc videi draudzīgām stratēģijām un iniciatīvām, lai kompensētu ievērojamo ietekmi uz vidi.

Čempionātā sagaidāma arī Krievijas jauno futbolistu atpakaļuzņemšana

Citās ar FIFA saistītās ziņās izskanējis paziņojums par Krievijas futbolistu atpakaļuzņemšanu sacensībās, kas jaunāki par 17 gadiem. Šāda notikumu attīstība tikai iespējama un notiek pēc UEFA lēmuma, un atspoguļo notiekošo dialogu par sporta lomu diplomātijā un starptautiskajās attiecībās. Tomēr atpakaļuzņemšana iekļauj noteiktus nosacījumus, uzsverot globālo sporta attiecību niansēto raksturu. Komandas sacentīsies zem "Krievijas Futbola savienības" karoga, atturoties no valsts karoga vai himnas izmantošanas un tērpjoties neitrālos formastērpos.

FIFA Pasaules kausa izcīņai tuvojoties, pasaules futbola sabiedrība to vēro gan ar gaidām, gan arī patīkama satraukuma un pārdomu pazīmēm. Turnīra paplašināšanās ģeogrāfiskajā mērogā tiek uzskatīta par veltījumu futbola starptautiskajai pievilcībai un spēkam, apvienojot valstis uz kopīgiem, vienojošiem pamatiem. Tomēr rodas arī būtiskas bažas par vides ilgtspējību, loģistikas izaicinājumiem un nepieciešamību pēc iekļaujošas, atbildīgas pasākumu vadības. FIFA lēmumi turpmākajos gados būtiski veidos šī varenā notikuma nākotni, cenšoties to organizēt ar sociālo, vides un ētisko atbildību, nodrošinot, ka Pasaules kausa mantojums ir vienotība, sports un ilgtspējīga globāla ietekme.