Pirmdiena, 6.maijs

redeem Didzis, Gaidis

arrow_right_alt Skandalozi

VAKARA ZIŅAS. "Lieliskā gadsimta" Ibrahims Pašā veiksmīgs profesijā, bet ne mīlas dzīvē

© LNT publicitātes foto

Gandrīz jebkura veiksmīga aktiera karjerā parādās ideālā loma, kurai pateicoties aktieris var pilnībā atvērties, parādīt sava talanta smalkākās nianses, pilnībā iejusties atveidojamajā tēlā un ar to iekarot skatītāju mīlestību. Pasaulslavenā seriāla «Lieliskais gadsimts» lielvezīra Ibrahima Pašā loma turku jaunās paaudzes spožāko zvaigzni, aktieri Okanu Jalabiku pacēla slavas virsotnē.

Sultāna un viņa vezīra traģiskā draudzība

Visā pasaulē skatītāju mīlētā un austrumnieciski krāšņā turku vēsturiskā seriāla «Lieliskais gadsimts» darbība norisinās desmitā Osmaņu impērijas sultāna Suleimana I galmā. Suleimans bija izcils 16. gadsimta monarhs, kura valdīšanas laikā impērija piedzīvoja militārās, politiskās un ekonomiskās varas kulmināciju. Seriāla sižeta notikumi aizsākas, kad Suleimans, medījot kopā ar draugu Ibrahimu, uzzina, ka kļuvis par sultānu, un sāk pārvaldīt impēriju. Līdz ar temperamentīgās slāvu verdzenes Aleksandras nonākšanu sultāna harēmā un kļūstot pa viņa favorīti un vēlāk arī sievu, galmā sākas intrigas un cīņa ne tikai par varu un ietekmi, bet pat par dzīvību. Viens no galvenajiem šo cīņu stūrakmeņiem bija sultāna bērnības draugs un impērijas galvenais augstmanis - lielvezīrs Ibrahims Pašā.

Instagram

Vēstures fakti vēsta, ka augstdzimušais troņmantinieks Suleimans bijis mierīgs, lēnīgs un nosvērts cilvēks, bet vienkāršās izcelsmes Ibrahims - inteliģents, vitāls un ļoti izskatīgs jauns vīrietis. Ibrahims piedzima 1525. gadā kristiešu ģimenē Venēcijas republikā (pašreizējā Grieķijas teritorija) un bērnībā nonāca turku verdzībā. Tā kā puisēns bija attapīgs un mājās skolots, kā arī vienā vecumā ar nākamo impērijas mantinieku, viņš kļuva par Suleimana pāžu. Kalpojot vienaudzim Suleimanam, abi bija kopā visu bērnību, apguva militāro mākslu, kopā izglītojās un kļuva par uzticamiem draugiem. Kad Suleimans kļuva par sultānu, viņš neaizmirsa savu draugu un uzticamības personu. Ignorējot esošo augstmaņu ieteikumus un ambīcijas, viņš 1525. gadā padarīja Ibrahimu par impērijas lielvezīru. Lielvezīrs bija sultāna pirmais ministrs ar absolūtu varu, kuru varēja atlaist tikai pats sultāns. Viņš glabāja impērijas zīmogu un bija tiesīgs sasaukt visus vezīrus valsts lietu apspriešanai. Suleimans arī publiski deva svētu zvērestu, ka nekad neatņems dzīvību savam palīgam, kuru uzskatīja par brāli. Tā kā Osmaņu impērija bija pārāk liela un darāmā bija daudz, par sevišķu uzticamības apliecinājumu kalpoja arī tas, ka Suleimans padarīja Ibrahimu par Turcijas domīniju pārvaldnieku Eiropā. Realitātē tas nozīmēja, ka sultāns Ibrahima pārvaldībā nodeva pusi impērijas. Ibrahims darbos viņu nepievīla, jo bija veikls diplomāts un spēcīgs militārais līderis. Karos par labu sultānam viņš izcīnīja daudzas uzvaras. Šī unikālā draudzība ilga 13 gadus, un tās rezultātā Osmaņu impērija ieguva nepārspētu spēku, varu, slavu un iedzina bailēs ienaidniekus.

Tomēr, gadiem ejot, Ibrahims netika galā ar naudas un varas pārbaudījumu. Jaunībā Ibrahims loloja un rūpējās par attiecībām ar Suleimanu, bet, ticis pie bagātības un neierobežotas varas, kļuva paviršs. Viņa augstprātībai nebija robežu, Ibrahims rīkojās sultānam aiz muguras, slēdza darījumus, kas iedragāja viņa valdnieka prestižu ienaidnieku un sabiedroto acīs. Venēcijas tirgotāji pat sāka viņu dēvēt par «Ibrahimu Lielisko», un tas, ka viņš neiebilda pret to, sultānam bija lielākais personīgais pazemojums. Ibrahims iemantoja daudzus ienaidniekus un skauģus, kuri pret viņu veidoja dažādas sazvērestības. Viens no lielākajiem viņa ienaidniekiem bija Hirrema - ambiciozā un greizsirdīgā sultāna otrā sieva. Vēloties iegūt absolūtu varu pār savu vīru un nodrošināt abu bērnu tiesības uz troni, viņai vajadzēja atbrīvoties no ietekmīgā Ibrahima. Hirrema pārliecināja sultānu, ka Ibrahims ir noslēdzis savienību ar persiešiem un gatavojas gāzt viņu no troņa. Lielvezīrs Ibrahims Pašā, kurš turklāt bija precējies ar Suleimana māsu sultāni Hatidži, naivi cerēja, ka nekas nespēs satriekt abu jaunības draugu draudzību. Izrādījās, ka savu personīgo ambīciju un augstprātīgās varas apziņas eiforijā viņš bija pārvērtējis ne tikai Hirremas kā sievietes spēku, bet arī abu draudzību un beigās izrādījās nepateicīgs tās izmantotājs, kas arī noveda pie bēdīga iznākuma. Suleimans 1536. gadā pieņēma lēmumu sodīt savu draugu ar nāvi. Lai to varētu izdarīt, sultāns pieprasīja islāma reliģiskajiem līderiem svēto apžēlošanu, kas ļāva atsaukt reiz doto valdnieka zvērestu par Ibrahima dzīvību, ja viņš Konstantinopolē uzcels mošeju, ko Suleimans arī izdarīja. Brīdī, kad Suleimans pavēlēja sodīt savu draugu ar nāvi, abi praktiski nesarunājās, un sultāns pat nevēlējās uzklausīt drauga attaisnojumus, jo bija neatgriezeniski zaudējis uzticību viņam. Bez vainas nebija arī pats sultāns, kurš ļāvās galma intrigām un baumām, neskatoties uz to, ka pazina Ibrahimu visu savu dzīvi un abi kopā, attīstot turku vareno impēriju, bija piedzīvojuši tik daudz. 15. martā lielvezīrs Ibrahims Pašā tika sodīts ar nāvi. Vēstures hronikās minēts, ka sultāns vēlāk esot dziļi nožēlojis savu rīcību. Pat 20 gadus pēc Ibrahima nāves sultāns Suleimans savā dzejā un sarakstītajās poēmās apdziedāja draudzības un uzticības tēmu, bet to galvenajam literārajam tēlam piemita Ibrahima Pašā vaibsti.

Ibrahims - Okana Jalabika liktenīgā loma

Seriālā «Lieliskais gadsimts» turku impērijas slavenāko laiku galvenos varoņus atveidoja nopelniem bagātais aktieris Halits Ergenčs (46) un gandrīz desmit gadus par viņu jaunākais aktieris Okans Jalabiks. Brīdī, kad Jalabiks saņēma uzaicinājumu filmēties vērienīgajā un dārgajā turku televīzijas projektā, viņš jau bija atzīts Turcijas teātra un kino mākslinieks, kā arī pasludināts par spožāko jaunās paaudzes zvaigzni. Taču Ibrahima Pašā loma seriālā Okanam atnesa arī pasaules slavu.

Okans Jalabiks (38) piedzima Turcijas galvaspilsētā Stambulā, ģimenē, kurā jau auga vecākais dēls Ozans. Okana vecāki nebija saistīti ar teātra pasauli, tēvs bija tirgotājs, bet māte strādāja bankā. Jau no mazotnes Okans bija fiziski labi attīstīts un ļoti glīts puisēns, tāpēc skolas priekšnesumos vai pasākumos viņam tika iedalītas galvenās lomas. Sākumskolas laikā Okans izlēma iesaistīties skolas teātra pulciņā, iepazina skatuvi un nebaidījās stāties publikas priekšā, kā arī jau bērnībā nolēma, ka dienās kļūs par aktieri. Pēc skolas pabeigšanas 1997. gadā jaunietis uzreiz devās uz Stambulas universitāti un iestājās teātra mākslas fakultātē, kur viņa skolotāji bija slaveni un atzīti turku aktieri un režisori. Paralēli tam Okans studēja arī Stambulas konservatorijas vokāla klasē. Jau pirmajos studiju gados Okans veiksmīgi debitēja teātrī un darbojās uz vairāku Stambulas teātru skatuvēm. Jauno teātra talantu pamanīja Turcijas televīzijas darboņi un no 2000. gada sāka piedāvāt viņam epizodiskas lomas turku seriālos. Pirmā nozīmīgā loma Okanam izrādījās 2003. gada seriālā «Klaidonis» («Serseri»), kurā viņš atveido jaunu bezdarbnieku un klaidoni Omeru ar kriminālu pagātni, kurš iemīlas meitenē no bagātas ģimenes. Pēc šī modernā mīlas stāsta Jalabiks kļūst par Turcijas meiteņu pielūgsmes objektu, sekssimbolu un populārāko jauno aktieri. Nākamā nozīmīgā Okana loma seko 2006. gadā seriālā «Mīļais, atceries» («Hatırla Sevgil»), kas stāsta par Romeo un Džuljetu modernā interpretācijā. Šajā seriālā Okanam nebija galvenās lomas, viņš atveidoja mīlas trijstūra trešo personu. Aktiera atveidotais labsirdīgais, dziļdomīgais un draudzīgais Nekdets bija iemīlējies meitenē, kura diemžēl nespēja atbildēt uz viņa jūtām, jo mīlēja citu. Varonis bija tik spilgts, ka seriāla fani sašķēlās divās nometnēs, pieprasot seriāla veidotājiem pārrakstīt finālu Okana atveidotajam varonim par labu. Okans sāka piedalīties un filmēties veiksmīgās turku kinolentēs «Šarāde», «Rudens sāpe» un detektīvtrillerī «Medību sezona», kurā atveidoja policistu Hasanu. 2010. gadā par šo lomu Okans saņēma nacionālo balvu kā labākais gada kinoaktieris, kuru viņš pievienoja iepriekš saņemtajām labākā aktiera balvām teātrī.

Toties, tāpat kā daudziem citiem viņa kolēģiem, vislielāko slavu arī ārpus dzimtenes robežām aktierim atnesa seriāls «Lieliskais gadsimts» un Ibrahima Pašā loma. Vienā no retajām intervijām Turcijas medijos aktieris atzina, ka šis seriāls ir lieliska iespēja visai pasaulei izzināt Turcijas senās impērijas raibo un sarežģīto vēsturi un tās interesantos personāžus. Okans nenoliedza, ka paša atveidotais vēsturiskais personāžs Ibrahims Pašā viņam esot bijis liels pārsteigums un atklājums. Austrumnieciski eksotiskā seriāla «Lieliskais gadsimts» galvu reibinošie panākumi nodrošināja aktieri ar vairākām kino un TV godalgām. Pēc pirmās seriāla sezonas izrādīšanas 2011. gadā Okans Jalabiks ieguva prestižā turku kino festivāla «Аntaljas zelta apelsīns» balvu kā gada labākais aktieris, pārspējot seriāla galvenās, sultāna Suleimana lomas atveidotāju Halitu Ergenču.

Jalabiks neļaujas zvaigžņu slimībai

Simpātiskā un ar labsirdīgiem sejas vaibstiem apveltītā aktiera Okana Jalabika kontā ir jau vairāk nekā 40 veiksmīgas lomas kino un teātrī. Jalabika otrā dzīves kaislība ir mūzika. Stambulas konservatorijā viņš izkopa ne tikai savas vokālās dotības, bet arī aizrāvās ar bungu un pūšamo instrumentu spēli. Viņa muzikālo un dziedāšanas talantu var arī novērtēt seriāla «Lieliskais gadsimts» skatītāji, jo aktiera atveidotais Ibrahims Pašā bija arī izslavēts mūziķis. Pateicoties savam siltajam un patīkamajam balss tembram, Okans Jalabiks ir arī iecienītākais ārzemju kino un reklāmas produktu ierunātājs Turcijā. Par sevišķi veiksmīgām tiek uzskatītas Jalabika ierunātās Holivudas animācijas filmas, piemēram, «Kungfu Panda» triloģijas, kā arī datorspēļu galveno varoņu ieskaņošana.

Pagājušajā gadā uz kino ekrāniem nonāca jauna filma «Mātes rēta» ar Okana Jalabika piedalīšanos, kurā viņš satiekas ar savu niknāko ekrāna ienaidnieci, bet mīļāko kolēģi seriālā «Lieliskais gadsimts» - sultānes Hirremas atveidotāju, turku izcelsmes aktrisi Merjemu Uzerli. Par otrā plāna lomu šajā ģimenes drāmā Okans Jalabiks pirms dažām dienām saņēma turku izcilā aktiera Sadri Alisika vārdā nosaukto kinobalvu, kuru jau 22 gadus pēc kārtas piešķir Turcijas kino un teātra aktieriem.

Ar slavu, veiksmi un skatītāju mīlestību lutinātais Okans atšķirībā no «Lieliskā gadsimta» varoņa Ibrahima nesirgst ar zvaigžņu slimību, jo ļoti ciena savu profesiju, kuru apzināti izvēlējās jau agrā bērnībā. Pret katru lomu viņš izturas ar lielu pietāti. Teātra aprindās un kolektīvos viņš pazīstams ar savu labsirdību, inteliģenci, pieticību un pieklājību. Viņš jau sen ir kļuvis par vienu no populārākajiem turku aktieriem un pēdējos gados stabili notur savas pozīcijas Turcijas skaistāko vīriešu aktieru desmitniekā. Okans uzskata, ka pāri visam viņš ir aktieris, kurš mīl savu darbu, bet slava un zvaigznes statuss ir profesijas neatņemama sastāvdaļa, tā teikt, piedeva, kuru gan vajadzētu kontrolēt ar vēsu prātu.

Mīlas lietās pagaidām neveicas

Profesionālajā karjerā veiksmīgajam aktierim mazāk veicas privātajā dzīvē, par kuru noslēgtais un sabiedrības zvaigžņu pasākumus ignorējošais aktieris nerunā vispār. Zināms, ka laika posmā no 2009. līdz 2010. gadam aktieris bija precējies ar turku jauniešu seriāla «Māsu liktenis» zvaigzni Handi Soralu. Abu attiecības izveidojās, kad aktrise, filmējoties seriālā, cieta autokatastrofā, un aktieru draudzība pārauga mīlestībā. Taču Jalabika laulībai bija lemts īss mūžs, jo, uzsākot filmēšanos seriālā «Lieliskais gadsimts», viņa aizņemtības dēļ pāris dzīvoja gandrīz šķirti. Seriāla uzņemšanas laikā baumoja par Jalabika romānu ar viņa atveidotā Ibrahima mīlas objektu ekrānā - sultānes Hatidžes atveidotāju, aktrisi Selmu Ergeču, bet šīs baumas netika apstiprinātas. 2014. gadā turku slavenību tabloīdi vēstīja par jaunu aktiera romānu ar daiļo tumšmati, turku aktrisi, TV personību un modeli Handi Dogandemiru, bet arī šīs attiecības ilga tikai gadu.