Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Izklaide

VAKARA ZIŅAS: "Lieliskā gadsimta" sultāna Suleimana mīlas stāsts dzīvē un kino

Seriāla «Lieliskais gadsimts» darbība norisinās desmitā Osmaņu impērijas sultāna Suleimana I galmā. Rietumu pasaulē viņu pazīst kā Suleimanu Lielisko – izcilu 16. gadsimta monarhu, kura valdīšanas laikā impērija piedzīvoja militārās, politiskās un ekonomiskās varas kulmināciju. Suleimanu I seriālā «Lieliskais gadsimts» atveido turku aktieris Halits Ergenčs. © Scanpix, Vida Press

Tikpat lielu skatītāju mīlestību un kritiķu atzinību kā LNT demonstrētajā turku seriālā «Lieliskais gadsimts» ieguvusi Hirrema jeb aktrise Merjema Uzerli, izpelnījies arī viņas partneris, pieredzējušais un simpātiskais turku aktieris, dejotājs un dziedātājs Halits Ergenčs. Pateicoties vīrišķīgā Osmaņu impērijas slavenākā sultāna Suleimana Lieliskā lomai, zilacainais skaistulis un talantīgais turku aktieris ne tikai ieguva pasaules slavu, bet arī kļuva par dzimtenes ievērojamāko vēsturisko varoņu un mīlnieku lomu atveidotāju kino un TV projektos.

Halitu Ergenču tēvzemē dēvē arī par turku Bredu Pitu, jo, tāpat kā slavenais Holivudas skaistulis, arī Halits filmēšanas laukumā uzsāka kaislīgu romānu ar savu kolēģi, kuru vēlāk arī apprecēja, tādējādi izveidojot skaistāko un visvairāk aprunāto Turcijas šovbiznesa mīlētāju pāri.

Nespēj piedot tēvam, kas pameta ģimeni

Slavenais turku aktieris Halits Ergenčs pēc mēneša atzīmēs 47 gadu jubileju. Viņš ir dzimis Stambulā, turku aktiera, dziedoņa un tekstu autora arābu mūzikai Saita Ergenča ģimenē, tāpēc šķita likumsakarīgi, ka arī dēls pievērsīsies aktiera karjerai. Taču tā nenotika. Halita tēvs aizgāja no ģimenes un izveidoja jaunas attiecības, kad puika uzsāka skolas gaitas. Dēls nevarēja piedot tēva nodevību un sev apsolīja, ka nekad nelīdzināsies tēvam. Viņš sapņoja par jūru un ceļojumiem uz tālām zemēm. Tāpēc 1989. gadā, kad Halits pabeidza vidusskolu, viņš iestājās Stambulas Tehniskajā universitātē, lai studētu jūrniecību. Tomēr obligāti lasāmās tehniskās literatūras apjoms jūrniecības un kuģu būves katedrā izrādījās pārlieku apjomīgs un sarežģīts. Tāpat jauneklis bija spiests atzīt, ka nespēj atturēties no mīlestības pret teātra mākslu. Vēlme kāpt uz skatuves - dziedāt, dejot un tēlot - bija lielāka, tāpēc jaunais Halits pēc gada mocībām Tehniskajā universitātē iestājās Stambulas Valsts konservatorijā. Tur viņš tika pieņemts operas mūzikas vokālistu kursā. Lai nodrošinātu sev iztiku un segtu studiju maksu, Halits piestrādāja par mārketinga speciālistu, krāvēju veikalā un darbojās kā dejotājs masu skatos slavenās turku dziedātājas Aišas Pekanas trupā.

Zilacainais dziedonis skatuvi nomaina pret TV ekrānu

Konservatorijā Halits Ergenčs apguva dziedāšanas un dejošanas mākslu, tāpēc visai drīz uzsāka karjeru teātra izrādēs un mūziklos. Gadu pēc konservatorijas absolvēšanas, 1996. gadā, viņš debitēja uz lielās teātra skatuves, atveidojot galveno lomu mūziklā «Karalis un es». Ergenčs patiesi aizrāvās ar mūzikla žanru, jo no tēva bija mantojis spēcīgu balsi, bet no agras bērnības bija ļoti plastisks un sportisks, kas viņam nodrošināja panākumus kā dejotājam. Lai labāk iepazītu šo teātra mākslas žanru, jaunais aktieris devās uz mūziklu dzimteni un meku - Ņujorkas Brodveju. Amerikā jaunais aktieris pavadīja pusotra gada, piedalījās vairākos Brodvejas iestudējumos, kur viņam tika uzticētas mazas lomas, un mācījās angļu valodu. Ar sapni iestudēt pirmo īsto mūziklu Turcijā Halits Ergenčs atgriezās dzimtenē. Sākumā skaisto un vīrišķīgo aktieri ar zilajām acīm pamanīja televīzijas cilvēki un sāka aicināt viņu filmēties dažādās reklāmās. No 2000. gada viņš sāka piedalīties dažādās turku kinolentēs, piemēram, «Nāves rokraksts» un «Pirmā mīlestība». 2005. gada filma «Мans tēvs un mans dēls» Halitam Ergenčam kopā ar aktrisi Fikretu Kuskanu atnesa negaidītu popularitāti un kritiķu atzinību. Psiholoģiski smalkās drāmas centrā bija tēvs, māte, dēls un mazdēls. Šī filma stāstīja par vecāku attiecībām un mīlestību pret saviem bērniem. Taču vislielāko veiksmi aktiera profesionālajā karjerā un ilgi gaidīto slavu atnesa lomas turku seriālos. Īsā laikā viņš kļuva par vienu no iemīļotākajiem turku seriālu varoņiem.

Turku seriālu slavenākā zvaigzne

Kritiķi un skatītāji ar savu mīlestību novērtēja Halita Ergenča darbu 2009. gada seriālā «1001 nakts», kas bija slavenās Austrumu pasakas modernā versija. Seriālā aktieris atveidoja turīgu uzņēmēju Onuru Akselu, kurš iemīlējies savā darbiniecē un piedāvāja par naudu pavadīt ar viņu kopā vienu nakti. Likteņa nelaimju nomocīta un par sava smagi slimā dēla dzīvību norūpējusies, Šeherezade piekrīt bosa Onura piedāvājumam. Sievieti, kura piekrīt «nepiedienīgajam piedāvājumam», jo atradās naudas grūtībās, seriālā atveidoja daiļā turku modele un aktrise Berguzara Korela, kura vēlāk kļuva par aktiera otro sievu. Abu galveno lomu atveidotāju filmēšanas laukumā aizsācies mīlas romāns, un jūtu ķīmija uz ekrāna bija ziepju operas «1001 nakts» panākumu atslēga. Abu varoņu kaisles peripetijām līdzi sekoja visa Turcija un daudzas citas pasaules valstis, kurās tika izrādīts šis romantiskais seriāls. Vēlāk Ergenčs piedalījās seriālā «Rūgtā mīla», kurā atveidoja literatūras profesoru Orhanu, kurš sapinies sarežģītās attiecībās ar trim sievietēm. Savukārt vēsturiskajā un biogrāfiskajā filmā «Ataturks: mācība» aktieris spīdoši atveidoja galveno Mustafas Kemala Ataturka - karavadoņa un mūsdienu Turcijas dibinātāja - lomu, kā arī izmēģināja savus spēkus vēsturiskā personāža atveidojumā.

Liktenīgā loma - sultāns Suleimans

2011. gads kļūst par pagrieziena punktu Turcijā populārā aktiera Halita Ergenča profesionālajā karjerā, un var teikt, ka ar sultāna Suleimana lomas piedāvājumu krāšņajā un romantiski vēsturiskajā seriālā «Lieliskais gadsimts» viņš izvilka savu laimīgo slavas un likteņa lozi. Sultāns Suleimans I Lieliskais bija imperators, Osmaņu impērijas valdnieks, taisnīgs un varens sava galma un pils pārvaldnieks četru gadu garumā Ergenča atveidojumā. Skatītājiem un turku seriālu estētikas cienītājiem viņš visvairāk patika izteiksmīgā un dziļdomīgā acu skatiena dēļ, ar kura palīdzību un bez žestiem vai mīmikas spēja paust varoņa dziļākās izjūtas un reakciju uz dažādiem sižeta pavērsieniem. Kritiķi sevišķi izcēla Halita atveidotā sultāna cieņpilnās, bet tajā pašā laikā valdonīgās attiecības ar ne mazāk valdonīgās sultāna mātes Valides lomas atveidotāju, aktrisi Nebahatu Cehri. Jau no pirmajām seriāla sērijām Ergenča atveidotais sultāns skaidri nostādīja savu lomu valstī un dinastijā, ka tieši viņš ir pašreizējās impērijas valdnieks, vienlaikus nezaudējot smalko sirsnības un cieņas stīgu, kas vienoja mātes un dēla, valdnieka un padotā vai sabiedrotā attiecības. Līdzīgi emocionāli daudzslāņainas un tajā pašā laikā rezervētas, kā jau varenam valdniekam pienākas, attiecības Ergenča atveidoto personāžu vieno ar mīļoto sievieti Hirremu (Merjemu Uzerli), tuvāko draugu Ibrahimu (Okanu Jalabiku), vēlāk ar dēlu un citu padoto lomu atveidotājiem. Aktierim izdevās uz ekrāna iedzīvināt ne tikai vēsturisku personāžu, kas pazīstams no vēstures grāmatām, bet arī cilvēku ar viņa pārdzīvojumiem, dvēseles vētrām un vājībām. Viņš radīja tēlu, kurā savijās arī paša aktiera dzīves peripetijas un fiziskie dotumi. Sultāns Suleimans, kas dzīvoja aktiera iztēlē, mainījās ar Ergenča iedziļināšanos Turcijas vēstures annālēs un dokumentos.

Halits Ergenčs ne reizi vien intervijās ir atzinis, ka filmēšanas laikā esot ļoti iespaidojies no Osmaņu impērijas vēsturiskās atmosfēras, ka bieži sapņos esot redzējis sevi tajā laikmetā. Pēc seriāla pirmās sezonas izrādīšanas kādā intervijā turku medijiem Ergenčs skaidroja, ka seriālu vajadzētu uztvert kā romānu, nevis vēsturisku vai dokumentālu daudzsēriju filmu, ar kuras palīdzību izzināt Turcijas seno vēsturi. Seriāla scenārija galvenais uzdevums bija sniegt skatītājiem estētisko baudījumu ar cilvēciskotiem vēsturiskajiem personāžiem. Ergenčs ļoti lepojās ar visu seriāla aktiera komandu, kura seriāla vairāku gadu uzņemšanas laikā bijusi ļoti draudzīga, neraugoties uz seriālā atveidotajām intrigām. Par savas iemīļotās Hirremas lomas atveidotāju, turku izcelsmes vācu aktrisi Merjemu Uzerli Ergenčs atsaucās kā par ļoti disciplinētu aktrisi un profesionāli, ar kuru bija ļoti patīkami strādāt. Suleimana loma seriālā papildināja ne tikai Halita Ergenča pielūdzēju pulkus, bet arī atnesa starptautisku atpazīstamību.

TV zvaigžņu romāns uz ekrāna un dzīvē

Scanpix, Vida Press

Lai gan Halits Ergenčs kā īsts džentlmenis vienmēr ir centies slēpt no sabiedrības un mediju uzmanības savu privāto dzīvi, par skaļākajiem aktiera romāniem un romantiskākajām dēkām fani uzzināja diezgan ātri.

Dzīves lielāko daļu aktieris bija aizrāvies ar karjeras veidošanu un savas vietas meklējumiem. Ļaušanās mirkļa kaislei un aizrautībai viņu noveda arī pie pirmās laulības, kuru tagad aktieris dēvē par neapdomīgu soli, jo tā neesot bijusi mīlestība. Toreiz par viņa izredzēto kļuva jauniņā TV raidījumu vadītāja Sousaldi Hidžema. Kopdzīve nebija ilga, un pēc vairākkārtējiem Halita sānsoļiem un uzzinot, ka gaida abu bērnu, Sousaldi nolēma veikt abortu un iesniedza šķiršanos. Laulības šķiršana, ko pirmajai sievai ieteica pats aktieris, izmaksāja dārgi - 180 000 ASV dolāru (167 000 eiro).

Līdzīgi kā dažus citus radošo profesiju pārstāvjus un kinozvaigznes, arī Halita likteni skāra tā saucamais dienesta romāns, kad ekrāna varoņu attiecības filmēšanas laukumā pārauga kaislīgās un romantiskās attiecības arī reālajā dzīvē. Tiesa gan, Halita Ergenča un Berguzaras Korelas, ko šodien dēvē par «turku Brandželīnu» (Holivudas aktieru Andželīnas Džolijas un Breda Pita pāra nosaukums. Abu aktieru savienība izveidojās, kopīgi uzņemoties 2004. gada filmā «Smita kungs un kundze» - red. piez.), attiecību stāsts nebija vienkāršs.

Berguzara Korela ir ļoti līdzīga seriāla «1001 nakts» atveidotajai varonei Šeherezadei. Viņu uzskata par vienu no noslēgtākajām un noslēpumainākajām Turcijas aktrisēm. Viņa reti sniedz intervijas, publiskos pasākumos uzvedas ieturēti, klusi un pat kautrīgi, tādējādi kopā ar savu gandrīz ideālo ārējo izskatu radot apburošas un valdzinošas turku šovbiznesa zvaigznes - princeses tēlu.

2009. gada turku seriāla «1001 nakts» uzņemšanas laukumā strauji uzplauka 12 gadus vecākā aktiera Halita Ergenča un aktrises Berguzaras mīlas stāsts. Aktieri iepazinās, pusdienojot restorānā. Tikšanās abiem atstāja neizdzēšamu iespaidu, līdz ar to, aktieriem nonākot ciešākā tuvumā filmēšanas laukumā, romāns attīstījās kosmiskā ātrumā. Pēc pāris mēnešiem mediji sāka runāt par aktieru romantisko dēku, bet paparaci centās noķert ikvienu apliecinājuma mirkli šīm baumām. Tomēr abi mīlnieki nemaz necentās slēpties, mīlestības virpulis tik ļoti bija pārņēmis turku zvaigznes, ka viņi neuzskatīja par vajadzīgu no sabiedrības slēpt attiecības. Halits neticēja, ka atradīs savu īsto dzīves mīlestību, sevišķi tāpēc, ka nespēja pārdzīvot bērnībā pieredzētos tēva romānus un šķiršanos no mātes: «Kādreiz, gluži kā mans tēvs, es biju ļoti vieglprātīgs, vienu reizi pat biju precējies. Nolēmu pielikt punktu tādai dzīvei. Ar Berguzaru un mūsu dēlu Ali jūtos pilnvērtīgs vīrietis. Berguzarai ir īpaša vieta manā sirdī. Mums vienkārši liktenis ir lēmis būt kopā.»

Kāzas notika 2009. gadā, un pēc gada pasaulē nāca Halita Ergenča pirmais un vienīgais dēls Ali. Liktenis populāro turku aktieri un dziedātāju lutināja dubultīgi, jo uzreiz pēc dēla nākšanas pasaulē Halits ieguva liktenīgo un galveno lomu seriālā «Lieliskais gadsimts», kas vienā mirklī kļuva par starptautisku sensāciju, sasniedzot 400 miljonu lielu auditoriju vairāk nekā 60 pasaules valstīs, un pievērsa starptautisku uzmanību Turcijā veidotajiem seriāliem un arīdzan aktieriem.

Sieva nespēja noskatīties, kā vīrs mīlinās ar Hirremu

Seriāla «Lieliskais gadsimts» tapšanas laiks jaunajai ģimenei bija ļoti sarežģīts, jo lielāko laiku Halits Ergenčs pavadīja uzņemšanas laukumā un šķirti no ģimenes. Tagad gandrīz visās intervijās Ergenčs nebeidz slavēt sievu un pateicas viņai par aktiera profesijas izpratni. Abi neslēpj, ka sarežģītajā seriāla filmēšanas laikā vērsušies pēc palīdzības pat pie ģimenes psihoterapeita. Berguzara esot bijusi ļoti greizsirdīga uz vīra ekrāna partnerēm. Reiz seriāla filmēšanas laikā, kurā viņa atveidoja tikai epizodisku lomu, Berguzara nevarēja noskatīties uz mīlas ainu starp vīru un galvenās lomas atveidotāju Merjemu Uzerli jeb Hirremu, tāpēc ar asarām acīs pametusi filmēšanas laukumu.

Tā kā pēc seriāla «Lieliskais gadsimts» panākumiem aktieris Halits Ergenčs par darba trūkumu un lomu piedāvājumiem sūdzēties nevar un vislabāk viņš jūtas blakus sievai, tad var atļauties izvēlēties kino projektus, kur dzīvesbiedri ir kopā arī filmēšanas laukumā. Pērn skaistākais Turcijas kinozvaigžņu pāris Kannu kinofestivālā izpelnījās mediju un fanu ovācijas. Halits ar Berguzaru bija ieradušies Francijas Rivjēras prestižajā kino pasākumā prezentēt savu jaunāko kopdarbu - Turcijas romantisko kara laika seriālu «Ievainotā mīla», kurā abi atveido laulāto pāri. Turku kinozvaigznes mediju pārstāvjiem un fotogrāfiem, kuri uz aktieru intervijām un fotosesijām gaidīja stundām ilgi, pavēstīja, ka jaunā seriāla producentiem esot izvirzījuši augstas prasības un abi saņemot kopīgu algu - 200 000 Turcijas liru (52 000 eiro) par abu piedalīšanos vienā sērijā. Tā Turcijas televīzijas vēsturē ir astronomiska summa un lielākais jebkad aktierim samaksātais honorārs par darbu seriāla sērijā. Taču izskatās, ka jaunā un dārgā seriāla veidotāji, kura režisori, starp citu, ir seriāla «Lieliskais gadsimts» radītāji - brāļi Tailani, to var atļauties, jo šogad uzsākta seriāla otrās sezonas uzņemšana.