Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Skandalozi

MISTIKA: Holivudas zvaigznes atklāj, kurām piemīt sestais prāts

© Scanpix

Sestais prāts, piektā enerģija, trešā acs... Vai kaut kas tāds eksistē? Holivudas zvaigznes Goldija Houna un viņas meita Keita Hadsone intervijā atklājušas, ka viņām piemītot «sestais prāts» attiecībā uz mirušām personām. Viņas spējot ieraudzīt mirušu cilvēku garus.

Spējas vai iedomas?

Britu sarunu šovā «Alan Carr: Chatty Man» aktrise Keita Hadsone sacīja, ka viņai un viņas mammai Goldijai Hounai piemītot «sestais prāts», kas ļauj viņām uztvert lietas, kuras citiem cilvēkiem nav redzamas. Turklāt viņas šos garus neredzot tiešā veidā, bet gan kā tā saukto «piekto enerģiju». Abas sievietes ticot šai enerģijai un spējot savās smadzenēs to vizualizēt konkrētās lietās. Jautāta, vai viņai neesot bailes no šiem spokiem, mirušo gariem vai fantomiem, viņa skaidroja: «Nē, man nav bail no spokiem. Ja ierauga spoku, tad jānosauc viņam gads, kurā mēs dzīvojam, un jāsaka, lai tas dodas prom, jo viņam šajā gadā nav vietas.»

Vēl dīvainākas lietas sajūtot sabiedrības dāma Kima Kardašjana. Pirms dažiem gadiem viņa TV sarunu šovā apgalvoja, ka spējot sasmaržot kariesu (!). «Ja ar kādu sarunājos, es to vienkārši jūtu. Kad biju Ņujorkā, atrados astoņu cilvēku sabiedrībā. Es sajutu, ka kādam no viņiem ir kariess, un lūdzu viņu aiziet pie zobārsta un pārbaudīt savus zobus. Man vienkārši piemīt «sestais prāts» uz šādām lietām.»

«Sestais prāts» ir nodarbinājis arī kinematogrāfu prātus. Savulaik lielu popularitāti izpelnījās trilleris «Sestais prāts» (1999), kas stāsta par kādu ievērojamu bērnu psihologu, doktoru Malkolmu Krovu (lomā Brūss Villiss) un viņa deviņus gadus veco pacientu Kolu Sīrsu. Krovs uzzina, kas zēns «redz mirušos». Kas tad ir «sestais prāts»: savādas spējas, bet varbūt tikai iedomas?

Sestā maņa un intuīcija

Iezvanās telefons, un, pirms esam paspējuši pacelt klausuli, iešaujas prātā doma, vai tik tā nav krustmāte, kas zvana?! Un tavu brīnumu, jo izrādās, ka tā tiešām ir viņa, kaut arī pēdējo reizi bijām sazvanījušies pirms neatminama laika. Vai arī braucam jau kādu laiku aiz smagās mašīnas, un tā vien gribas to apdzīt, taču kaut kas attur mūs no šā manevra, jo tādā gadījumā būtu ievērojami jāpārsniedz ātrums. Un pēc brīža ieraugām policijas mašīnu un atviegloti uzelpojam, ka tomēr neapdzinām. Šādas un līdzīgas situācijas, kad nostrādājis «sestais prāts», droši vien katrs no mums ir piedzīvojis. Cits apzīmējums «sestajam prātam» ir arī intuīcija, kas nozīmē – nojauta par kaut ko, kas mūs sagaida vai kas tuvojas. Pateicoties šai intuīcijai, spējam, iespējams, pieņemt pareizu lēmumu un pat izvairīties no kādām nepatikšanām. Amerikāņu psihoterapeits Ēriks Bērnss to formulējis šādi: «Intuīcija ir tas, ka mēs kaut ko par kaut ko zinām, bet paši nezinām, kā mēs par to esam uzzinājuši.»

Kā un kurā brīdī šī nojauta rodas, to nespēj izskaidrot pat zinātnieki. Šajā saistībā dažkārt viņi lieto jēdzienu «apskaidrība», ar ko apzīmē momentu, kad cilvēku pēkšņi apskaidro kāda ideja, rodas ilgi un mokoši risināta uzdevuma vispareizākais risinājums. Atšķirībā no cilvēka tradicionālajām piecām maņām – redzes, dzirdes, ožas, taustes un dzirdes – sestā maņa jeb intuīcija visu izvērtē emocionālā līmenī. Dažkārt tā ir ieklausīšanās sevī un mūsu iekšējā balss, ko jau varam apzināti izmantot. Intuīcijas priekšrocības nereti izmanto mākslinieki, mūziķi, rakstnieki un citi radoši cilvēki. Viens no spilgtākajiem piemēriem par intuīciju un kā to pareizi likt lietā ir ASV datortehnoloģiju kompānijas «Apple Inc.» dibinātājs Stīvs Džobss, kurš bija apveltīts ar spēcīgu intuīciju, kas ļāva viņam pieņemt pareizos lēmumus, kad neviens tiem vēl neticēja. «Esi drosmīgs un seko savai intuīcijai un sirdij. Kaut kādā veidā tās zina, kas patiesībā vēlies būt,» savulaik sacījis Džobss.

«Trešā acs» un gaišredzība

Roku rokā ar intuīciju iet arī gaišredzība. Tādās reizēs mēdz runāt arī par «trešo aci», kura atvērusies. «Mūsu dvēseles dziļumos paslēpti (jebšu aizmirsti) snauž dažādi dabas doti spēki. Viens no spēkiem, kas atstumts mūsu sabiedrības ticības realitātes malā, ir intuīcija. Intuīcija ir kā neapstrādāts dimants, kurš jāslīpē. Viens no tā skaistākajiem slīpējumiem un izpausmes veidiem ir gaišredzība,» uzskata Martins Collers, šveiciešu izcelsmes gaišreģis un daudzu grāmatu autors. Lielāko popularitāti viņš izpelnījās pirms trim gadiem, kad ar «sestā prāta» palīdzību viņš noteica Bolīvijas džungļos avarējušās pasažieru lidmašīnas atrašanās vietu. Visas meklēšanas akcijas toreiz bija izrādījušās neveiksmīgas. Viņš visā pasaulē konsultē gan privātpersonas, gan politiķus un drošības dienestus, ja runa ir par bezvēsts pazudušu personu meklēšanu vai noziegumu atklāšanu. Savulaik Collers paredzēja bijušā Lībijas valsts līdera Muamara Kadāfi nāvi un arī atrašanās vietu. Pie viņa precīzajām prognozēm pieder arī Francijas prezidenta Nikolā Sarkozī varas krišana, parlamenta vēlēšanu rezultāti Grieķijā 2012. gada