Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Politika

Pastāvot bažām par krāpšanos, tiks rīkotas atkārtotas Belgradas pašvaldības vēlēšanas

© pexels.com

Pastāvot bažām par krāpšanos vēlēšanu procesā, Belgradas pašvaldības vēlēšanas tiks rīkotas atkārtoti 2.jūnijā, svētdien paziņoja Serbijas prezidents Aleksandrs Vučičs.

Serbijā 17.decembrī notika parlamenta un pašvaldību vēlēšanas, kurās skaņā ar oficiālajiem rezultātiem uzvarēja Vučiča pārstāvētā Serbijas Progresīvā partija (SNS). Taču oponenti apstrīdēja rezultātus, uzskatot, ka vēlēšanu procesā notikusi krāpšanās.

SNS vissīvāko pretestību piedzīvoja Belgradā, kur tai nopietnu konkurenci parādīja opozīcijas partiju koalīcija "Serbija pret vardarbību" (SPN). Taču SNS izdevās izcīnīt 49 no 110 vietām Belgradas domē.

Vēlēšanu rezultāti izraisīja protestus, kuros piedalījās tūkstošiem cilvēku, un janvārī tiesā tika iesniegta sūdzība par iespējamu krāpšanos vēlēšanu procesā.

Opozīcija apsūdzēja valdību, ka tā Belgradā ļāvusi balsot vēlētājiem no kaimiņos esošās Bosnijas.

Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) novērotāji kritizēja apstākļus, kādos notika Serbijas vēlēšanas. Organizācija norādīja, ka tajās dominēja Vučičs, "kas kopā ar valdošās partijas sistēmiskajām priekšrocībām radīja netaisnīgus apstākļus konkurentiem".

Belgradas mēra pienākumu izpildītājs jau marta sākumā paziņoja, ka pilsētas pašvaldību vēlēšanas tiks rīkotas no jauna, un Vučičs svētdien pavēstīja, ka tās notiks 2.jūnijā.

"Vēlēšanas Belgradā notiks 2.jūnijā, bet visas pārējās vēlēšanas notiks saskaņā ar likumā un konstitūcijā noteiktajiem termiņiem," preses konferencē paziņoja prezidents, ar to domājot vēlēšanas 88 pilsētās un pašvaldībās, kas plānotas vēlāk šogad.

SPN atzinīgi novērtēja šo lēmumu.