Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Pasaulē

Serbijas policija ar asaru gāzi izklīdina protestētājus pie Belgradas domes

© Scanpix

Serbijas policija svētdien pielietoja asaru gāzi pret protestētājiem, kuri centās ielauzties Belgradas domē.

Opozīcijas atbalstītāji protestēja pret Serbija vēlēšanu rezultātiem, uzskatot, ka vēlēšanu procesā notikusi krāpšanās. Demonstranti pieprasīja anulēt parlamenta un municipālo vēlēšanu rezultātus.

Serbijā 17.decembrī notikušajās parlamenta vēlēšanās saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem uzvarēja prezidenta Aleksandra Vučiča pārstāvētā valdošā Serbijas Progresīvā partija (SNS), izcīnot aptuveni 46% balsu un absolūto vairākumu, kamēr vadošā opozīcijas partiju koalīcija "Serbija pret vardarbību" (SPN) ieguva tikai 23,5% balsu. SNS paziņoja, ka Belgradā uzvarējusi arī vienlaikus notikušajās municipālajās vēlēšanās, kur valdošajai partijai bija jāsastopas ar vissīvāko SPN pretestību.

Taču vēlēšanu norise izsaukusi protestus gan valsts iekšienē, gan starptautisku nosodījumu par iespējamajiem pārkāpumiem. Starptautiskie novērotāji, kuru vidū ir arī Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) pārstāvi, konstatēja dažādus pārkāpumus, tajā skaitā balsu pirkšanu un vienas personas daudzkārtēju balsošanu.

Vučičs paziņoja, ka svētdien Belgradā notikušie protesti ir no ārvalstīm organizēts mēģinājums gāzt valdību. Viņš sacīja, ka vairāk nekā 35 cilvēki tika aizturēti un ka tiks aizturēti vēl citi.

Varasiestādes apgalvo, ka vēlēšanas bijušas godīgas, un Vučičs svētdien sacīja, ka apgalvojumi par pārkāpumiem ir klaji meli, ko izplata politiskā opozīcija. Viņš nosauca protestētājus par bandītiem, kuriem neizdosies destabilizēt valsti.

Belgradā policisti svētdien iebarikādējās domes ēkā un pēc tam pielietoja asaru gāzi pret protestētājiem, kas centās ielauzties namā, izsitot logus. Protestētāji apmētāja domi ar olām un akmeņiem. Vēlāk policijai izdevās atspiest protestētājus no pilsētas centra. Ziņu par ievainotajiem nav.