Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Politika

Starptautiskie novērotāji kritizē apstākļus, kādos norisinājās vēlēšanas Serbijā

© unsplash.com

Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) novērotāji trešdien kritizēja apstākļus, kādos decembrī Serbijā notika parlamenta vēlēšanas, kurās uzvarēja prezidenta Aleksandra Vučiča partija.

Serbijā 17. decembrī notikušajās parlamenta vēlēšanās saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem uzvarēja Vučiča pārstāvētā valdošā Serbijas Progresīvā partija (SNS), izcīnot aptuveni 46% balsu un absolūto vairākumu, kamēr vadošā opozīcijas partiju koalīcija "Serbija pret vardarbību" (SPN) ieguva tikai 23,5% balsu. SNS paziņoja, ka Belgradā uzvarējusi arī vienlaikus notikušajās municipālajās vēlēšanās, kur valdošajai partijai bija jāsastopas ar vissīvāko SPN pretestību.

Vēlēšanu norise izsauca gan protestus valsts iekšienē, gan starptautisku nosodījumu par iespējamajiem pārkāpumiem.

Serbijas valdība atzinīgi novērtēja EDSO ziņojumu, pavēstot, kas tas pielicis punktu spekulācijām par iespējamu vēlēšanu rezultātu viltošanu.

EDSO Demokrātisko institūciju un cilvēktiesību biroja (ODIHR) novērotāji Serbijas pirmstermiņa parlamenta un pašvaldību vēlēšanas raksturoja kā "tehniski labi vadītas", norādot, ka tās piedāvāja vēlētājiem politiskās alternatīvas. Taču birojs uzsvēra, ka vēlēšanās tomēr dominēja Vučičs, "kas kopā ar valdošās partijas sistēmiskajām priekšrocībām radīja netaisnīgus apstākļus konkurentiem".

SNS ieguva 129 vietas parlamentā, bet SPN tikai 65 vietas.

Starptautiskie novērotāji, tajā skaitā EDSO un ODIHR, iepriekš ziņoja par pārkāpumiem vēlēšanu procesā, arī balsu pirkšanu un vienas personas daudzkārtēju balsošanu.

"Kampaņā kopumā tika ievērotas pamata brīvības, taču to aizēnoja asa retorika, neobjektivitāte plašsaziņas līdzekļos, spiediens uz valsts sektora darbiniekiem un valsts līdzekļu ļaunprātīga izmantošana," teikts ODIHR ziņojumā.

Serbijas premjerministre Ana Brnabiča atzinīgi novērtēja ziņojumu un apņēmās cieši sadarboties ar novērotājiem un ievērot ODIHR ieteikumus. Vienlaikus viņa uzsvēra, ka ziņojums pielicis punktu negatīvajam priekšstatam par vēlēšanu procesu.

"Šis ziņojums izbeidz visus melus un muļķības par vēlēšanu nozagšanu," žurnālistiem sacīja premjerministre.

Tikmēr SPN ziņojumu interpretēja pavisam citādi. "Kad kāds stāsta, ka vēlēšanas notika nevienlīdzīgos apstākļos, kur viens cilvēks ir privileģēts, viena struktūra (ir privileģēta), ar agresīvu kampaņu, sabiedrības polarizāciju, naida runu, ne tikai politisko oponentu, bet arī žurnālistu, kas neatbalsta režīmu, apvainošanu: to sauc par nevienlīdzīgām, nedemokrātiskām un nebrīvām vēlēšanām," sacīja SPN līdere Marinika Tepiča.

Serbijas Augstākā tiesa ir noraidījusi opozīcijas lūgumu anulēt vēlēšanu rezultātus.

Eiropas Parlaments (EP) februārī pieņēma rezolūciju par Serbiju, kurā aicināja izmeklēt decembrī notikušās vēlēšanas, bet Belgrada šo priekšlikumu ignorēja.

"Visi zina, kas notika (..). Tikai neviens nevēlas pateikt karalim, ka viņš ir kails," sacīja Tepiča.