Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Politika

Turpmākos gados palielinās finansējumu daudzbērnu ģimeņu pabalstiem

© Kaspars Krafts, F64 Photo Agency

Daudzbērnu ģimeņu pabalstiem 2018.gadā papildus novirzīs 28 miljonus eiro, bet no 2019.gada - 32 miljonus eiro, šodien pēc Demogrāfisko lietu padomes sēdes žurnālistiem sacīja Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Viņš atzina, ka padome vienojās virzīt atbalstīšanai valdībā priekšlikumu par papildu līdzekļu piešķiršanu pabalstiem daudzbērnu ģimenēm. Pēc Kučinska teiktā, 2018.gadā šim pasākumam tiks papildus novirzīti 28 miljoni eiro, bet 2019.gadā un 2020.gadā - 32 miljoni eiro.

Premjers vēl nevarēja komentēt, vai jau nākamgad ģimene par trešo bērnu pabalstā saņems 100 eiro mēnesī, jo patlaban tiekot veikti aprēķini.

Savukārt deputāts Imants Parādnieks (VL-TB/LNNK) pauda gandarījumu, ka šodien plašāk tika skatīts vispārējs pasākumu plāns demogrāfijas jautājumu risināšanai ilgtermiņā. Viņš arī atzina, ka līdzekļi pabalstu palielināšanai daudzbērnu ģimenēm tika rasti, atliekot Liepājas cietuma būvniecības projektu.

Vladislavs PROŠKINS, F64 Photo Agency

Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerālldirektore Līga Meņģelsone, komentējot Demogrāfisko lietu padomē lemto par pabalstu palielināšanu daudzbērnu ģimenēm, atzina, ka tā bija koalīcijas vienošanās, lai gan darba devēji iestājas par sabalansētu budžetu un skaidru ilgtermiņa programmu demogrāfijas jautājumu risināšanai. "Daudzbērnu ģimeņu pabalstu jautājumā iespējas tika atrastas, bet, domāju, ka tagad šīs iespējas ir izsmeltas," piebilda Meņģelsone.

Savukārt Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) vadītājs Egils Baldzēns sacīja, ka demogrāfijas jautājumu risināšanā nevajag domāt tikai par pabalstiem, bet arī algu kāpumu. Tiesa, Baldzēns finansējuma pieaugumu daudzbērnu ģimeņu pabalstiem vērtēja atzinīgi.

Pēc Kučinska teiktā, Demogrāfisko lietu padome šodien izskatīja arī virkni citu jautājumu, taču pirms to apstiprināšanas tie tiks apspriesti ar sociālajiem partneriem. Premjers neprecizēja, par kādiem priekšlikumiem tika runāts.