Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā

Policija saņem daudz izsaukumu par ģimenes konfliktiem

© Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Aizvadītās nedēļas nogalē Valsts policijas Kurzemes reģiona Dienvidkurzemes iecirkņa amatpersonas izsaukumos uz ģimenes konfliktiem pieņēma četrus lēmumus par nošķiršanu, izraidot agresoru – dzīvesbiedru no dzīvesvietas. Vienā gadījumā konflikts noticis bērnu klātbūtnē un par to uzsākts administratīvā pārkāpuma process par emocionālu vardarbību pret bērniem.

25.augustā ap pulksten 17.00 Valsts policijā tika saņemta informācija, ka Dienvidkurzemes novadā, Bārtas pagastā izcēlies ģimenes konflikts. Valsts policijas amatpersonas ieradās notikuma vietā un noskaidroja, ka sievietei ar dzīvesbiedru bija izcēlies konflikts - vīrietis sievieti psiholoģiski terorizēja un izteica draudus. Tajā pašā dienā ap pulksten 21.40 Valsts policijā tika saņemta informācija, ka Dienvidkurzemes novadā, Medzes pagastā, kādā īpašumā notiek ģimenes konflikts. Noskaidrots, ka starp sievieti un viņas vīru izcēlies konflikts un konflikta laikā sievietei nodarīti miesas bojājumi.

26.augustā ap pulksten 10.00 Valsts policijā tika saņemta informācija, ka Saldū, kādā īpašumā notiek ģimenes konflikts. Valsts policija amatpersonas ieradās notikuma vietā un noskaidroja, ka vīrietis bija agresīvs pret savu sievu, nodarot viņai miesas bojājumus. Savukārt ap pulksten 12.00 Valsts policijā tika saņemta informācija, ka Liepājā, kādā īpašumā atrodas agresīvs vīrietis, kurš no dzīvokļa uz ielas met mantas. Valsts policija amatpersonas ieradās notikuma vietā un noskaidroja, ka starp vīrieti un sievieti izcēlies konflikts, kā rezultātā vīrietis kļuva agresīvs, lamājās necenzētiem vārdiem, izsita balkona durvju stiklu, bojāja mēbeles un dzīvoklī mētāja sadzīves mantas.

Valsts policijas amatpersonas notikuma vietā pieņēma lēmumu par nošķiršanu un pret vīrieti uzsāka divus administratīvo pārkāpumu procesus - par emocionālu vardarbību pret bērnu, jo konflikts noticis bērnu klātbūtnē un par sabiedriskās kārtības traucēšanu, pārkāpjot vispārpieņemtās uzvedības normas.

Visos gadījumos likumsargi pieņēma lēmumu par nošķiršanu. Valsts policija atgādina, ka policijas lēmumu par nošķiršanu var piemērot uz laiku līdz astoņām dienām. Savukārt garāku termiņu var piešķirt tiesa, piemērojot pagaidu aizsardzību pret vardarbību. Pagaidu aizsardzībai pret vardarbību termiņa nav. Tā ir spēkā tik ilgi, kamēr kāda no pusēm iesniedz tiesā iesniegumu to atcelt.

Valsts policija aicina jebkuru personu, kura saskaras ar vardarbības draudiem, rīkoties, neļaut darīt sev pāri un īstenot savas tiesības uz aizsardzību. Šādās situācijās cietušajām personām var palīdzēt arī sociālie dienesti un nevalstiskās organizācijas. Aicinām meklēt nepieciešamo palīdzību. Tāpat policija iedrošina arī līdzcilvēkus neklusēt par iespējamu vardarbību un ziņot policijai.