Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Politika

Kučinskis komandā pulcē veco blici

© F64

Par to, ka rītdien Saeimas vairākums atbalstīs Zaļo un zemnieku savienību pārstāvošā Māra Kučinska valdību, nešaubās neviens, taču topošais premjers pagaidām nesteidzas nokomplektēt savu komandu. Pašreiz zināmie kandidāti ir saistīti ar viņa darbību Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijā, kas šobrīd zināma ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas nosaukumu.

Šobrīd skaidri zināms, ka par gana uzticamu, lai vadītu Ministru prezidenta biroju, M. Kučinskis atzinis Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) valsts sekretāra vietnieku Māri Krastiņu.

Premjerministra amata kandidāts skaidro, ka M. Krastiņš izraudzīts, ņemot vērā viņa lielo pieredzi valsts pārvaldē un politisko procesu pārzināšanu. Turklāt topošajam premjerministram jau iepriekš bijusi sadarbība ar M. Krastiņu kā Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas parlamentāro sekretāru, kad reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs bija pats M. Kučinskis.

Abas amatpersonas saista arī dalība nu jau likvidētajā Tautas partijā. No šīs savulaik ietekmīgākās partijas saraksta M. Krastiņš kandidējis gan pašvaldību vēlēšanās Rīgā, gan uz Saeimu, gan Eiropas Parlamentu. Tomēr neviens no mēģinājumiem nav bijis veiksmīgs. Tiesa, divas reizes – astotajā un devītajā Saeimā – viņš ticis pie tā dēvētā mīkstā mandāta, uz laiku, kamēr pildījis deputāta pienākumus, aizvietojot ministru amatus ieņemošos partijas biedrus.

Amatu VARAM Krastiņš ieguva 2007. gada nogalē pēc tam, kad, partijas biedram zaudējot ministra amatu, viņam bija jānoliek savs mandāts. Kopš tā laika M. Krastiņš šo ministriju nav pametis.

2010. gadā, no Par labu Latviju! saraksta kandidējot uz 10. Saeimu, bija pēdējais viņa mēģinājums nokļūt uz lielās politikas skatuves. Kādreizējie politikas smagsvari – Andris Šķēle, Guntis Ulmanis un Ainārs Šlesers – nespēja panākt vērā ņemamu šā politiskā spēka pārstāvniecību parlamentā, līdz ar to bez mandāta palika arī M. Krastiņš.

Pašlaik topošais Ministru prezidenta biroja vadītājs ieņem arī VAS Latvijas autoceļu uzturētājs valdes locekļa amatu, liecina uzņēmuma mājaslapā publicētā informācija.

Zināms arī tas, ka līdzšinējais Saeimas Ilgtspējīgas attīstības komisijas, kuru līdz valdības vadīšanas uzsākšanai vadīs pats M. Kučinskis, vecākais konsultants Artis Grinbergs kļūs par premjerministra padomnieku tautsaimniecības jautājumos.

A. Grinbergam šī nebūs pirmā reize, kad viņš konsultēs valdības galvu. Savus pakalpojumus viņš sniedzis arī nu jau demisionējušajai premjerministrei Laimdotai Straujumai gan Ministru kabinetā, gan laikā, kad viņa bija zemkopības ministre. Viņš līdzīgi M. Krastiņam kopā ar M. Kučinski strādājis arī Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijā, kur vadījis Valsts attīstības plānošanas departamentu.

Par to, vai M. Kučinskim līdzīgi L. Straujumai būs padomnieks arī ārlietās, pagaidām nav skaidrības, nav zināms arī, kas būs viņa sekretārs un preses sekretārs.