Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Politika

Kučinskis: Vai nu divos gados cilvēks nokārto latviešu valodas pārbaudi, vai arī sakravā savus čemodānus

© Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

“Nedrīkstam zaudēt galveno uzstādījumu – visiem, kam šeit ir pastāvīga uzturēšanās, ir jāprot latviešu valoda. Automātiski neviens nedabūs nekādu divu gadu uzturēšanās atļauju,” uzsvēra iekšlietu ministrs Māris Kučinskis (AS), kad viesojās TV24 raidījumā “Dienas personība ar Veltu Puriņu”.

Ceturtdien, 24.augustā, TV24 raidījumā “Dienas personība ar Veltu Puriņu” iekšlietu ministrs Māris Kučinskis skaidro valdības lēmumu uzdot Iekšlietu ministrijai (IeM) sagatavot grozījumus Imigrācijas likumā, tā Krievijas pilsoņiem, kas dzīvo Latvijā, dodot vēl divus gadus, lai nokārtotu latviešu valodas pārbaudi.

Priekšlikums, par kuru valdība vienojās ir “ļaut cilvēkam uzrakstīt iesniegumu, ar lūgumu, piešķirt pagarinājumu uz diviem gadiem. Tad tiks pārbaudīts no drošības dienesta, vai ir lojāls Latvijai. Vai nu viņš divos gados noliek latviešu valodu, vai arī sakravā čemodānus un atrod kādu vietu, jo mēs nedrīkstam zaudēt galveno uzstādījumu - visiem, kam šeit ir pastāvīga uzturēšanās, ir jāprot latviešu valoda. Automātiski neviens nedabūs nekādu divu gadu uzturēšanās atļauju, ” skaidro Kučinskis.

Kopumā esot 25 000 Krievijas pilsoņi, kuri dzīvo Latvijā. “Noņemot nost vecos cilvēkus, apmēram 10 000 plus vēl tie, kuri ir mēģinājuši kārtot valodas pārbaudi un nav nokārtojuši, 1.septembrī zaudē savu uzturēšanās atļauju. Tie Krievijas pilsoņi, kuri ir mēģinājuši kārtot latviešu valodas pārbaudi, ir zināmi. Bet aptuveni 10 000, tie par kuriem mēs nezinām, 1.septembrī zaudē pilnīgi visu - iespēju strādāt, iespēju saņemt pensiju, medicīnisko palīdzību” saka iekšlietu ministrs Māris Kučinskis (AS).