Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Kučinskis: Situācija uz Baltkrievijas robežas kļūst arvien saspringtāka

© Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Iekšlietu ministrs Māris Kučinskis pirmdien, 28. augustā, Varšavā piedalījās Baltijas valstu un Polijas iekšlietu ministru sanāksmē, kur tika diskutēts par pašreizējo ģeopolitisko situāciju, īpaši akcentējot drošību uz Krievijas un Baltkrievijas robežas.

Kopš 2021. gada vidus Latvija, Lietuva un Polija saskaras ar migrācijas krīzi, ko izraisījis un mākslīgi pastiprinājis Baltkrievijas režīms, kuru nepārprotami atbalsta Krievija. Šī operācija bija uzsākta vēl pirms karadarbības sākuma pret Ukrainu.

Sanāksmes laikā tika uzsvērts, ka drošības nodrošināšana pie Eiropas Savienības ārējās robežas ar Krieviju un Baltkrieviju ir viena no visu četru valdību prioritātēm - sadarbība starp Poliju, Lietuvu, Latviju un Igauniju šajā ziņā mums ir svarīga un tiks tālāk attīstīta. Tāpat tika norādīts, ka reģiona valdību izlēmīgās rīcības dēļ ir efektīvi minimizēti migrācijas spiediena rezultāti - kopīgi tiek uzraudzīta situācija uz robežas ar Baltkrieviju un Krieviju, apzinoties, ka šīs abas valstis var organizēt robežu provokācijas. Reģiona valstu dienesti uzrauga arī tā sauktās Wagner grupas darbību Baltkrievijas teritorijā.

Iekšlietu ministrs M. Kučinskis norādīja, ka situācija uz Baltkrievijas robežas kļūst arvien saspringtāka. “Karš Ukrainā un algotņu grupējuma “Wagner” klātbūtne Baltkrievijā ir vērtējami kā papildus riska apstākļi un iespējama motivācija Lukašenko režīmam turpināt centienus destabilizēt situāciju uz robežas, tādejādi izdarot spiedienu uz ES un NATO,” tā M. Kučinskis.

Kopīgajā paziņojumā pēc sanāksmes akcentēts, ka visas četras valstis uzskata Krievijas veiktās darbības, ko atbalsta Baltkrievija, par tīšiem mēģinājumiem destabilizēt situāciju reģionā. “Mēs stingri paziņojam, ka kopīgi iestāsimies pret šādiem mēģinājumiem. Mūsu reakciju iezīmēs solidaritāte, apņēmība un atbilstība situācijai ar iespēju pilnīgi izolēt abus režīmus, slēdzot robežšķērsošanas vietas. Mēs esam apņēmušies aizsargāt demokrātiskās pasaules robežas,” teikts paziņojumā.

Baltijas valstu un Polijas iekšlietu ministri vienojušies nepieciešamības gadījumā nākotnē slēgt robežu ar Baltkrieviju un Krieviju

Paziņojumā arī ietverts aicinājums Baltkrievijas režīmam nekavējoties likt “Wagner” grupējumam pamest Baltkrievijas teritoriju, kā arī nekavējoties atgriezt pierobežas joslā esošos nelegālos imigrantus to izcelsmes valstī.

Savukārt Latvijas Republikas un Lietuvas Republikas iekšlietu ministri, pārrunājot aktuālos izaicinājumus cīņā ar nelegālo migrāciju, vienojušies par kopēju paziņojumu, ka abu valstu kompetentie dienesti savstarpēji apņēmušies pielikt pūles, lai veiktu to trešo valstu valstspiederīgo un bezvalstnieku atgriešanu, kuri nelikumīgi šķērsojuši ES ārējo robežu viena dalībnieka valstī un pēc tam pārcēlušies uz otra dalībnieka valsti, ne vēlāk kā 72 stundu laikā pēc otra dalībnieka valsts kompetentās iestādes pieprasījuma saņemšanas, ja un kad ir iesniegti visi vajadzīgie un pietiekamie pierādījumi.

Sanāksmē Varšavā piedalījās Latvijas iekšlietu ministrs M. Kučinskis, Polijas iekšlietu un administrācijas ministrs Mariušs Kaminskis, Lietuvas iekšlietu ministre Agne Bilotaite un Igaunijas iekšlietu ministrs Lauri Lānemets.