Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Pasaulē \ Izklaide

"Klang!" vilina arī ārzemniekus

Dominanz © publicitātes

Akurāt pēc mēneša, 25.–26. jūlijā, Ķekavas novada Klaņģu kalnā risināsies otrais rokfestivāls «Klang!». Atšķirībā no pagājušā gada šoreiz tajā spēlēs arī tālāki viesi: «Dominanz» no Norvēģijas, «Arcanorum Astrum» no Krievijas, «Lacrima» no Polijas, kā arī «Evestus» un «Cantilena» no Igaunijas. Sadarbībā ar Eināru Špicu tapa dažas intervijas ar viesiem – speciāli »VZ«.

Norvēģi grib iedzert lēto alu

«Dominanz» ir grupa no Bergenas Norvēģijā, un šķiet, ka tas komentārus neprasa – tās sastāvā ir dalībnieki ar nopietnu pieredzi blekmetāla skatuves notikumos, taču grupa gājusi citu ceļu, spēlējot, kā paši mūziķi saka, mazliet industrializētu «metālu». Uz jautājumiem atbild Rojs – tieši uz viņa projekta «Cult Of Deception» pamatiem radusies «Dominanz».

– Kā klājas, un kāda līdz šim ir bijusi jūsu vasara?

– Mums visiem iet labi. Un beidzot Bergenā ir arī normāla vasara, vismaz pagaidām.

– «Dominanz» ir jau pāris reizes bijuši Latvijā. Kas vislabāk patika?

– Rīga ir ļoti jauka pilsēta. Man personīgi patika vecpilsētas gaisotne. Vēl gaidu iespēju atkal satikt lieliskus cilvēkus un tikt pie lēta alus.

– Vai jaunais albums drīz būs pieejams?

– Ierakstījām to jau pagājušajā gadā, tagad ar nepacietību gaidām izdošanu. Nedēļas beigās būs gatavs albuma vāciņa noformējums un sūtīsim to drukāšanai. Izdošanas datums ir noteikts augusta beigās vai septembra sākumā, bet interesentiem jau šobrīd pieejamas divas dziesmas – «Devoured By The Black Hole» un pirms pāris mēnešiem

izdotā «Salvation».

– Vai jaunajā albumā plānoti kādi jaunumi – skanējuma maiņa, eksperimenti?

– Mūzika ir kļuvusi tumšāka un agresīvāka. Tā ir drūma un destruktīva, bet «Dominanz» raksturīgais skanējums noteikti tiks saglabāts.

– Jūs visi esat no Bergenas, kas ir blekmetāla galvaspilsēta. Kādēļ ar iepriekšējo pieredzi blekmetāla grupās nonācāt pie idejas spēlēt industrializētu metālu?

– Es spēlēju mūziku, kas man patīk, vienalga, kāds ir žanrs. Ideja ir spēlēt pēc iespējas tumšāku mūziku, bet tajā pašā laikā padarīt to interesantu klausītājiem. Galvenais ir radīt gaisotni.

– «Dominanz» ir turpinājums projektam «Cult Of Deception». Pastāsti sīkāk par šo projektu.

– Jā, «Dominanz» ir turpinājums projektam, ko aizsāku 2006. gadā. Pēc pāris gadiem, kas pavadīti, rakstot materiālu, apvienoju spēkus ar bijušo grupas «Thy Grief» bundzinieku un mūsu pašreizējo ģitāristu Jornu, kurš tobrīd spēlēja grupā «Hades Almighty», – viņš ir bijis dalībnieks arī tādās zināmās apvienībās kā «Immortal» un «Old Funeral». Sāku rakstīt dziesmas ar nosaukumu «Cult Of Deception», bet tas bija tikai kā nosaukums – kad salikām kopā vārdus un mūziku, «Dominanz» labāk raksturoja jauno materiālu un gaisotni, ko radījām.

– Kurš no grupas parasti raksta mūziku un kurš vārdus? Kur smeļaties iedvesmu?

– Pirmajā albumā es sarakstīju mūziku, bet jaunajā to paveicām divatā ar Jornu. Pārsvarā visus dziesmu vārdus esmu sarakstījis es. Iedvesmu rodu vēsturē, grāmatās, arī dažādos jaunumos. Mani daudz iedvesmojusi arī Otrā pasaules kara tematika. Jaunajā albumā kā vienu no iedvesmas avotiem varu minēt «Malleus Malificarum» lasīšanu.

– Kas pašreiz notiek uz Bergenas skatuves?

– Daudzas no zināmajām grupām strādā pie jauna materiāla. Dzirdēju, ka «Taake», «Immortal» un «Helheim» šogad dosies studijā. Ir parādījušās arī dažas jaunas un daudzsološas grupas. Aizpagājušajā sestdienā notika Kvortona [Quorthon Seth – mūžībā aizgājušais leģendārās grupas «Bathory» līderis] piemiņas vakars vienā no Bergenas klubiem. Uzstājāmies kopā ar «Taake», «Helheim», «Hades Almighty» un vienu no jaunajām grupām ar nosaukumu «Vinterbris». Mums pievienojās «Borknagar» ģitārists un bijušais «Heidevolk» vokālists, savukārt Abbath uzstājās kopā ar «Hades Almighty». Tas bija maģisks

vakars ar lielisku mūziku.

– Kādu mūziku klausies ikdienā?

– Atkarīgs no situācijas. Daudz klausos veco norvēģu blekmetālu. Man ļoti patīk «Emperor» pirmie albumi, arī «Immortal» albums «At Heart Of Winter» ir viens no maniem mīļākajiem ierakstiem. No jaunākas mūzikas esmu iecienījis «Solstafir», kā arī dažas «Devin Townsend Project» dziesmas, īpaši «Juular». Bez «metāla» klausos arī grupu ar nosaukumu «16 Horsepower» un «Woven Hand». Šī gan ir tikai daļa no manas ikdienas mūzikas, klausos daudz dažādu grupu un žanru.

– Novēlējums tiem Latvijas faniem, kuri būs ieradušies «Klang!» festivālā, lai redzētu «Dominanz»?

– Lai šis festivāls viņiem sagādā tikpat daudz prieka, cik mums. Un ar lielu nepacietību gaidām iespēju pēc koncerta arī iedzert kādu alu ar viņiem!

*

Ekstrēmie krievi no diktatūras nebaidās

Simfoniskā blekmetāla grupa «Arcanorum Astrum» pirmoreiz Latvijā viesojās vienā tūrē ar «Hypocrisy» un «Hatesphere». Par iespēju atgriezties un piedalīties «Klang!» festivālā, blekmetālu Krievijā un nākotnes plāniem stāsta Andrejs.

– Sveiks! Kā klājas?

– Nav par ko sūdzēties, tātad labi.

– Kā pavadījāt tūri ar «Hypocrisy» un «Hatesphere»? Kas visvairāk palika atmiņā?

– Tā bija lieliska tūre vairāku iemeslu dēļ. Vairākiem grupas biedriem uzstāšanās uz vienas skatuves ar Peteru Tagtgrēnu bija bērnības sapņa piepildīšanās. Nācās pārvarēt vairākus šķēršļus, mums tas izdevās, dodot vērtīgu pieredzi.

– Jūsu dziesmu teksti ir krieviski. Kādēļ izvēlējāties dzimto valodu tik bieži lietotās angļu valodas vietā?

– Sākotnēji plānojām ierakstīt albumu divās valodās, bet vokālista maiņas dēļ to izdarījām tikai krievu valodā. Nākamie albumi būs angliski.

– Vai «Arcanorum Astrum» kā blekmetāla grupai ir bijušas kādas problēmas, uzstājoties Krievijā, kur pēdējā laikā vērojama vēršanās pret ekstrēmo mūziku?

– Līdz šim nekādu problēmu nebija, katrs darīja, ko gribēja. Bet, baznīcai apvienojoties ar valdību, sāka izplatīties pareizticīgo propaganda un radikāli noskaņotas personas arvien vairāk cenšas nepieļaut «metāla» koncertu rīkošanu. Spilgts piemērs ir poļu grupas «Behemoth» koncerttūres pārtraukšana. Uz vietējās skatuves problēmas sākās pirms kāda gada, un pakāpeniski pieaug starpgadījumu skaits. Skumji, ka šādi atgriežas diktatūra. Mums gan pilnīgi vienalga – darām un darīsim tā, kā gribēsim!

– «Arcanorum Astrum» šobrīd ir neatkarīga grupa un nepārstāv nevienu ierakstu kompāniju. Vai nākotnē arī plānojat savus albumus izdot paši?

– Ja atradīsim sev piemērotu ierakstu kompāniju, kura piedāvā labus līguma noteikumus, tad izdosim tur. Esam atvērti sadarbībai.

– Kādi ir jūsu nākotnes plāni?

– Ierakstīt albumu, nofilmēt videoklipu un doties tūrē. Viss tas, kas ļauj iepazīstināt jaunus klausītājus ar mūsu mūziku – tas noteikti prasīs daudz pūļu un naudas, bet mēs esam gatavi doties tālāk.

– Vai gaidāt iespēju atgriezties Latvijā?

– Jā, noteikti, mums Latvijā patīk. Organizācija ir profesionālā līmenī, un mēs to ļoti novērtējam. Ir liela nozīme šādai organizatoru attieksmei un padarītajam darbam – tas dod mūziķiem iedvesmu uzstāties ar pilnīgu atdevi un nospēlēt lieliskus koncertus.

– Novēlējums Latvijas faniem?

– Būt tikpat trakiem kā līdz šim. Centīsimies uzstāties ar simtprocentīgu atdevi un ar nepacietību gaidām jūlija beigas.

– Pēdējais jautājums: alus vai šņabis?

– Alus ar šņabi, kāpēc lietot tos atsevišķi?!

– Paldies!

*

Igauņi gaida atgriešanos Latvijā

Vieni no šā gada festivāla «Klang!» viesiem būs industriālā roka apvienība «Evestus» no Igaunijas, kas pie mums jau ir uzstājušies. Vairāku gadu laikā no viena cilvēka projekta «Evestus» ir kļuvusi par četru cilvēku grupu, ieguvusi atpazīstamību un uzstājusies koncertos gan Igaunijā, gan ārpus tās. Uz nelielu sarunu aicinājām grupas līderi Oti Evestu.

– Vispirms – kā klājas?

– Viss ir lieliski! Ir jāpadara milzum daudz lietu, laika ir maz, un vispār ir diezgan liels haoss. Bet man tas ļoti patīk!

– «Evestus» videoklips dziesmai «The Fall» kādu laiku atradās «The Pirate Bay» pirmajā lapā, kampaņas «The Promo Bay» ietvaros. Kā jūs tur nonācāt?

– Vispār tas bija liels pārsteigums. Tā ir viena no neskaitāmajām vietnēm, kur iesniedzām savu klipu, bet patiesībā ne uz ko necerējām. Līdzko videoklips tur parādījās, sajutāmies kā laimējuši loterijā. Zinu, ka «Promo Bay» izvēlas klipus ļoti rūpīgi, un tas mums bija liels pagodinājums.

– Kādēļ izvēlējies veidot grupu sava solo projekta vietā?

– Darīju to tāpēc, ka vēlējos savu mūziku izpildīt «dzīvajā». Bija diezgan grūti, un tas prasīja vairākus gadus, līdz nonācām pie tādas grupas, kāda esam šobrīd.

– Vai gaidi iespēju atgriezties Latvijā, lai šoreiz piedalītos «Klang!» festivālā?

– Pilnīgi noteikti! Man ir izjūta, ka Latvijas klausītāji vēl nav līdz galam iepazinuši «Evestus», un man patīk spēlēt šādai publikai. Mani visvairāk sajūsmina to cilvēku reakcijas vērošana, kas «Evestus» koncertā ir pirmo reizi.

– Kāda ir situācija uz Igaunijas smagās mūzikas skatuves?

– Man liekas, ka viss notiek, bet, tā kā man nav daudz brīvā laika, tad neesmu īsti informēts.

– Kādi ir «Evestus» nākotnes plāni pēc festivālu sezonas beigām?

– Domājam izdot albumu un nospēlēt vairākus koncertus šaurākam klausītāju lokam, kā arī doties kādā mazā tūrē pa Eiropu.

– Ko tu vēlētos pateikt saviem Latvijas faniem?

– To, ka esmu ļoti priecīgs par iespēju jūlijā atbraukt un uzstāties ar lieliskām kompozīcijām. Ceru jūs visus redzēt «Klang!» festivālā pirmajās rindās!