Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

arrow_right_alt Pasaulē

Tiks nojaukts līdz jūlija beigām: The Sun atklāj, kā un ar ko Ukraina plāno iznīcināt Krimas tiltu

© Pixabay.com

Ukrainas armija apgalvo, ka līdz jūlija vidum iznīcinās Krimas tiltu - Ukrainai ir aptuveni 100 dienas, lai veiktu izšķirošo uzbrukumu Krimas tiltam, ziņo The Sun.

Konstrukciju, kuras vērtība ir vairāki miljardi dolāru, plānots iznīcināt ar raķešu Storm Shadow, jūras bezpilota lidaparātu un ar Rietumu iznīcinātāju F-16 palīdzību.

"Ukrainai tas ir mērķis numur viens - 10 gadus ilgās Krievijas okupācijas groteska demonstrācija būtu nozīmīgs solis, lai uzvarētu karā Melnajā jūrā, nogrieztu galveno Krievijas militārās piegādes ceļu un bloķētu Putina kara mašīnu”, raksta izdevums.

Braiens Klārks, Hadsona institūta vecākais līdzstrādnieks un Aizsardzības koncepciju un tehnoloģiju centra direktors, sacīja, ka Ukraina to varētu paveikt, taču tai būs nepieciešami atbilstoši ieroči.

"Visdrošākais tilts pasaulē var tikt iznīcināts masveida lielā sprādzienā, gaisa un jūras uzbrukumā," sacīja jūras operāciju un elektroniskā kara eksperts.

Klārks ierosina, ka šim uzbrukumam tiks izmantotas raķetes Storm Shadow - tās uzbruks tilta konstrukcijai, bet jūras bezpilota lidaparāti uzbruks pamatiem.

Iepriekš jau ir bijuši divi pārdroši uzbrukumi tiltam - abas reizes tilts tika remontēts, taču bojājumi bija ievērojami. Šogad Ukraina plāno trešo uzbrukumu.

Ja tilts tiks iznīcināts uz visiem laikiem, Maskava zaudēs savu galveno militāro apgādes līniju - mērķis ir nepieļaut Melnās jūras flotes papildināšanu, nogriezt Krievijas karaspēku un padzīt tos no pussalas.

Ukrainas Aizsardzības ministrijai tuvu stāvošs avots laikrakstam The Sun apstiprināja, ka "tas ir pilnīgi iespējams".

Pēc Klārka teiktā, nepieciešams uzbrukt tilta konstrukciju augšējai daļai - asfaltbetona klājam. Tam būs nepieciešamas no 20 līdz 40 tāla darbības rādiusa raķetes. Ukrainas arsenālā vienīgās, kas atbilst prasībām, ir piegādātās britu spārnotās raķetes Storm Shadow un franču ekvivalents SCALP.

Šie ieroči ir pazīstami ar savu precizitāti un spēju izvairīties no pretgaisa aizsardzības sistēmām. Tie ir pietiekami spēcīgi, lai sabojātu tilta konstrukciju un ļautu "Ukrainai uzbrukt tiltam no pietiekama attāluma, lai izvairītos no Krievijas pretgaisa aizsardzības".

Storm Shadow var palaist no vairāk nekā 320 km attāluma.

"Lielas bažas par Ukrainu rada tas, ka viņiem ir tikai neliels skaits lidmašīnu, kas spēj veikt šo uzbrukumu. Ja viņi tās izmantos un cietīs zaudējumus, viņi nespēs veikt nākamos Storm Shadow uzbrukumus," saka Klārks.

Tomēr Ukrainai var palīdzēt F-16, kam vajadzētu ierasties tuvāko divu mēnešu laikā. Klārks pieļāva, ka Kijiva, iespējams, gaidīja to ierašanos, pirms uzbrukt tiltam. Bet ir āķis - F-16 pagaidām nav saderīgi ar Storm Shadows.

"Lai nojauktu tilta pamatu, būs nepieciešams lielāks bezpilota kuģis, piemēram, pārveidota tālvadības liellaiva vai neliels konteinerkuģis. Ukraina to varētu padzīt zem tilta balsta un uzspridzināt. Krievija mēģinās to apturēt, taču būs grūti apturēt tik lielu kuģi,” norādīja eksperts.