Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Pasaulē

Šīs vielas ir vienas no visbīstamākajām bērniem: ārsti aicina vecākus būt uzmanīgiem

© Pixabay.com

Lietuvā, Marijampolē, ziņots, ka divas trīs un četrus gadus vecas meitenes apreibinājušās ar narkotiskām vielām un nogādātas slimnīcā. Speciālisti norāda, ka tā ir izplatīta parādība bērniem, tāpēc viņi brīdina, no kādām zālēm un vielām bērniem būtu īpaši jāuzmanās, raksta tv3.lt.

Marijampoles slimnīcas sabiedrisko attiecību speciāliste Rūta Privena-Vaitkevičiene stāsta, ka meiteņu stāvoklis ir stabils, tāpēc viņas izrakstītas uz mājām.

Ārste brīdina - bērniem pat viena tablete var būt letāla. Viļņas pilsētas klīnikas slimnīcas bērnu intensīvās terapijas nodaļas ārste Veslava Žukovskaja norāda, ka šādi gadījumi bērniem līdz piecu gadu vecumam ir bieži. Zāles, ko bērni atrod mājās, ir viens no visizplatītākajiem saindēšanās avotiem.

"Recepšu zāles parasti ir mazas, bet maziem bērniem problēma ir tā, ka dažreiz pietiek pat ar vienu tableti, lai radītu reālus draudus dzīvībai," uzsver ārste. Kā tv3.lt stāsta V. Žukovskaja, pēc nomierinošo līdzekļu lietošanas bērns var zaudēt koordināciju, zaudēt līdzsvaru.

Viņasprāt, ir svarīgi pēc iespējas ātrāk pamanīt izmaiņas bērna uzvedībā, jo sekas var būt ļoti nopietnas. Viļņas pilsētas klīniskās slimnīcas ārsts atzīmē, ka daudzi līdzekļi bērnam var izraisīt arī spēcīgas halucinācijas un var apstāties elpošana. “Halucinācijas izpaužas dažādos veidos, un tās var būt pat diezgan patīkamas.

Bet dažreiz bērni redz briesmīgas halucinācijas, kas viņus biedē,” līdzekļu ietekmi uz bērnu skaidroja V. Žukovskaja.

Pēc viņas teiktā, visbīstamākie medikamenti ir asinsspiedienu pazeminošie antihipertensīvie līdzekļi, kalcija kanālu blokatori sirds ritma traucējumu regulēšanai un cukura diabēta medikamenti - pat viena no šīm tabletēm bērnam var maksāt dzīvību.

Biežākās bērnu saindēšanās ir no sadzīves ķīmijas, ziepēm, veļas un trauku mazgājamās mašīnas kapsulām, jo ​​tās atgādina gumijas lācīšus vai saldumus un smaržo diezgan garšīgi.

"Visbīstamākās no šīm sadzīves ķimikālijām ir kodīgās vielas, piemēram, "Kurmis" un "Domestos". Gadā noteikti redzam līdz desmit bērniem ar šādu saindēšanos,” apliecina ārste.

Pēc viņas teiktā, bērni košļā arī telpaugu lapas, podiņos vai uz lauka atrasto augu ogas.

“Katru gadu redzam bērnus, kuri sakošļājuši indīgas ogas, piemēram, pie mājas bieži augošo īvi. Slimnīcā bērni jāuzrauga, novērojot sirds darbību, lai nepalaistu garām kritiskus traucējumus un tas nebeigtos ar nāvi," V. Žukovskaja norāda, ka vecāki nereti paši maldina savus bērnus, tāpēc viņi ēd neēdamas lietas.

"Nekad nedrīkst bērnam stāstīt, ka tablete ir konfekte, jo vecāki bieži vien uzsver, ka vajag apēst konfekti, - mēs tevi pacienāsim ar šo konfekti, tādējādi bērni mazāk baidās lietot zāles. Bet pēc tam bērns var atrast tabletes un ēst tās kā konfektes," viņa norāda.

Viņasprāt, lai pasargātu bērnus no indīgu un kaitīgu vielu nogaršošanas, tās nevajadzētu liet kādās bezalkoholisko dzērienu pudelēs, bet atstāt oriģinālajā iepakojumā, lai bērns neapjuktu.

"Cilvēkiem patīk ieliet noteiktus šķidrumus pudelēs, piemēram, "Coca-Cola" vai "Sprite"." Bieži vien tas ir benzīns vai kāda eļļa. Viņa arī iesaka zāles, sadzīves ķīmiju un citus bērniem kaitīgus priekšmetus glabāt bērniem nepieejamā vietā.

"Paslēpiet tās vielas tā, lai pieaugušajam būtu jāpieliek pūles, lai pie tām tiktu, kur bērni nevar aizsniegt," viņa iesaka vecākiem.

"Cilvēkiem vajadzētu domāt divus soļus uz priekšu, jo bērni patiešām ir nekontrolējami,” ārste secina.