Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Pasaulē

Kas garšo Baidenam un Makronam un no kā Erdogans baidās visvairāk? Viļņas pavāriem būs jāpiepilda visneparastākās vēlmes

© Scanpix/15min.lt

Šonedēļ Lietuvas galvaspilsēta uzņem pasaules lielvaras NATO samita ietvaros. Īpašs uzdevums ir arī viesnīcām, kas uzņem vadītājus un viņu delegācijas - darbiniekiem tika sniegtas stingras instrukcijas, kā uzturēties augstu amatpersonu tuvumā, un viesnīcās tika uzstādītas papildu drošības sistēmas. Īpašs uzdevums dots arī šefpavāriem, turklāt ēdienu, kuru viņi pagatavos, pārbaudīs speciāla brigāde, lai novērstu iespējamo saindēšanos, raksta tv3.lt.

Tas, ko NATO līderi un viņu delegācijas ēdīs Viļņā, tiek turēts noslēpumā, taču publiskajā telpā nav grūti atrast, kādi ir pasaules varenāko cilvēku ēšanas paradumi un iecienītākie ēdieni. ASV prezidents Džo Baidens vairākkārt ir teicis, ka viņa mīļākais ēdiens ir saldējums. Tātad viesnīca, kas viņu uzņem, var sagaidīt Baltā nama saimnieka lūgumu nosūtīt uz numuru porciju saldējuma. Tāpat Baidena kungam garšo dažādi salāti - ar vistu, ar tunci, Kapri salāti. ASV prezidentam garšo arī makaroni ar gaļas bumbiņām un tītara sviestmaizes.

Francijas prezidenta Emanuela Makrona iecienītākais ēdiens ir Cordon Bleu - tas ir eļļā cepts vistas steiks ar šķiņķi un sieru. Francijas prezidentam garšo arī dažādi augļi un vīns.

Apvienotās Karalistes premjerministrs Riši Sūneks īpaši izbauda brokastis - no rītiem viņš parasti ēd grieķu jogurtu ar mellenēm, kanēļa rullīti vai šokolādes brauniju. Viņam garšo arī amerikāņu pankūkas un beļģu vafeles. Kāds Lielbritānijas premjerministra draugs žurnālistiem atklājis, ka Sūneks ilgstoši var neēst, dažkārt viņam dienas laikā pietiek ar ābolu un pāris Indijas riekstiem.

Turcijas līderis Redžeps Tajips Erdogans ir ārkārtīgi uzmanīgs pret pārtiku - prezidentam esot paniskas bailes no saindēšanās, tāpēc viņam pasniegtais ēdiens vienmēr tiek pārbaudīts. Kā medijiem pastāstījis Turcijas prezidenta personīgais ārsts, Erdogana ēdiens tiek pārbaudīts speciālā laboratorijā. Šāda prakse tiek pielietota, kad Erdogans ir mājās, taču ārsts atklāja, ka Turcijas līderis ārzemju vizītēs līdzi ņem pārtikas pētījumu speciālistu komandu, tāpēc, iespējams, pārtikas izpētes grupa ieradīsies arī Viļņā.