Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Pasaulē

Tūristu iecienītajā Barselonā izsludina ārkārtas situāciju

© Pixabay.com

Iedzīvotāji varētu tikt sodīti par automašīnu mazgāšanu vai dārzu laistīšanu, raksta euronews.com.

Pēc mēnešiem ilgiem brīdinājumiem Katalonijas varas iestādes beidzot izsludinājušas ārkārtas situāciju sausuma dēļ - no 2. februāra 80% Katalonijas reģionā, tostarp Barselonā, būs stingri ūdens ierobežojumi.

"Mēs ieejam jaunā klimata realitātē," paziņojot par ārkārtas situāciju, sacīja Katalonijas reģionālais prezidents Pere Aragones.

"Ir vairāk nekā iespējams, ka mēs redzēsim vairāk sausuma, kas būs gan intensīvāks, gan biežāks."

Kādi ir Katalonijas ūdens ierobežojumi?

Par automašīnas mazgāšanu, dārza laistīšanu vai peldbaseina piepildīšanu var tikt piemērots sods līdz 50 eiro. Ja kāds Barselonas pilsonis izdarīs nopietnu "ūdens pārkāpumu", viņam var tikt piemērots naudas sods līdz pat 3000 eiro.

Noteikumi attieksies uz sešiem miljoniem cilvēku Barselonā un vairāk kā 200 apkārtējām pašvaldībām Spānijas ziemeļaustrumos.

Katalonijas varas iestādes ārkārtas stāvokli izsludināja pagājušā gada novembrī, un šobrīd augstās gaisa temperatūras ir samazinājušas jau tā zemo ūdens līmeni rezervuāros.

"Mūsu rezerves ir zem 16%. Situācija ir kritiska, tāpēc mums ir jāveic stingrāki pasākumi," trešdien sacīja Katalonijas valdības amatpersona Laura Vilagra.

Varas iestāžu izstrādātais plāns ir sadalīts trīs posmos, kas mainīsies atkarībā no tā, kā saasināsies sausums.

Pirmajā posmā ūdens patēriņš ir ierobežots līdz 200 litriem uz cilvēku dienā; otrajā fāzē tas samazināsies līdz 180 litriem, bet vissmagākajā fāzē līdz 160 litriem.

Varas iestādes arī plāno samazināt ūdens spiedienu, taču Barselonas pilsēta neparedz, ka šis pasākums mājsaimniecībās tiks ieviests līdz jūlijam.

Šonedēļ tika atklāts, ka, kamēr Esponellas pilsēta Žironā centās glābt katru ūdens lāsi, viens no tās kaimiņiem gadā izšķērdē piecus miljonus litru ūdens. Saskaņā ar varas iestāžu paziņojumiem vietējiem medijiem, kaimiņam tagad draud 3000 eiro sods, savukārt varas iestādes apsver iespēju pārtraukt viņa pieslēgumu ūdens tīklam.