Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Pasaulē

Masu slepkava Breivīks mēģina iesūdzēt tiesā Norvēģiju

© Scanpix

Viens no nežēlīgākajiem Norvēģijas slepkavām apgalvo, ka viņa dzīve cietumā “vieninieku” kamerā ir nelikumīga - Anderss Bērings Breivīks, kurš 2011. gadā nogalināja 77 cilvēkus, jau otro reizi mēģinās iesūdzēt Norvēģijas valsti par viņa cilvēktiesību pārkāpumu, raksta euronews.com.

Breivīks apgalvo, ka viņa dzīve “vieninieka” ieslodzījuma kamerā kopš 2012. gada ir pielīdzināma necilvēcīgai attieksmei, saskaņā ar Eiropas Cilvēktiesību konvenciju.

Jāpiebilst, ka Norvēģija dod priekšroku rehabilitācijai, nevis atriebībai. Breivīks dzīvo divstāvu kompleksā ar virtuvi, ēdamistabu, kurā atrodas TV un Xbox, vairāki atzveltnes krēsli un attēli pie sienas.

Viņam ir arī trenažieru zāle ar svariem, skrejceliņu un airēšanas trenažieri, kā arī trīs papagaiļi.

Neraugoties uz to, viņa advokāts Storrviks saka, ka Breivīkam, kurš tagad sevi dēvē par Fjotolfu Hansenu, nav iespējams izveidot jēgpilnas attiecības ar kādu no ārpasaules.

Viņš piebilda, ka aizliegums sūtīt vēstules ir vēl viens viņa klientu cilvēktiesību pārkāpums.

Līdzīgu prasību Breivīks izvirzīja 2016.gadā, taču to noraidīja Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT).

2022. gadā slepkava vēlējās pirmstermiņa atbrīvošanu, taču tika uzskatīts, ka viņam nebija nekādu rehabilitācijas pazīmju.

2011. gada 22. jūlijā Breivīks sprādzienā Oslo nogalināja astoņus cilvēkus, pirms viņš devās uz jauniešu nometni Utoya salā. Ģērbies kā policists, viņš vajāja un nošāva 69 cilvēkus, galvenokārt pusaudžus.

Nākamajā gadā Breivīkam tika piespriests maksimālais 21 gada cietumsods ar piebildi, kas Norvēģijas tiesu sistēmā tiek reti izmantota, ka viņš var tikt turēts ieslodzījumā uz nenoteiktu laiku, ja viņš joprojām tiek uzskatīts par bīstamu sabiedrībai.

Kopš tā laika viņš nav izrādījis nožēlu par saviem uzbrukumiem.