Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Pasaulē

Drāma Lietuvā: varas iestādes mātei atņem bērnu; lieta nonākusi Seimā

© Scanpix

Lielu sabiedrības uzmanību izpelnījās stāsts par to, kā Lietuvā, Palangā policija kādai mātei atņēma bērnu. Ar jaunām notikušā detaļām dalās Lietuvas Bērnu aizsardzības un adopcijas dienesta vadītāja Ilma Skuodiene, raksta tv3.lt.

Ceturtdien saistībā ar notikušo uz Seimu tika izsauktas Lietuvas Bērnu tiesību aizsardzības kontroliere Edīte Žiobiene un Sociālās drošības un darba ministrijas pakļautībā esošā Lietuvas Valsts bērnu tiesību aizsardzības un adopcijas dienesta direktore Ilma Skuodiene.

Seimā I. Skuodiene atklāja nedzirdētas Palangas incidenta detaļas.

“Prasītāja pārstāvja 2023. gada 13. oktobrī iesniegtajos video materiālos prasītājs atklāja acīmredzamu attieksmi pret dienesta speciālistiem, nespējot savaldīt savas emocijas un projecējot tās uz bērnu.

Sakarā ar prasītājas darbībām pret bērnu sarežģītā situācijā, papildus stresa un baiļu radīšanu un ietekmi uz bērna emocionālo stāvokli, mātes uzvedība, kas redzama video, neatbilst bērna interesēm,” citēja I. Skuodiene.

Tāpat Skuodiene informēja, ka tiesa noteikusi bērna dzīves vietu kopā ar tēvu, un konfliktsituācija starp vecākiem turpinās jau vismaz piecus gadus, un šajā laikā ir saņemti 46 ziņojumi par bērna tiesību pārkāpumiem.

“Tiesa jau ir izvērtējusi pieejamos ierakstus. Negribu attaisnot Bērnu tiesību aizsardzības un adopcijas dienesta darbiniekus, nevēlos taisnoties, bet, lūdzu, izvērtējiet visus apstākļus. Tas nav stundas vai divu process”, piebilda I. Skuodiene.

Bērnu tiesību aizsardzības kontroliere E. Žiobiene uzsvēra, ka pēc vecāku šķiršanās tiesas rīkojuma izpilde par saziņu ar bērnu tiek uzraudzīta divos veidos -

tiesas lēmuma izpildi uzrauga tiesu izpildītājs, un bērns tiek izņemts no ģimenes ar tiesas lēmumu. Šajā gadījumā lēmumu neizpilda tiesu izpildītājs, bet gan Bērnu tiesību pārstāvji kopā ar policiju.

"Tas ir ārkārtējs pasākums, kas iespējams tikai tad, ja pastāv draudi bērna veselībai, dzīvībai un drošībai," sacīja E. Žiobiene.

Kontroliere uzsver, ka tas viss noticis, konfliktsituācijām turpinoties. Viņasprāt, nav skaistu situāciju, kad iejaucas bērna tiesību pārstāvji - ļoti bieži vecāki viens otru apsūdz vardarbībā pret bērnu. Nemitīgi tiek uzsākta un izbeigta pirmstiesas izmeklēšana.

“Vecāki šķiras kā laulātie, bet kā vecāki nekad nešķiras. Viņi abi ir atbildīgi par savu bērnu. Tie abi ir vienlīdz svarīgi, ja vien nav ierobežotas vecāku tiesības”, sacīja E. Žiobiene.

Runājot par incidentu Palangā, kontroliere vērsa uzmanību uz bērna sirdi plosošo reakciju. Tas, pēc E. Žiobienes domām, "ir patiešām slikti", tāpēc iestādēm un to pārstāvjiem būtu skaidri jāvērtē, ko un kā tās dara.

"Acīmredzot to, ko mēs redzējām, neviens empātisks cilvēks negribētu redzēt vai dzirdēt. Tas ir patiešām slikti. Tas ir jāizvērtē un tai ir jābūt acīmredzamai mācībai nākotnei”, komentēja E. Žiobiene.

Atgādinām, ka iepriekš sociālajos tīklos Facebook un TikTok izplatījās video, kurā redzams, kā mātei tiek atņemts dēls. Tūkstošiem cilvēku dalījušies ar video, kurā redzams, kā raudošu bērnu aizsardzības speciālisti kopā ar policiju ar varu atņem no mātes.

Uzņemtie kadri izraisīja sabiedrības sašutumu - kliedzošs deviņus gadus vecs zēns apskauj māti un kliedz, ka baidās, ka vairs nekad viņu neredzēs, kamēr bērnu tiesību speciālisti kopā ar policistiem mēģina viņu atraut no mātes.

Sensitīvais stāsts, kā stāsta bērnu tiesību aizsardzības speciālisti, nav nemaz tik vienkāršs - izrādās, ka bērns mātei atņemts pēc tam, kad viņa ar dēlu slēpās no bērna tēva, likumsargiem un skolas.

Notikumi risinājās Palangā 21. septembrī. Ar video materiālu sociālajā tīklā Facebook dalījās pati bērna māte. Tajā redzams, kait kā bērnu tiesību speciālisti nelikumīgi atņēmuši viņai dēlu, ignorējot to, ka bērns nav drošībā kopā ar tēvu.

Video izraisīja sašutušus komentārus: "Es vispār nesaprotu, kā tas ir iespējams - atņemt bērnu no mātes. Jebkura māte ir māte. Kā var atraut bērnu no mātes?”

"Es tiešām uztraucos. Varas iestādes pieļāva daudz pārkāpumu - gan tiesu izpildītājam, kurš filmēja, gan Bērnu tiesībām noteikti vajadzētu zaudēt darbu. Stingri. Jo, ja viņi turpinās strādāt, tad es nezinu - taisnības nav.”

“Tas izskatās ļoti nežēlīgi. Bet jums jāzina, kāpēc viņi paņēma to bērnu, kāpēc vainīga ir tā māte, kāpēc vainīgs ir tēvs.”

Lietuvas Valsts bērnu tiesību aizsardzības un adopcijas dienesta direktore Ilma Skuodiene situāciju sauc par ārkārtēju un skaidro, kā viss noticis. Izrādās, jau vairākus gadus vecāku starpā notiek strīdi par to, kā un ar kuru no šķirtajiem vecākiem bērns var pavadīt laiku, un liktenīgajās septembra dienās, kā stāsta dienesta direktore, māte ar puisi atradās pludmalē.

“Situācija ir ārkārtēja. Īstenojām stingro tiesas kārtību, kur bija uzdots īstenot šeit un tagad. Mātei līdz 19. septembrim bija jāatved bērns, un droši vien varētu teikt, ka māte slēpās. Bērns neapmeklēja skolu. Viņš bija Palangā”, stāstīja I. Skuodiene.

Tika izsludināta bērna meklēšana. Atņemšanas process no mātes aizņēma daudz ilgāku laiku, nekā redzams video - māte tikusi intervēta vairākas stundas. Visbeidzot zēns tika paņemts ar varu un nodots viņa tēvam. Mātei netiek atņemtas tiesības tikties ar savu bērnu, taču, nedalot bērnu un it kā mēģinot to slēpt no tēva, tiesa atkārtoti izskatīja mātes tikšanās iespējas ar zēnu.

“Bērns netiek šķirts ne no mātes, ne no tēva, bet tiek sakārtota noteikta komunikācijas kārtība, lai nodrošinātu bērna intereses un bērna vajadzības. To rīkojumu izdod tiesa, tas ir tiesas rīkojums”, skaidroja I. Skuodiene.

Šobrīd māte nožēlo, ka dalījusies ar video, taču viņa sniedz savu versiju par konfliktu ar vīru un bērnu tiesību speciālistiem un policiju. Sieviete skaidro, ka viņas dēls it kā cieš no vardarbības vīrieša mājā.