Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Pasaulē

Pirmo reizi kopš aukstā kara ASV Āzijā izvietos vidēja darbības rādiusa raķetes

© Scanpix

ASV militārpersonas plāno 2024. gadā izvietot uz sauszemes bāzētas vidēja darbības rādiusa raķetes Klusā okeāna reģionā, par to ziņo “Nikkei Asia”, atsaucoties uz ASV Klusā okeāna armijas pārstāvi Robu Filipsu.

Pēc viņa teiktā, pirmā arsenāla izvietošana reģionā kopš aukstā kara beigām tiks veikta, lai nostiprinātos pret Ķīnu. Tiek ziņots, ka izvietot plānoto raķešu lidojuma attālums būs no 500 līdz 2700 kilometriem, tomēr Filipss nesniedza sīkāku informāciju par to, kur un kad varētu tikt izvietotas amerikāņu raķetes.

Publikācijā ir paskaidrots, ka šī ir pirmā izvietošana kopš Vidēja darbības rādiusa kodolspēku līguma termiņa beigām 2019. gadā.

1987. gadā ar Padomju Savienību parakstītais līgums aizliedza valstīm izstrādāt un turēt darba kārtībā no zemes palaižamas raķetes, kuru darbības rādiuss ir no 500 līdz 5500 km.

"Ķīna turpināja paplašināt savu vidēja un maza darbības rādiusa raķešu arsenālu, kamēr Savienotajām Valstīm bija saistošs līgums. Pekinai šobrīd ir 1500 raķešu ar darbības rādiusu no 1000 līdz 5500 km,” teikts Pentagona ikgadējā ziņojumā par Ķīnas militāro spēku.