Piektdiena, 17.maijs

redeem Dailis, Herberts, Umberts

arrow_right_alt Pasaulē

Pētījumā atklāts pārtikas produkts, kas var samazināt demences risku

© Pixabay.com

Cilvēki, kuri dienā apēd paciņu popkorna, iespējams, retāk saslimst ar demenci, liecina pētījums, raksta dailymail.co.uk.

Pētnieki no universitātes Čikāgā izdarīja atklājumu, pētot 3300 cilvēkus sešu gadu garumā.

Viņi atklāja, ka tiem, kuri katru dienu ēda mazsālītu popkornu, kvinoju vai graudaugus, kognitīvās spējas samazinājās mazāk nekā tiem, kuri neēda šos produktus vispār vai ēda tos ļoti maz.

Veseli graudi satur ļoti daudz šķiedrvielu, kas palēnina cukura uzņemšanu asinsritē. Tas novērš cukura pieaugumu, kas var izraisīt aplikumu artērijās un iekaisumu, kas palielina demences risku.

Vairāk nekā sešiem miljoniem amerikāņu ir demence, taču paredzams, ka nākamo divu desmitgažu laikā šis skaitlis vairāk nekā dubultosies.

Gados vecākiem pieaugušajiem ir vairāk nekā divas reizes lielāka iespēja tikt diagnosticētam ar šo stāvokli, kas, pēc ekspertu domām, var būt saistīts ar lielāku sirds slimību līmenis.

Zinātnieki analizēja datus no 3300 pieaugušajiem, kuri bija vidēji 75 gadus veci un kuriem nebija demences.

Viņi visi bija piedalījušies Čikāgas veselības un novecošanas projektā, kurā no 1993. līdz 2012. gadam tika izsekoti 10 000 cilvēku

Viņi tika aptaujāti ik pēc trim gadiem par to, cik bieži viņi ēda graudaugus, kā arī tika lūgti veikt kognitīvos un atmiņas testus - tie ietvēra tādus uzdevumus kā vārdu saraksta vai skaitļu atcerēšanās un to sakārtošana pareizajā secībā.

Pēc tam dalībnieki tika sadalīti piecās grupās, pamatojoties uz to, cik daudz graudu viņi bija patērējuši, un tika salīdzināti viņu kognitīvie rādītāji.

Uztura vadlīnijas iesaka apēst vismaz trīs porcijas pilngraudu pārtikas dienā, un viena porcija ir līdzvērtīga, piemēram, maizes šķēlei vai pusglāzei vārītu makaronu vai rīsu.

Pēc pielāgošanās tādiem faktoriem kā vecums, dzimums, izglītība un smēķēšana, pētnieki atklāja, ka tiem, kuri dienā ēd trīs vai vairāk veselas graudu porcijas, kognitīvā pasliktināšanās bija lēnāka nekā tiem, kuri tos ēda mazāk.

Cilvēki, kas ēd pilngraudu produktus, arī biežāk ievēro veselīgu dzīvesveidu, piemēram, vairāk guļ vai vingro, kas arī palīdz samazināt demences risku.

Pētījuma vadītājs, epidemiologs doktors Ksiaorans Liu teica: "Tā kā alcheimera slimība un demence skar miljoniem cilvēku, šīs slimības profilakses veidu atrašana ir svarīga sabiedrības veselības prioritāte. Ir aizraujoši redzēt, ka cilvēki varētu potenciāli samazināt savu demences risku, tikai palielinot pilngraudu diētu par pāris porcijām dienā."