Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Veselība

Kā šokolāde var palīdzēt cīņā ar Alcheimera slimību?

© Pixabay.com

Šokolāde var palīdzēt zaudēt svaru un novērst Alcheimera slimību - tā ir "barība prātam", apgalvo zinātnieki pēc jauna pētījuma par to, vai ir labi ēst saldumus un īpaši šokolādi, raksta "Journal of Functional Foods".

Džeņdžou universitātes zinātnieki Ķīnā nonākuši pie jauniem secinājumiem par kakao pupiņās atrodamās vielas teobromīna īpašībām un līdz ar to arī saldumiem, ko no tām ražo pārtikas rūpniecība.

Zinātnieki saka, ka teobromīns var neitralizēt augsta holesterīna ietekmi uz atmiņu un kognitīvo funkciju. Šis savienojums spēj šķērsot hematoencefālisko barjeru un caur asinsrites sistēmu ietekmēt mūsu labsajūtu, izraisot pozitīvu ietekmi uz centrālo nervu sistēmu. Īstas šokolādes ēšana var uzlabot mūsu smadzeņu darbību, kā arī pacelt garastāvokli un palīdzēt cīnīties ar depresiju.

"Teobromīns ir pierādījis neiroprotektīvas īpašības, spēju novērst neironu bojājumus, uzlabot motorisko atmiņu un kognitīvās regulēšanas funkcijas," raksta pētījuma autori.

Zinātnieki arī norāda, ka, ņemot vērā zemo blakusparādību sastopamību un minimālu kaitējumu cilvēka ķermenim, teobromīna un tā atvasinājumu lietošanu atbilstošās devās var uzskatīt par efektīvu līdzekli ar smadzeņu darbību saistītu traucējumu profilaksei. Tas paver ievērojamas perspektīvas medicīnas jomā, saka pētnieki.

"Šī modulācija potenciāli nodrošina neiroaizsardzību pret ar vecumu saistītu kognitīvo funkciju samazināšanos - Alcheimera slimību un Parkinsona slimību. Turklāt teobromīnam piemīt antioksidantu un pretiekaisuma īpašības,” secināts pētījumā.

Turklāt Džeņdžou universitātes pētījumi atklāja, ka šokolāde var arī palīdzēt zaudēt svaru, lai gan dažiem tas var šķist neiespējami. Tas izskaidrojams ar to, ka teobromīns palīdz organismam sadalīt taukus, pozitīvi ietekmējot cilvēka vielmaiņu.