Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Traģēdija debesīs: Lidmašīnas spārns nocērt galvu izpletņlēcējam

© Scanpix

Francijas pilsētas Montaubanas krimināltiesa otrdien izpletņlēcēju kluba pilotam piesprieda nosacītu viena gada cietumsodu. Lidojuma laikā viņa lidmašīna notrieca izpletņlēcēju, kā rezultātā viņš gāja bojā, ziņo bbc.com.

Pilots, kura vārds netiek publiskots, ar savas lidmašīnas spārnu aizķēra 40 gadus veco Nikolā Gali.

Kā ziņo “Times”, 2018. gada 27. jūlijā Gali un vēl viens izpletņlēcējs savos planēšanas tērpos nolēca no viendzinēja lidmašīnas.

Lidmašīna, no kuras viņi izlēca, atradās aptuveni 4400 metru augstumā un nekavējoties sāka nolaisties lidlauka virzienā.

Pēc kāda laika lidmašīna apdzina abus izpletņlēcējus aptuveni 300 metru augstumā. Šajā brīdī viņi bija pabeiguši savu brīvo kritienu un planēja savos tērpos.

Planēšanas tērps ir īpašs lidojuma tērps, kuram ir membrānas starp rokām un kājām - tā dizains ir līdzīgs lidmašīnas spārnam.

Tieši šajā lidojuma posmā lidmašīnas kreisais spārns ietriecās Gali, nogriežot viņam galvu. Gali avārijas izpletnis atvērās, un viņa ķermenis nokrita uz lauka.

Iepriekšējās tiesas sēdēs pilots sacīja, ka nav informējis izpletņlēcējus par savu turpmāko lidojuma trajektoriju. Tas bija viņa ceturtais lidojums tajā dienā.

Pilots arī norādīja, ka pēc lēciena zaudējis vizuālo kontaktu ar izpletņlēcējiem.

"Salīdzinot ar izpletņlēcējiem, kuri ir brīvā kritienā, ar planēšanas tērpiem ir grūtāk, viņi lido taisnā līnijā," sacīja pilots.

Pilots sacīja, ka Gali "nebija paredzētajā kursā, un viņam nebija jābūt tajā kursā".

"Tā nav mana vaina," sacīja pilots. “Uzskatu, ka mana lidojuma trajektorija bija saprātīga. Tā ir lielākā manas dzīves traģēdija, bet atbildība nav mana."

Tomēr pilots tika atzīts par vainīgu slepkavībā un lidmašīnas vadīšanā bez derīgas licences. Viņam gadu aizliegts lidot.

Pilots atzina, ka viņa licence lēciena brīdī nebija derīga, jo viņš veselības stāvokļa dēļ bija pārkāpis aviācijas iestāžu noteiktos ierobežojumus.

Izpletņlēkšanas skolu apvienība, kurā strādāja pilots, tika sodīta ar 20 000 eiro naudas sodu.

"Kopš šīs traģēdijas drošības pasākumi ir stingrāki un kļuvuši nopietnāki, un apmācība ir kļuvusi obligāta," pēc notikušā sacīja skolas prezidente.