Otrdiena, 7.maijs

redeem Henriete, Henrijs, Jete

arrow_right_alt Pasaulē

Traģēdija protesta laikā: Jauniešu rīkotajos mītiņos Senegālā dzīvību zaudē deviņi cilvēki

© AFP/Scanpix/Leta

Senegālā pēc opozīcijas līdera Usmana Sonko notiesāšanas ir izcēlušās sadursmes, kurās gājuši bojā deviņi cilvēki, piektdien paziņoja iekšlietu ministrs Antuāns Diome.

"Mēs ar nožēlu esam atzīmējuši vardarbību, kas novedusi pie sabiedriskā un privātā īpašuma iznīcināšanas un, diemžēl, pie deviņiem nāves gadījumiem Dakārā un Ziginšorā," valsts televīzijā paziņoja ministrs.

Dakāras krimināltiesa ceturtdien piesprieda 48 gadus vecajam Sonko divu gadu cietumsodu par "jaunatnes samaitāšanu", ar to saprotot "izvirtību" ar jaunieti līdz 21 gada vecumam, bet attaisnoja viņu apsūdzībās par izvarošanu un nāves draudu izteikšanu. Piespriestais sods pasliktina Sonko izredzes nākamgad kandidēt prezidenta vēlēšanās.

Sonko, kurš ir prezidenta Makija Salla galvenais politiskais pretinieks, nebija klāt sprieduma pasludināšanas laikā.

Prasītāja prāvā Adži Sarra ir bijusī darbiniece skaistumkopšanas salonā, kur Sonko mēdza apmeklēt masāžas. Sarra prāvā sacīja, ka Sonko viņu seksuāli izmantojis piecos gadījumos 2020.gada beigās un 2021.gada sākumā, kad viņa vēl nebija sasniegusi 21 gada vecumu.

Skaistumkopšanas salona īpašniecei Ndejei Hadi Ndiajei tika piespriests divu gadu cietumsods par mudināšanu uz izvirtību, bet viņa tika attaisnota apsūdzībā par līdzdalību izvarošanā.

Divi policisti pastāstīja ziņu aģentūrai AFP, ka trīs cilvēki gājuši bojā demonstrācijās valsts dienvidu pilsētā Ziginšorā, kuras mērs kopš 2022.gada bijis Sonko, bet galvaspilsētā Dakārā protestējoši jaunieši ar akmeņiem nomētājuši līdz nāvei kādu policistu.

Dakārā universitātes pilsētiņā jauniešu grupas apmētāja ar akmeņiem policistus, kuri atbildēja ar asaru gāzi. Vairāku universitātes struktūru autobusi tika aizdedzināti un biroji izlaupīti, bet lekcijas tika atceltas līdz turpmākam paziņojumam.

Jaunieši Dakārā uzbruka arī transporta biļešu birojam un citam sabiedriskajam īpašumam, dedzināja riepas un izlika šķēršļus ielās. Prezidenta partijas galvenais birojs tika izlaupīts.

Nekārtības notika arī citās Senegālas pilsētās - Kasamansā, Mburā, Kaolakā un Senluī.