Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Pasaulē

Senegālā atklāj antiislāmisku pieminekli

© Scanpix

Neraugoties uz pretrunīgo vērtējumu sabiedrībā, apsūdzībām nelietderīgā naudas izšķiešanā un antiislāmismā, Senegālas prezidents Abdulaije Vade nedēļas nogalē piedalījies 28 miljonus dolāru izmaksājušā pieminekļa Āfrikas renesanse atklāšanā netālu no Dakaras.

Monuments, kuru būvējuši ziemeļkorejiešu strādnieki, pēc saviem izmēriem pārsniedz Brīvības statuju Ņujorkā.

Reuters vēsta, ka pieminekļa svinīgās atklāšanas ceremoniju apēnojušas protesta demonstrācijas, kas izcēlušās pēc tam, kad viens no imāmiem izdevis reliģisko ediktu jeb fetvu, kurā uzsvērts, ka piemineklis mudina uz elku pielūgšanu, tādēļ neatbilst islāma kanoniem. Musulmaņu sašutumu izraisījis arī 49 metru augstajā piemineklī attēlotās sievietes trūcīgais apģērbs – šā gada sākumā pieminekļa būvētāji pat daļēji piekrita šīm iebildēm un solījās kaut nedaudz piesegt sievietes ķermeņa daļas. Tomēr panākt islāmticīgajiem pieņemamu rezultātu viņiem nav izdevies, turklāt neplānotā pārbūve vēl vairāk sadārdzinājusi pieminekļa izmaksas.

Piektdien Senegālas galvaspilsētas Dakaras ielās izgāja tūkstošiem demonstrantu, kuru niknumu izraisīja ne tikai ētiskas dabas apsvērumi. Noskaidrojies, ka prezidents pieteicis savas autortiesības uz pieminekļa ideju, un tas nozīmē, ka viņš varētu saņemt līdz 35% ienākumu, kas tiks gūti tā eksponēšanas laikā, vēsta BBC, piebilstot, ka valsts tūrisma aģentūrām jau dots neoficiāls rīkojums ārzemnieku grupas noteikti pierunāt aplūkot pieminekli. Viens no opozīcijas līderiem Ndeije Fatū Tūre jau paziņojis, ka padomju stilā būvētā bronzas skulptūra ir "ekonomisks monstrs un finansiāls skandāls, it sevišķi Senegālā valdošās ekonomiskās krīzes kontekstā".

Savukārt prezidents un viņa piekritēji aizstāv grandiozo monumentu, apgalvojot, ka tas ir simbols jaunajai Āfrikas kustībai, kas no rasisma un netolerances dodas pareizā virzienā. "Jebkurš arhitektūras šedevrs sākumā tiek vērtēts pretrunīgi – atcerēsimies kaut vai Eifeļa torni," Reuters citē senatora Ahmeda Bačira sacīto. Jāpiebilst, ka uz pieminekļa atklāšanu, kas notika dienās, kad Senegāla atzīmē savas neatkarības 50. gadadienu, bija ieradušies gandrīz 20 Āfrikas valstu līderi, tādējādi liekot saprast, ka viņi atbalsta šāda monumenta būvi.