Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Pasaulē

Gandrīz 200 Eiropas lidostām draud bankrots

© F64, Vladislavs Proškins

Gandrīz 200 Eiropas lidostām tuvākajos mēnešos draud maksātnespēja, ja neatjaunosies pasažieru plūsma, brīdina Starptautiskā lidostu padome Eiropā ("ACI Europe").

"ACI Europe" norāda, ka 193 lidostas, kurām draud bankrots, galvenokārt ir reģionālās lidostas, kas sniedz pakalpojumus vietējām kopienām.

Taču kopā tās atbalsta vairāk nekā ceturtdaļmiljonu darbavietu un sniedz 12 miljardu eiro ieguldījumu iekšzemes kopproduktā.

"Draudi par lidostu slēgšanu nozīmē, ka Eiropa varētu zaudēt ievērojamu tās gaisa transporta sistēmas daļu, ja vien valdības nerīkosies nepieciešamā atbalsta nodrošināšanai," skaidro "ACI Europe".

Padomes dati liecina, ka koronavīrusa pandēmijas krīzes dēļ pasažieru plūsma lidostās oktobra vidū bija nokritusies par 75%, kas nozīmē, ka lidostām, tāpat kā aviokompānijām, ir grūtības nosegt savas operacionālās izmaksas.

Starptautisko aviokompāniju no pasažieru pārvadājumiem gūtie ienākumi 2021.gadā būs par 46% mazāki nekā pirms koronavīrusa krīzes 2019.gadā, otrdien prognozēja Starptautiskā Gaisa satiksmes asociācija (IATA).

Iepriekš asociācija prognozēja, ka ienākumu kritums 2021.gadā veidos 29%, taču šīs aplēses tika balstītas uz pieņēmumu, ka pieprasījums pēc gaisa ceļojumiem sāks atveseļoties 2020.gada ceturtajā ceturksnī.

IATA norāda, ka tagad šāds scenārijs ir maz ticams, ņemot vērā koronavīrusa izplatības saasināšanos un stingrākus ierobežojošos pasākumus.

Pat ar radikālu izmaksu samazināšanu aviokompānijām būs nepieciešama papildu valstu finansiāla palīdzība, lai novērstu to bankrotu, uzsver asociācija.

IATA prognozē, ka gaisa satiksme pasaulē šogad samazināsies par 66%.