Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Līdzās Vaivodam KNAB lietā par zemes gabaliem pie lidostas figurē kādreizējais Ušakova palīgs

© Dmitrijs Suļžics / F64

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) izmeklētajā lietā par kukuļošanu saistībā ar zemju privatizāciju pie lidostas "Rīga" līdzās bijušajam Rīgas domes Ārtelpas un mobilitātes departamenta vadītājam Jānim Vaivodam otrā persona, kam ir tiesības uz aizstāvību, ir uzņēmējs, kādreizējais Rīgas mēra Nila Ušakova (S) palīgs Pāvels Tomiļins, noskaidrojis Latvijas Televīzijas raidījums "Kas notiek Latvijā?".

2022.gadā starp Rīgas pašvaldību un Lietuvas firmai "ME Holding NT" piederošo SIA "Cella investment 3" par 5,679 miljoniem eiro tika noslēgts līgums par 22 zemesgabalu pirkšanu kopumā nepilnu 39 hektāru apjomā. Tomēr zemi nereģistrēja zemesgrāmatās, ņemot vērā pretrunīgo situāciju saistībā ar Satiksmes ministrijas nostāju par šīs zemes nepieciešamību lidostas attīstības vajadzībām.

Pirms pāris nedēļām KNAB paziņojumā un LTV raidījuma "De facto" sižetā atklājās, ka KNAB veic izmeklēšanu saistībā ar Vaivoda izteiktu vismaz 50 000 eiro liela kukuļa piedāvājumu satiksmes ministra padomniekam Jānim Meirānam, lai panāktu ministrijas nostājas maiņu. Savukārt 6.martā, pēc ģenerālprokurora iesnieguma par privatizācijas nelikumību, Rīgas dome atcēla lēmumu par privatizācijas pabeigšanu.

Skaidrojot kukuļošanas lietas motīvus, "Kas notiek Latvijā?" no vairākiem avotiem uzzinājis, ka interesi par lietuviešu iegādāto īpašumu nākotni gan Rīgas domē, gan Satiksmes ministrijā izrādījis kāds Pāvels Tomiļins.

"Kas notiek Latvijā?" vērsās pie Lietuvas investoriem ar jautājumu, vai viņiem ir zināma šāda persona. "Mums ar viņu bija līgumattiecības," jautāts par to, vai ir kādās darījuma attiecībās ar Tomiļinu, rakstiskās atbildēs norādījis Laurinas Kuzavas, kurš ir valdes priekšsēdētājs gan "Cella investment 3", gan plašāk pazīstamajā kompānijā "Sirin Development", kuras īpašnieks ir tas pats Lietuvas holdings.

Ar Tomiļina firmu SIA "Ošānis" lietuviešiem noslēgts priekšlīgums par divu zemes gabalu ar kopējo platību 52 810 kvadrātmetri pārdošanu "veiksmes gadījumā".