Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Pasaulē

Pabeigta Tatru traģēdijas izmeklēšana

© Scanpix

Augstajos Tatros Impro organizētā ceļojuma laikā pērn septembra beigās izdzisa divu Latvijas valstspiederīgo – Ilzes un Vitas – dzīvības.

Slovākijas policija nule kā pabeigusi trīs mēnešus ilgušo izmeklēšanu, apstiprinot Slovākijas kalnu glābšanas dienesta iepriekš izteiktos pieņēmumus, ka abas tūristes, naktī atrodoties kalnos, nosalušas. Neraugoties uz notikušo traģēdiju, arī šogad Impro ceļojumi organizē braucienus pa tādu pašu maršrutu.

Nakts no 27. uz 28. septembri turpmāk Ilzes un Vitas piederīgajiem, Impro ceļojumu darbiniekiem un daļai Latvijas sabiedrības vienmēr būs iekrāsota melnā krāsā. Pērn šajā naktī Tatros aizgāja bojā Tukuma novada Tumes pagasta iedzīvotājas Ilze un Vita, kurām braucienu uz šo kalnu zemi bija sarūpējuši bērni. Ceļojuma pēdējā dienā Impro gide Sarmīte tūristus veda uz Augstajiem Tatriem pārgājienā (vai pastaigā, kā to vēlāk nosauca Impro vadība). Diemžēl no šīs pastaigas divas kundzes neatgriezās. Slovākijas kalnu glābšanas dienests viņas atrada tikai nākamajā rītā – diemžēl jau sastingušas un bez dzīvības pazīmēm. Slovākijas policija uzreiz pēc notikušā ierosināja lietu saistībā ar šo gadījumu. Slovākijas iekšlietu ministrijas pārstāvis Petars Lazarovs Neatkarīgajai skaidroja, ka izmeklēšana ilgusi trīs mēnešus un tā noslēgusies nesen – īsi pirms gadumijas. Slovākijas tiesībsargājošās iestādes neko kriminālu šajā gadījumā neesot atklājušas. «Nāves cēlonis bija sirds un asinsvadu mazspēja un hipotermija, ko bija izraisījis aukstums,» policijas slēdzienu citēja P. Lazarovs.

Viņš arī atklāja, ka Slovākija nav lūgusi izmeklēšanā iesaistīties Latvijas iekšlietu struktūras, lai gan autobuss ar Latvijas tūristiem jau nākamajā dienā pēc traģēdijas devās mājas, tādējādi padarot grūtāku iespēju izmeklētājiem iztaujāt ceļojuma biedrus par notikušā apstākļiem.

Pēc būtības Slovākijas policija secināja, ka Tatros pērn bojāgājušās Latvijas tūristes nav nogalinātas, bet ir mirušas dabīgā nāvē, ja par tādu, protams, var uzskatīt izmirkušu cilvēku nakšņošanu kalnos zem klajas debess lielā vējā.

Taču tiesībsargājošās struktūras vai nu nemeklēja, vai arī nevarēja atrast atbildes uz daudziem joprojām neskaidriem jautājumiem, proti, kāpēc apmaldījušās tūristes nevienam nezvanīja un neatsaucās uz telefona zvaniem; vai viņām līdzi bija kartes un kāds maršruts tajās bija iezīmēts; kas pamudināja dažus cilvēkus, tajā skaitā Ilzi un Vitu, tupināt ceļu augšup uz kalnu pāreju, un kas lika dažiem tomēr atgriezties un doties lejā, bet ne Ilzei un Vitai?

Aculiecinieku stāsti ir visai daiļrunīgi par paniku, kas iestājās kalnu namiņā, kad salijusī un nogurusī grupa uzzināja, ka būs vien jādodas pa to pašu ceļu lejup un ka nekāda pacēlāja nebūs, par informācijas trūkumu pirms liktenīgā pārgājiena.

Tūrisma firma Impro ceļojumi pēc notikušās traģēdijas nekavējoties sazinājās ar Ilzes un Vitas piederīgajiem un palīdzēja ari materiāli. «Lai dalītos bēdās,» kā Neatkarīgajai iepriekš uzsvēra Impro ceļojumu valdes priekšsēdētājs Vilnis Klinovičs, neatklājot atbalsta lielumu.

Neraugoties uz piedzīvoto nelaimi, Impro arī šogad organizē braucienus pa tādu pašu maršrutu, kādā pērn savā pēdējā ceļojumā devās Ilze un Vita. Tiesa, braucieni nav ieplānoti tik vēlu kā pagājušajā gadā – septembra beigās. Šogad ceļojumā uz Krakovu un Slovākiju Impro vedīs no 4. līdz 8. maijam, no 13. līdz 17. jūnijam un no 14. līdz 18. septembrim.

Tāpat kā pērn, arī šā gada ceļojuma aprakstā minēts, ka viena diena ir ieplānota pārgājienam pa kalnu takām Augstajos Tatros, kur būs redzami ūdenskritumi, kalnu ezeriņi, klintis, skats uz ieleju no aptuveni 2000 metru augstuma virs jūras līmeņa. «Esot kalnos, dabā tiks pavadīta lielākā dienas daļa, tādēļ nepieciešami: kalnu pārgājieniem atbilstoši apavi (ar protektoriem) – slēgti sporta apavi vai kalnu zābaki; noteikti noderēs vējjaka pret augstkalnu vējiem un lietiem, saulesbrilles un cepure, pārgājienu nūja, kā arī mugursoma ūdens pudelei un sviestmaizēm un aptieciņa,» teikts aprakstā. Savukārt pie iespējamām papildu izmaksām tāpat kā pērn minēti 10 eiro pacēlājam Augstajos Tatros, kas, iespējams, maldināja kalnā kāpējus par pacēlāja esamību.