Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Latvijā

Gides vainu saistībā ar divu tūristu nāvi Tatros Impro ceļojumi nesaskata

© Privāts arhīvs

Saistībā ar divu Latvijas sieviešu nāvi 26. septembrī, nepārnākot no kāpiena Tatru kalnos Slovākijā, SIA Impro ceļojumi valdes priekšsēdētājs Vilnis Klinovičs nesaskata gides vainu un nedomā, ka darbiniece būtu jāsoda.

«Es šeit neredzu nekādu grupas vadītāja vainu. Es neredzu, ka mēs būtu izdarījuši kaut ko tādu, kas noveda pie tā, kas notika. Protams, visu apstākļu noskaidrošana notiks, un arī domāsim, ko mēs varam darīt labāk. Vienmēr var izdarīt kaut ko vairāk. Tas ir cits jautājums. Tās ir divas dažādas lietas,» viņš saka Neatkarīgajai.

SIA Impro ceļojumi praksē šis ir otrs tāds traģisks gadījums ar tūristiem kalnos. Pirms sešiem gadiem kāds tūrists kalnos esot noslīdējis un nosities, jo «gājis ne pa to vietu».

Izvērtējot notikušo profesionāli, V. Klinovičs uzskata, ka notikusī nelaime nav izskaidrojama. Pēc viņa domām, «nevar apmaldīties, ja ir jāiet no kalna lejā». Salīdzinājumam V. Klinovičs saka, ka drīzāk ir iespējams apmaldīties mežā, nevis Tatru kalnu maršrutā, pa kuru gāja konkrētā tūristu grupa. Pēc viņa domām, ir notikusi apzināta iešana pretējā virzienā. Izstāvēt klāt visiem tūristiem gidam nav iespējams, akcentē V. Klinovičs. Uz jautājumu, vai gidam bija jāseko līdzi tam, lai visi tūristu grupas dalībnieki uzkāpj kalnā un pēc tam nokāpj lejā, viņš atbild: «Tas nav reāli. Tie nav tādi kalni, kur jāiet sasaistē. Tur iet visi... Bērni! Un tad, kad viņi gāja lejā, ģimenes ar bērniem gāja augšā.»

V. Klinovičs vēlreiz atgādināja jau izskanējušo informāciju, ka gide, nokāpjot lejā no kalna, bijusi pārliecināta, ka visa tūristu grupa ir viņai priekšā. Gide tīšām lejā gājusi pēdējā. Tikai pēc tam atklājies, ka divas tūristes nav atgriezušās no kalniem.

V. Klinovičs pieļauj, ka latviešiem, kuru ikdiena nesaistās ar kalniem, jau pats nosaukums ««kalni» liekas, ka tas ir kaut kas šausmīgs». Tatros konkrētā tūristu grupa iepazina, kā viņš saka, «parastās, normālās tūrisma takas». Tāda ir prakse, ka pa šīm takām iet pensionāri un ģimenes ar bērniem, klāsta V. Klinovičs. Šīs takas turklāt esot apzīmētas un ir skaidri norādīts, kur jāiet, cik ilgi jāiet. «Jebkurā brīdī var iet atpakaļ,» skaidro V. Klinovičs. «Bet, kad cilvēks izdomā kaut ko savu, mēs katram piestāvēt klāt nevaram, un mēs viņu arī piesiet pie akmens nevaram,» viņš izsaka nožēlu, kā arī uzsver, ka pieaugušie tūristi «katrs atbild par sevi». Savukārt SIA Impro ceļojumi atbild par tūristiem sniegto informāciju, uzsver V. Klinovičs un piebilst, ka viņa darbinieki nevar atbildēt par tūristiem, kas pārnestā vai tiešā nozīmē «lec ūdenī» vai «iet pretējā virzienā». «Mēs varam atbildēt par informāciju, vai mēs esam iedevuši visu, kas vajadzīgs, vai neesam iedevuši,» saka SIA Impro ceļojumi valdes priekšsēdētājs.

V. Klinovičs arī noraida izskanējušo informāciju par to, ka bojāgājušās tūristes bija nepiemēroti ģērbušās. Tūristiem jau izsniegtajā ceļojuma aprakstā bijusi pieejama informācija par to, kādā apģērbā jādodas kalnos. Sievietes esot bijušas normāli apģērbušās. Abām bojāgājušajām ir bijuši mobilie tālruņi. «Jebkuras citas runas ir muļķības,» pauž V. Klinovičs. Jau ceļojuma sākumā visiem turklāt bijis iedots gides tālruņa numurs. Arī runas par zonas neesamību Tatru kalnos neiztur kritiku. «Ja nav zonas vienā vietā, paiet no kalna vairāk nost, un telefons darbojas,» saka V. Klinovičs.