Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Māja \ Veselīgs dzīvesveids

Veselīgās nātres

© nra arhīvs

Nātres uzskata par olbaltumvielām bagātākajiem lapu dārzeņiem, lai gan daļa lasītāju noteikti vīpsnās – kā ēdienreizē var pasniegt ēdienu no nātrēm?! Bet patiesībā tās ir ļoti veselīgas. Nātres satur neaizstājamās aminoskābes, pēc savas uzturvērtības līdzinās pupām.

Garša ir nedaudz rūgta un sāļa. Nātres ir bagātas ar vitamīniem – B, PP, D, E, K, minerālvielām, organiskajām skābēm, fermentiem, hlorofilu un krāsvielām. Pēc ķīmiskā sastāva nātres ir radniecīgas spinātiem un skābenēm, taču tajās ir salīdzinoši vairāk dzelzs. Jaunās nātru lapiņas parasti ir maigas, no tām var gatavot gan zupas, gan izmantot tās salātiem. Recepšu ir ļoti daudz. Interesants kokteilis iznāks no nātru sulas, mārrutkiem un sīpola. Rupjākus dzinumus var skābēt, bet pavisam jaunos – sālīt. Sālītas nātres var izmantot kā piedevu pie maizes un gaļas. Neskatoties uz nātru vērtīgajām īpašībām, nav ieteicams ēst svaigas nātru lapas, izņēmums ir tikai jaunās lapiņas, bet arī tās tomēr labāk ir sablenderēt. Lai nātres nekostu, tās mērcē karstā sālsūdenī, taču jaunos dzinumus nav vajadzības šādi apstrādāt. Lapiņas aplej ar ūdeni, saspaida nedaudz, saplucina un sagriež. Jāatceras, ka nātrēm piemīt daudzas ārstnieciskas īpašības, tāpēc tās plaši izmanto tautas medicīnā. Tad tās vāc pavasarī, kad zied. Sulu lieto svaigu vai gatavo novārījumu. Nātres uzturā var lietot līdz vēlam rudenim, jo tām raksturīga īpašība augt no saknes, it īpaši tādas ir piemērotas skābēšanai. Kaltētas nātru lapiņas var pievienot salātiem, kas gatavoti ziemai, lai šajā laikā organisms uzņemtu nepieciešamās minerālvielas.

Andis BRĒMANIS, dietologs 

– Nātres ir viens no pirmajiem pavasarīgajiem zaļumiem, ar ko var bagātināt savu ēdienkarti – ar vitamīniem, minerālvielām, ar mikroelementiem, dzelzi. No tām vāra zupu un gatavo salātus. No nātrēm var gatavot zaļumu kokteili, pievieno balandas, virzu, gārsu, nedaudz ūdeni, kefīru un liek blenderī. Var nātres kombinēt arī ar kultūraugiem – dillēm, pētersīļu un selerijas lapiņām. Nātres var noplaucēt vai blanšēt, lai noņemtu kodīgumu, ja tās vēlas izmantot salātos.

RECEPTES

Plovs ar nātrēm (bez gaļas)

• Sastāvdaļas: 400 g rīsa, 400 g burkānu, 200 g rozīņu, 200 g sīpolu, 160 g eļļas, 50 g nātru jauno dzinumu, sāls.

• Pagatavošana: burkānus un sīpolus sagriež salmiņos un sautē eļļā, kamēr ir pusgatavi. Ieber traukā aukstā sālsūdenī izmērcētu rīsu, nomazgātas rozīnes, sagrieztas nātres. Pārlej ar karstu ūdeni un vāra zem vāka, kamēr ir gatavs. Pēc tam visu samaisa.

Jaukti salāti ar nātrēm

• Sastāvdaļas: 30 g nātru lapu, 20 g prīmulas lapu, 20 g jauno pieneņu lapu, 10 g sīpola, 30 g burkānu, 20 g mārrutku.

• Pagatavošana: sīpolus, burkānus un mārrutkus sarīvē vai samaļ gaļas maļamajā mašīnā, pievieno 50 g krējuma, sajauc ar zaļumiem un liek šķīvja centrā. Malās kārto nātru, pieneņu un prīmulas lapas.

NODERĪGI

• Nātres vislabāk griezt ar cimdiem rokās.Pēc 10 līdz 20 minūtēm, kad tās ir sagrieztas, nātres var droši ņemt rokās.

• Gatavojot no nātrēm tēju, zupu vai kādu citu ēdienu, ieteicams izmantot lapas no auga galotnes, jo vecie cietie stublāji un lapas ne īpaši labvēlīgi iedarbojas uz aknām. Ja nav patīkama nātru dzelšana, tad sadzelto vietu var noberzt ar to pašu nātru sulu.

• Ja izkaltē nātru zariņus un uzkar virtuvē pie sienas, tad tās palīdzēs atgaiņāt mušas.