© Foto: pixabay.com

Koka griešanas dēlītis ir funkcionāla, svarīga jebkuras virtuves sastāvdaļa, taču tas ir arī viens no instrumentiem, kas visvairāk nolietojas.

Katru reizi, kad to lieto, nazis saskrāpē un saskrāpē virsmu, pakāpeniski samazinot koka skaistumu. Vēl sliktāk, jo mazi ēdiena gabaliņi iesprūst šajos iegriezumos, padarot dēlīša mazgāšanu un kopšanu arvien grūtāku un grūtāku.

Foto: pixabay.com

Par laimi šo iegriezumu likvidēšana un koka sākotnējā spīduma atjaunošana ir ātrs un vienkāršs process, ar ko var tikt galā ikviens, bet vislabāk, ja to dara stiprā dzimuma pārstāvji. Pēc dēlīša apstrādes, griešanas dēlis izskatīsies tikpat labi, kad to iegādājāties — varbūt pat labāk.

Sagatavojiet savu darba zonu. Neatkarīgi no tā, cik uzmanīgs esat, slīpēšana rada daudz putekļu. Pārliecinieties, ka strādājat tur, kur kļūs netīrs: pagrabā, garāžā vai ārā.

Foto: pixabay.com

Var slīpēt ar rokām ar parastu smilšpapīru, taču tad ir daudz vairāk darba, vieglāk to izdarīt ar slīpmašīnu, lai nenogurtu rokas.

Sākot slīpēšanu, jākoncentrējas uz nobružātajām un bojātajām dēļa daļām. Rupjajam smilšpapīram vajadzētu noņemt skrāpējumus un naža atstātās pēdas tikai dažu minūšu laikā. Jāslīpē visa griešanas dēlīša virsma, lai būtu līdzeni. Ar rupju smilšpapīru noteikti jānoņem visus iegriezumi, jo smalkāki smilšpapīra graudiņi, visticamāk, tos nenovērsīs.

Foto: Depositphotos

Ja dēļa sānos un apakšā arī ir skrāpējumi un iegriezumi, var slīpēt arī šajās vietās. Ja nē, tad nav nepieciešams aiztikt nebojātās koka dēlīša daļas.

Kad rupjākais smilšpapīrs ir “noņēmis” lielākās naža pēdas, jāpāriet pa dēli ar smalkāku smilšpapīru. Tā mērķis nav noņemt naža pēdas, jo tām nevajadzētu palikt jau pēc iepriekšējām darbībām, bet gan novērst nelielus raupjumus. Atkarībā no dēļa lieluma slīpēšanai ar katru smilšpapīru vajadzētu aizņemt mazāk nekā piecas minūtes.

Foto: pixabay.com

Zināšanai. Slīpēšanas laikā vienmēr valkājiet sejas masku. Zāģu skaidu ieelpošana var izraisīt veselības problēmas - šķaudīšanu, klepus un tiek kairināti elpceļi.

Uzdod sev interesējošo jautājumu NRA Dzīvesstila ekspertiem, sūtot to uz e-pastu: dzivesstils@nra.lv