Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Māja \ Veselīgs dzīvesveids

Profesija padara tevi resnu

© Scanpix/AP

Panākumi tievēšanā atkarīgi arī no ikdienā veicamā darba. Precīzas statistikas nav, tomēr 44% no gandrīz pieciem tūkstošiem kādas ASV veiktas aptaujas dalībnieku atzinuši, ka savā pašreizējā darbā ir jūtami pieņēmušies svarā.

Resnāko profesiju topā ir tūrisma aģenta, tiesneša, sociālā darbinieka, skolotāja, dizainera un arhitekta, administratora, ārsta, policijas un ugunsdzēsības dienesta darbinieka, mārketinga un sabiedrisko attiecību speciālista, kā arī IT speciālista profesija.

Daļa aptaujāto norādīja, ka svara pieaugumu izraisa sēdošais darbs, citi sacīja, ka vainojama «stresa noēšana» vai tas, ka darba pienākumu dēļ nākas izlaist ēdienreizes, vēl daži atzinās, ka viņi par daudz apēdot darba ballītēs, kad tiek svinētas kolēģu jubilejas.

Mainīt darba raksturu nav iespējams, arī izvēlēties citu profesiju palaikam ir sarežģīti, tāpēc varbūt noderēs daži paņēmieni, kas palīdz kaut nedaudz cīnīties ar lieko svaru darba laikā un darba vietā.

Kā ēst ar prātu

Ikviens liekā svara īpašnieks būs dzirdējis ieteikumu ēst brokastis. Lielākoties pret to rodas iebildumi: man no rīta nekas nelien iekšā, brokastis vispirms ir jānopelna, tas tikai liks ēst vēl vairāk. Bet pētījumi rāda, ka tiem, kuri brokastis neēd, ir 4,5 reizes lielāks aptaukošanās risks nekā brokastu ēdājiem. Lai notievētu, brokastīs ieteicams ēst produktus, kas bagāti ar olbaltumvielām. Ēdienu līdzņemšanai uz darbu vēlams izvēlēties pārdomāti, iepriekš aprēķinot pieļaujamo kaloriju daudzumu un porcijas lielumu – un tieši tik arī iesaiņot. Ja vien darbs nav saistīts ar neprognozējamām situācijām, ir vēlams ēst vienmēr vienā un tajā pašā laikā, jo režīms palīdz turēties rāmjos.

Kā izkustēties

Ļoti reti sēdošā darba darītājam ir patiešām visu laiku jāatrodas savā krēslā kā piekaltam. Parasti nav aizliegts piecelties, pastaigāt pa telpu, piemēram, runājot pa mobilo tālruni vai lasot kādu dokumentu. Lietpratēji iesaka arī kāpt pa kāpnēm, nevis braukt ar liftu, nesūtīt kolēģim e-pastu uz blakus kabinetu, bet aiziet pie viņa, lai pateiktu visu mutiski, pieslēgt savu datoru biroja vistālākajam printerim, laiku pa laikam izstaipīties, pavingrināt kājas zem galda. Pat vienkārša dīdīšanās biroja krēslā, kas reizēm kaitina kolēģus, palīdz nodedzināt kādas kalorijas. Ja iespējams, var ieiet tukšajā apspriežu telpā un tur īsu brīdi vingrot no visas sirds, vienam vai kopā ar domubiedriem.

Kā apvaldīt našķēšanās kāri

Ja stresa brīžos vai aiz paguruma roka pati stiepjas pēc konfektes, cepuma vai jebkā cita neveselīgi salda, ieteicams šo ieradumu aizstāt ar citu, piemēram, uz dažām minūtēm pārtraukt darbu, piecelties un kaut vai nokāpt stāvu zemāk. (Ja kolēģi to uztver kā slinkošanu, jāpaņem rokā kāda mape un jāizliekas, ka tu kaut kur dodies ar konkrētu darba uzdevumu.) Var paņemt līdzi uz darbu kādu augli vai pilngraudu maizes šķēlīti. To apēdot, ēstgriba turēsies normas robežās un būs vieglāk izvairīties no pārēšanās pusdienās. Lai pa ceļam uz mājām nesagribētos kādu kūku, virtuli, smalkmaizīti vai saldējumu, arī pirms iziešanas no darba var apēst kaut ko nelielu un veselīgu. Tiek apgalvots, ka vēlmi pēc saldumiem palīdz nomākt arī ūdens vai zaļās tējas dzeršana.

Kā meklēt atbalstu

Nereti sēdošais darbs rada liekā svara problēmas vairākiem kolēģiem un, atklāti izrunājoties, viņi var kļūt par domubiedriem. Ievērot veselīga dzīvesveida nosacījumus kopā daudziem ir vieglāk, dažkārt palīdz savstarpēja kontrole un sacensības gars, darba pārtraukumā labāk gribas doties pastaigā uz tuvējo parku, ja kāds kolēģis arī nāk līdzi. Enerģiskākie var pat iet pie darba devēja ar kopīgiem priekšlikumiem par to, kā padarīt veselīgāku darbavietas vidi, kaut vai, piemēram, nodrošināt kvalitatīvu filtrētu dzeramo ūdeni un iespēju vārīt tēju, padomāt par darba vingrošanas iespējām utt.