Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Māja \ Sarunas

Sutugova priecājas par pavasari

© F64

«Emocijas pēc šova ir vislabākās. Uzskatu, ka mēs ļoti labi startējām un tikām diezgan tālu. Šo šovu mēs kā kolektīvs uzskatām par atspēriena punktu mūsu tālākajai darbībai. Tagad lielais uzdevums ir izdomāt, kā tālāk gribam darboties,» par izbalsošanu TV3 šovā Koru kari 3 nebēdā Dobeles Violetā ceriņu kora vadītāja, dziedātāja Ieva Sutugova (21).

Tieši otrādi – līdz ar pavasara vēsmām viņā dzirkstīt dzirkstī dzīvesprieks un apņemšanās sasniegt izvirzītos mērķus.

Par neiekļūšanu Koru karu finālā allaž smaidīgā dziedātāja nebēdā: «Iespēja mums ir bijusi fantastiska, par ko paldies visiem šova veidotājiem. Tā ir neatsverama pieredze – ļoti daudzi no koristiem vispār pirmoreiz mūžā sastapās ar darbu ar horeogrāfiem, operatoriem un to, kā tiek veidots šovs. Tāpēc esmu pārliecināta, ka gūtā pieredze ir lielum liela. Tagad mēs gatavojamies finālam, kur kopā ar pārējiem izbalsotajiem koriem uzstāsimies viesu statusā.»

Dzirkstošs dzīvesprieks

Lai arī ik svētdienas vakaru Ieva kopā ar Dobeles Violeto ceriņu kori nemuzicēs televizoru ekrānos, sadarbība ar kori turpinās, turklāt dalībnieki ne mirkli nav atkāpušies no sākotnējā mērķa – savākt līdzekļus Dobeles dzemdību nodaļai nepieciešamajam jaundzimušo sirdstoņu mērīšanas aparātam. «Dobeles koris nepadodas. Mēs gājām uz šovu ar mērķi, un mēs pie tā turpinām strādāt. Esam izveidojuši labdarības akciju Pirmajiem sirdspukstiem. Tās ietvaros tiks izveidots ziedojumu telefona numurs un bankas konts, kur cilvēki varēs ziedot naudu, lai palīdzētu Dobeles slimnīcas dzemdību nodaļai iegādāties nepieciešamo aparatūru. Mums ir sapnis šo naudu savākt līdz 1. jūnijam, jo šajā dienā par godu akcijai Dobeles kultūras namā notiks koncerts. Grasāmies uzrunāt arī Zemgales uzņēmējus, lai aicinātu palīdzēt piepildīt mūsu mērķi,» Ieva ir apņēmības pilna.

Viņas dzirkstošo entuziasmu vēl vairāk paspilgtina pavasaris aiz loga: «Es esmu ārkārtīgi priecīga, ka beidzot ir atnācis pavasaris, jo ziemas drūmumu, aukstumu un sniegu es vairs nevarēju izturēt. Priecājos, ka jau vairākas dienas pēc kārtas mūs priecē spoža saule un siltums. Beidzot var ļauties sievišķīgajām vājībām – kurpēm, svārkiem, saulesbrillēm. Tās ir mazas lietiņas, kas dzīvi un ikdienu padara daudz saulaināku un priecīgāku. Tas, ka beidzot var brīvāk un dzīvespriecīgāk saģērbties ikdienas gaitām, nejauši mudina arī veselīgāk ēst, vairāk dzert ūdeni un gatavoties jaunajai peldsezonai. Manuprāt, šis pavasaris ir brīnišķīgs starta punkts, lai sāktu priecāties par gaidāmo vasaru.»

Salds miegs un bļodiņa ogu

Ar drastiskām diētām un pārmērīgu skaistumkopšanu dziedātāja neaizraujas. «Es sev ļoti patīku tāda, kāda esmu, tāpēc īpaši neko izmainīt nemaz necenšos, man vairāk patīk tieši tas, ka ir process, kura laikā var kaut ko darīt sevis labā,» viņa teic, atklājot, ka svarīgākie viņas prieka un labsajūtas avoti ikdienas steigā esot miegs, saule, bļodiņa ogu, riņķa griešana ap vidukli un pavisam nedaudz kosmētikas līdzekļu sievišķīgam šarmam. «Beidzot ir saule – tās enerģija cilvēku uzlādē vairāk nekā jebkas cits,» Ieva ir pārliecināta.

Viens no galvenajiem labsajūtas avotiem steidzīgajā un darbu piesātinātajā ikdienā Ievai ir miegs – tas sniedz atpūtu un atjauno darba procesā zaudēto enerģiju: «Gulēt īstenībā sanāk daudz, bet domāju, ka ne jau stundās ir nozīme, bet miega kvalitātē – noskrējies un noguris cilvēks nevar tik labi aizmigt un izgulēties. Visvairāk man patīk, ka es varu pēc lieliem koncertiem un saspringtiem darbiem vienkārši gulēt, neizkāpjot no gultas, un celties tad, kad ķermenis ir tam gatavs.» Tad Ieva ceļas, uztaisa kādu no savām iecienītākajām zāļu tējām, atver logus, ielaiž dzīvoklī gaismu, bet saldu miegu vislabāk garantējot pirms došanās gulēt kārtīgi izvēdināta guļamistaba un svaigi mazgāta gultasveļa – šis savienojums jau no bērnības nodrošinot Ievai miega kvalitāti un ļauj pilnvērtīgi atpūsties.

Skaistumkopšanas rituāli

Neiztrūkstošs dziedātājas labsajūtas garants jau kādu laiku ir riņķa griešana, ko Ieva aizguvusi no savas mammas. «Viņai ir jau mazliet pēc 50, bet arī savā vecumā, katru dienu atvēlot laiku riņķa griešanai, viņa ir spējusi saglabāt ideālu vidukli. Mammai sākās aktīvāks darba periods, tāpēc riņķis nonāca pie manis. Sākumā it kā neticēju šīm lietām, bet, ja mamma saka, tad jau parasti ir taisnība,» viņa pamato savu izvēli. «Pirmoreiz var pagriezt tikai apmēram piecas minūtes, jo ir nepatīkami un liekas, ka sāp. Ar laiku pierod gan vēders, gan mugura, un ar katru dienu var laiku likt klāt pa minūtītei. Tagad jau ir tā, ka griežu desmit minūšu uz vienu pusi, bet desmit uz otru. Fonā uzlieku kādu koncertu vai seriālu, lai ir kam koncentrēties, un griežu,» viņa pastāsta. Vaicāta, vai jūtama masāžas riņķa iedarbība, Ieva teic: «Ir kļuvusi izteiktāka vidukļa līnija, bet tas mani uztrauc mazāk – man vairāk patīk tieši process.»

Ikdienā ar dziedāšanu nesaistītām aktivitātēm laika paliekot maz, taču, neskatoties uz to, viņai ir savs skaistumkopšanas rituālu komplektiņš, kas ik dienu tiek praktizēts. «Ir cilvēki, kuriem obligāts rituāls pirms miega ir sejas krēma uzklāšana vai citas procedūras, bet man ir vesels komplekts – sejas un ķermeņa krēms, matu un nagu eļļiņas un, protams, masāžas riņķa griešana. Tiesa gan, reizēm tas aizmirstas, tādēļ ir jāieplāno. Tieši šīs mazās lietiņas kopā vairo labsajūtu, un ilgtermiņā tas atmaksājas,» noteic jauniete.

Zaļumi uz palodzes un pastaigas

Runājot par lietām, kas veselības labad no paradumiem ir izskaustas, viņa noteikti min kafiju un treknu ēdienu. «Jau ilgu laiku atpakaļ esmu atteikusies no ceptiem kartupeļiem, tāpat cenšos izvairīties no miltu ēdienu lietošanas uzturā. Piemēram, baltmaizes vietā izvēlos graudu maizi,» viņa saka un atzīst, ka, neskatoties uz dažiem izņēmumiem, labi paēst patīk. «Man ļoti garšo gaļa – ēdu to visādos izpildījumos, un, man šķiet, ka tā dod spēku. Labprāt ēdu arī zivis, ieskaitot šprotes un reņģes, bet mana mīļākā zivs ir tuncis. Jādzied ir daudz, spēcīgi un skaļi, tāpēc es labāk jūtos, ja esmu kārtīgi paēdusi,» Ieva nevairās atzīt.

«Drusku jau piedomāju pie tā, ko ēdu, bet drastiskas diētas viennozīmīgi neievēroju, tas nav tā vērts. Vienmēr esmu uzskatījusi, ka galvenais ir justies laimīgai savā ķermenī un dzīvē, nevis nepārtraukti domāt par to, ko kāds padomās par manu figūru. Es dodu priekšroku pirmajam,» viņa iedvesmojoši saka. Pavasarī māksliniecei prieku sniedz arī iespēja uz palodzes podiņos audzēt zaļumus, ar ko papildināt ēdienkarti un padarīt jautrāku arī mājokli. «Pašu audzētas dillītes vai lociņi, ko pievienot brokastu biezpienam, – kas var būt vēl labāk,» sev raksturīgajā, dzīvesprieka caurstrāvotajā manierē atklāj Ieva. Brīnišķīgas sajūtas māksliniecei rada arī uz palodzes ziedošās narcises, bet vairāk par visu pavasarī visiem līdzcilvēkiem Ieva iesaka vairāk doties ārā garās pastaigās – ja negribas vienatnē, tad ar draugiem vai sunīti.