Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

arrow_right_alt Māja \ Interjers

Ar vintage stila detaļām

© F64

Alda Lamberga un Daigas Balodes ģimene, kurā aug dvīnītes Anna un Loreta (gads un seši mēneši), pagaidām mitinās nelielā divistabu dzīvoklī Lielvārdē, jo ģimenes lielais sapnis esot pašiem uzcelt nelielu māju netālu no likteņupes Daugavas.

Aldis ikdienā nodarbojas ar metālapstrādi, tāpēc tagadējā mājvietā dizainu papildina viņa gatavotie skaistie interjera priekšmeti un mēbeles, kādus tirdzniecības vietās grūti atrast. Tie jaunās ģimenes mājoklim piešķir šarmu. «Dzīvoklis agrāk bija padomju laika stilā, tāpēc nācās to uzčubināt. Vispirms sākām ar ātro remontu virtuvē, visu paveicām paši,» stāsta Aldis Lambergs. Savukārt dzīvojamo istabu izremontējuši tad, kad Daiga bijusi gaidībās. Saimnieks uzsver, ka dzīvojamo istabu vēlējušies iekārtot minimālisma stilā, jo pirms tam telpa bijusi diezgan pieblīvēta ar padomju laika mēbelēm, kas atdotas citiem. Galvenā ikdienas dzīve ģimenei notiekot dzīvojamā istabā, kur meitenes ievieš savu kārtību ar spēļmantām, bet guļamistaba atvēlēta nakts stundām. «Bijām plānojuši dzīvoklī turpināt remontdarbus, bet, tā kā mums aktuāla kļuvusi mājas būvniecība, vēl īsti nezinām, kā rīkosimies. Māju mēs vēlamies no koka konstrukcijas, vienstāva, modernu, ar lielu terasi uz jumta, kur sauļoties, un, protams, ar Alda metālkalumiem,» nākotnes vīziju atklāj Daiga un Aldis.

LIETOTĀS. Mīkstās mēbeles izraudzītas lietoto mēbeļu klāstā. «Aizbraucu līdzi uz veikalu draugiem, kuri vēlējās iegādāties mēbeles savai kafejnīcai. Mājās jau bija uzsākts remonts, un mēbeles noskatīju arī mūsu dzīvoklim,» atklāj Aldis. Koka zirdziņus Aldis restaurējis no veciem, kādi viņam bijuši bērnībā, lai meitām būtu ar ko spēlēties.

SLĪPĒTS METĀLS. Baltais puķupods ar slīpēto metālu ir vēl viens darbs, ar ko var lepoties Aldis. Tas pieskaņots arī citiem viņa metālapstrādes darbnīcā tapušajiem darbiem, kas iekļauti mājokļa interjerā. Klavieres spēlē Daiga,jo ir mācījusies mūzikas skolā, un tās viņai uzdāvinātas. Daiga teic, ka telpaugi uz mājvietu atceļojuši dabīgā ceļā, galvenokārt jubilejās, pati tos neesot pirkusi.

KOMPAKTS PLAUKTS. Sākot iekārtot dzīvojamo istabu apmēram pirms pusotra gada, vecāki, protams, domājuši par meitām un viņu vajadzībām. Tāpēc Aldis izgatavojis kompaktu plauktu bez asiem stūriem, uz kura atvēlēta speciāla vieta, kur novietot televizoru. «Vēlējos, lai plaukts ir ne vien praktisks, bet prātoju, kā tas izskatīsies telpā.» Pie loga pielikti violeti aizkari, jo arī Alda gatavotajam mazajam galdam iekšpuse ir violeta. Baltais skapis ir viens no pēdējiem Alda darbiem mājvietai, lai meitām būtu kur salikt drēbes. «Mums uzdāvināja vecu ķirmju sagrauztu skapi. To pārzāģēju uz pusēm, sašaurināju, uzmetināju kājas, lai tas ir augstāks un izskatās gaisīgāks, izveidoju rakstveida pildiņus,» atklāj Aldis. Tā kā istabā sienas bijušas baltas, tad tām pieskaņota arī skapja krāsa. «Viss sākās ar baltām tapetēm un vintage rakstu 50.–60. gadu stilā, ko ieraudzījām veikalā,» atceras Daiga.

MODELE. Šī glezna, kurā attēlota modele baltā blūzē ar lielu cepuri, ir saimnieces Daigas zīmēta. «Kad mācījos Purvciema amatniecības vidusskolā, apguvu modelēšanu un šūšanu, arī zīmēšanu,» savas intereses atklāj viņa. Sākotnēji glezna nav bijusi ierāmēta, bet Aldim radusies ideja to pielikt pie sienas, un mākslas darbs ticis pie rāmja.

LOGS – PALODZE. Virtuvē saimnieki nomainījuši logu, atstājot tam veco koka rāmi un palodzi apvienojot ar galdu. Virtuves iekārtu iegādājušies pēc pasūtījuma, Aldis tikai pats to saskrūvējis. «Kad virtuvē vēl bija sienas skapji, tā šķita pavisam maza.» Saimnieks neslēpj, ka padomju laikā celtajās mājās sienas esot šķības un tas sarežģījot remontdarbu veikšanu.

AR LĀZERU. Metāla lampu koridorā Aldis izgatavojis, izmantojot griešanu ar lāzeru. Tagad tā veic arī praktisku funkciju – pie tās tiek piekārtas Daigas skaistumlietas.

PIENA KANNIŅA. Ziediem izvēlēta veca piena kanniņa – arī tā iederas šajā modernajā interjerā ar vintage stila iezīmēm.

DURVIS AR LOGU. Aldim radusies ideja par šādu interesantu bīdāmu durvju, lai neaizņem daudz vietas, izgatavošanu, jo šķitis, ka virtuves zonu tomēr vajag norobežot no koridora. «Šeit pirms tam bija vecas durvis, kuras izlauzu, un padomju gadiem raksturīgi pieliekamie.» Durvju gatavošanas procesa laikā prasmīgais meistars izdomājis, ka tās jāpapildina ar nelielu logu, lai telpā ieplūst gaisma. «Nākot no istabas, ja durvis ir aizvērtas, pa nelielo logu var redzēt visu virtuvi,» jūsmo Aldis. Lampas virtuvē un arī virtuves durvis ir pirmie darbi, ko Aldis izgatavojis ģimenes mājvietai. «Sienas lampa tapa diezgan ilgi. Brīvajā laikā bez īpaša nodoma sāku kaut ko veidot, katru nedēļu gaismekļa veidošanā ieliekot kādu jaunu ideju. Man tā asociējas ar kaut ko no ūdens pasaules.

SAIMNIEKA LEPNUMS. Aldis Lambergs savai mājvietai vairākas mēbeles un interjera priekšmetus darinājis pats. Kad dvīnes Anna un Loreta paaugsies, viņas noteikti leposies ar tēta prasmīgo roku veikumu.

ORIĢINĀLS. Aldis vēlējies izgatavot oriģinālu galdu, pieskaņotu plauktam, un tas viņam ir izdevies. Foto, kura redzams šis galds, Aldis aizsūtījis uz Ievas Mājas rīkoto konkursu un ieguvis titulu Zelta rokas 2012. Uz grīdas izvēlējušies mīksto segumu, galvenokārt domājot par meitu ērtībām. Tas izvēlēts pelēkā tonī, lai veidotos kontrasts ar violeto un balto krāsu. Alda idejas vispirms uzliktas uz papīra, bieži vien eksperimentēšanas procesā rodas kaut kas jauns, citreiz ceļš ir īsāks – ir ideja, un uzreiz meistars ķeras pie praktiskā darba.