Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

arrow_right_alt Māja \ Interjers

Interjers ar metālu un greznām mežģīnēm

© F64

Zeme cafe, kas tikai pirms pāris mēnešiem vēra savas durvis, ikvienu tās apmeklētāju Lielvārdē priecē ar brīnišķīgu interjeru, kas ir viens no priekšnoteikumiem, lai justos mājīgi un radītu vēlēšanos šeit pakavēties ilgāk.

 Īpašu pievienoto vērtību dizainiskajam iekārtojumam piešķir fakts, ka to iekārtojuši kafejnīcas saimnieki brāļi Māris un Aldis Lambergi.

Zeme cafe ir jaunākais uzņēmuma SIA Zeme zeme, kas darbojas jau divus gadus, novirziens. Sākotnējā darbība bija tikai metālapstrāde, bet šobrīd īpašnieki nolēmuši pievērsties arī trešajam virzienam – velotūrismam. Aldis jau 15 gadus nodarbojas ar metālapstrādi, un viņa unikālie darbi papildina kafejnīcas interjeru – galdi, lampas, bāra lete, tvaika nosūcējs un citas lietas, kas izveidotas no metāla. Māris, kā pats joko, ir brāļa Alda, kurš esot ideju ģenerators, labā roka, kura palīdz praktiskajā darbā. «Dizaina izveidē viss ir pašu – sākot no idejas un beidzot ar darbu. Tāpēc kafejnīca ir unikāla, ka šeit talkā nav ņemts neviens strādnieks. No A līdz Z esam paveikuši mēs paši. Labiekārtošanas process nav apstājies, tas ir nebeidzams stāsts, jo ideju mums ir daudz,» atklāj uzņēmīgie brāļi, kuri lieliski viens otru papildinot to īstenojumā.

Ēka, kur iekārtota kafejnīca, sākotnēji celta komercdarbībai, pirms tam telpās bijis gan pārtikas preču veikals, gan skaistumkopšanas salons. «Vieta, kur atrodas kafejnīca, ir ļoti izdevīga, jo blakus atrodas dzīvojamo māju masīvs un ierīkots gājēju celiņš, kas aizved uz dzelzceļa staciju.» Brāļi skaidro, ka interjera stilu varot dēvēt par franču romantismu, jo tajā iekļautas mežģīnes un rakstainas tapetes. Māris bilst, ka krāsu izvēle kafejnīcā atnākusi dabiskā ceļā. Kad uzsākuši remontdarbus, sienas bijušas dzeltenīgi oranžas, uz kolonnām izklātas melnas flīzes, tumši griesti, kas radīja smagnēju sajūtu. «Sapratām, ka vajadzīgs kaut kas gaišs. Patika violeta un tirkīzzila krāsa, un to arī izmantojām.» Darbojoties ar sienām, lai izvēlētos piemērotāko risinājumu, atklājies, ka pamatnei izmantots laminēts finieris sudraba krāsā, bet virsū bijis uzklāta grunts piparmētru zaļā tonī, kas iepatikusies. «Vietām atstājām grunti, vietām krāsu noberzām līdz pat laminātam, un rezultātā izveidojās interesants raksts.» Saimnieki padomājuši, lai arī kafejnīcas jaunākie apmeklētāji negarlaikotos, tāpēc viņiem sarūpētas spēles, krāsojamās grāmatas, tiek rīkotas arī ballītes. Tad, kad abi brāļi Māris un Aldis prātojuši par kafejnīcas iekārtošanu, savstarpēji vienojušies, ka neviens tikmēr nedzīs bārdu, kamēr tā netiks atvērta. Nācies gaidīt deviņus mēnešus, un šajā laikā katrs varējis lepoties ar skaistu izaudzētu bārdu.

ĶIEĢEĻU. Uz kolonnām sākotnēji bijušas uzklātas melnas flīzes. «Tas bija pirmais darbs, ko paveicām, kad mēs šeit sākām darboties – dauzījām tās nost, vēlējāmies redzēt, kas zem tām slēpjas,» atceras Aldis.

ODZIŅA. Kafejnīcas odziņa noteikti ir pašdarinātas lampas ar mežģīnēm. Virs interesantās bāra letes ir Alda veidota liela mežģīņota lampa, kas veic gan apgaismojuma, gan praktisku funkciju, lai būtu kur novietot pudeles. «Mežģīnes darināja mūsu darbiniece Vika BrokāneSelga.» Tvaika nosūcējam izmantots nerūsējošs tērauds, kam stilizētā forma līdzinās telefona būdiņai.

BIBLIOTĒKA. Grāmatas ir neiztrūkstoša kafejnīcas interjera sastāvdaļa. «Ir apmeklētāji, kas paņem rokās vīna glāzi un lasa šeit grāmatu vai paņem uz kādu laiku to līdzi, dodoties uz vilcienu. Grāmatas atceļojušas no veca Ulmaņlaika dzīvokļa Rīgā, kur pirms kāda laika dzīvoju. Tur bija pilna virtuve ar lasāmvielu. Izšķiroju, daļu grāmatu aiznesu uz bibliotēku, pārējās lēnām ceļo uz kafejnīcu,» stāsta Māris. Pretējā siena pagaidām apzināti atstāta tukša, lai to varētu bagātināt ar maināmu mākslas fotogaleriju.

CAURSPĪDĪGA. Šī gaisīgā, caurspīdīgā siena veidota, lai it kā nodalītu šo kafejnīcas zonu un lai būtu ērti sēdēt un atpūsties mīkstajā dīvānā.

SENLAICĪGI. Kafejnīcas interjerā iekļauts daudz interesantu senlaicīgu dizaina priekšmetu – pulkstenis, fotogrāfija, atskaņotājs, gleznu rāmis un citi. Palodzi rotā savējā darbnīcā tapušas tenisa lampiņu virtenes.

SAVA VIETA. Mīkstās mēbeles izvēlētas no ievesto lietoto mēbeļu klāsta. «Vairākas reizes braucām uz Valdemārpili, kur daļu to arī nopirkām. Kuras iepatikās, tās iegādājāmies. Katra iegādātā lieta te ir atradusi savu vietu.

RETRO. Stāvlampa, kas apvienota ar telpaugu. Lampu Aldis gatavojis dāvanai vārdadienā brālim.

PAKARAMIE. Metāla drēbju pakaramie ir jaunākie interjera priekšmeti, kas papildina kafejnīcas dizainu. Nākamā iecere esot vējtveris pie ieejas durvīm.

Aromātiska. Viesmīles Vitas Brokānes pārziņā ir piedāvāt arī aromātisku kafiju, kas šajā kafejnīcā garšo lieliski.

ZAĻIE AUGI. Daudzi telpaugi uzdāvināti kafejnīcas svinīgas atklāšanas pasākumā – 27. jūlijā, kas apzināti tika rīkots vienlaikus ar Lielvārdes pilsētas svētkiem. Trīs mēnešu laikā šeit ir bijušas ntās dzimšanas dienu un tematiskās ballītes, arī koncerti.

Relikvijas. Interesantu, senatnīgu relikviju kafejnīcā netrūkst. Tās ir gan pašu sameklētas, gan draugu dāvinātas.

VĒRTĪGA KUMODE. Kumodi atraduši, kad devušies iegādāties mīkstās mēbeles. «Veikala darbinieks mums atļāva aiziet uz vienu no tirdzniecības vietas angāriem, kur lielā kaudzē bija sakrautas nesašķirotās mēbeles. Mēs meklējām dīvānus, līdz Aldis nejauši uzkāpa uz šīs guļus novietotās baltās kumodes durvīm ar stiklu.

KŪST MUTĒ. Gardas, mutē kūstošas dažādas kūkas, mafini un lielizmēra cepumi – Cafe zeme ēdienkartes vizītkarte.

AR METĀLA TAURIŅIEM. No metāla var izgatavot visneparastākās lietas. Fotosesijai gatavojoties, brāļi Aldis (no labās) un Māris Lambergi sarūpējuši tauriņus no metāla, papildinot savu vizuālo tēlu.