Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

arrow_right_alt Māja \ Interjers

Pārdaugavā kā pie itāļu vecmāmiņas

© F64

Restorāns Fazenda pašā Rīgas centrā jau bija paguvis iekarot uzticamu gardēžu un dzīves baudītāju sirdis, tāpēc tā īpašnieki Artis Ulmanis un Lauris Bukovskis nolēma neturēt sveci zem pūra un priecēt ar garšu un interjera valdzinājumu arī Pārdaugavas iedzīvotājus un viesus.

Fazenda Nometņu ielā piedzīvoja savu atklāšanu 2011. gada 20. novembrī un kopš tā laika ir viena no dzīvelīgās ieliņas pērlēm.

«Gribējām paplašināt savu darbību,» – tā par otra restorāna atvēršanu izsakās tā saimnieks. Stāstot par mājīgā interjera tapšanu, Artis teic: «Šajās telpās sākotnēji ne pēc kā neizskatījās, bija pat traģiski. Tagadējās plašās telpas tolaik bija sadalītas vairākās mazās istabiņās, kurām nebija izmantojuma. Nevajadzīgās starpsienas tika izlauztas līdz pat mājas pamata dēļiem. Spraugas aizpūtām ar putām, nokrāsojām sienas un apdarinājām telpas ar skaistumlietām.» Kopumā restorānā valda vecišķi koka motīvi, bet daļa sienu nokrāsotas tumši pelēkā tonī, jo saimnieki ir pārliecināti, ka pelēko krāsu var ieviest jebkurās telpās, bet uz tās likt detaļas, kas tumšo toni izceļ. «Šajās telpās īstenībā neko jaunu nevajadzēja izdomāt, pietika tikai aizvākt liekos gružus un atstāt to, kas šeit bijis jau no pirmsākumiem,» Artis nosaka.

Interjera izveidē nav piesaistīti profesionāli dizaineri un arhitekti – iznākums lielākoties ir saimnieku pašu ideju un gaumes apkopojums. Savu artavu devusi arī Arta un Laura kopīgā draudzene Zita Popmane, kura bija viens no virzītājspēkiem otra restorāna atvēršanā. «Viņai ir savs redzējums, mums savas idejas – tā kopā radās šis mājīgais stils. Nekādu īpašu speciālistu padomus mums nevajadzēja, jo mērķis bija radīt telpas tādas, lai būtu sajūta, ka cilvēki ieradušies pie savas vecmāmiņas. Centra Fazendas vide vairāk līdzinās franču pilsētas vecmāmiņas mājoklim, bet šeit – mājīga vieta ar jūtamu itālisku garšu,» nosmej saimnieks.

Līdzīgi kā iekārtojot pirmo restorānu, arī uz šejieni lietas atceļojušas gan no Lietuvas un Igaunijas, gan Somijas. «Daudz kur braucam un no dažādām vietām atvedam kaut vai tikai vienu svečturīti interjera akcentam. Reizēm kaut kur aizbraucam ar domu, ka tā būs lielā zelta bedre un no turienes atvedīsim daudz interesantu mantu, bet beigās līdzi atceļo vien daži suvenīri. Bet arī tie izgaismo kopējo vidi. Daudz kas iegādāts tepat Rīgas dārgajos veikalos, bet tas ir tikai akcentam. Lielākoties ir tā, ka mums ir iemīta taciņa, kur apmēram divreiz gadā aizbraucam iegādāties papildinājumus interjeram. Ar veikalu īpašniekiem reizēm izveidojas tik laba sadarbība, ka kaut ko pat pieved klāt.

Mēs paši mācāmies katru reizi, kad aizejam uz vienu vai citu vietu. Pietiek jau tikai noskatīties un smelties idejas, kā var izveidot risinājumus, un saglabāt tās savā galvā. Arī paši interjeristi taču mācās darot,» Fazendas saimnieks ir pārliecināts.

TREPES. Virs bāra letes izveidota lampu un senlaicīgu trepju kompozīcija, kas labi papildina kopējo interjeru. Artis pastāsta, ka tā esot bijusi draudzenes Zitas ideja, kas nu pārtapusi spožā interjera akcentā.

PAŠU ROKĀM. Pie vienas no sienām redzams savdabīgs pulkstenis, ko veido bundžas un kuļamās slotiņas – tas iegādāts veikalā Alan Deko. Lauku vidi akcentē arī ar krītu rakstītā ēdienkarte.

MĀJĪGI. Kamīnzāles baltajos skapjos sagūlušas saimniecībā noderīgas lietas, kas neviļus rada mājīgu noskaņu.

KAMĪNZĀLE. Gala zāle, ko saimnieki nosaukuši par kamīnzāli, iekārtota pati pēdējā. Skapjus un galdu galdnieks taisījis pēc pasūtījuma, bet izteiksmīgā lampa iegādāta antikvariātā. Te pārsvarā notiekot viesības – kāzas, dzimšanas dienas un citi privāti pasākumi.

BUFETE. Kamīnzāle sadalīta vairākos sektoros ar atšķirīgu iekārtojumu katrā no tiem. «Šeit iemirdzējusies arī Alan Deko bufete – tas it kā ir drusku atšķirīgs stils, bet mēbele tik un tā labi iekļaujas kopējā telpu dizainā,» domā Artis.

BRĪVAIS STILS. Pirmā zāle, tikko ienākot restorānā, vairāk rada solīdu pusdienu caurvītu noskaņu, bet tālāko telpu iekārtojums ļauj radīt atbrīvotu atmosfēru, ko paspilgtina mīkstie dīvāniņi un brīvā stila lampas.

«MAZĀ ZĀLĪTE radās pati no sevis. Sākumā te nebija nekā, bet, saprotot, ka restorānā pietrūkst vietu, izvietojām mēbeles arī šeit. Te cilvēki mīl noslēpties,» pastāsta Artis.

KRĀSAINI. Veclaicīgās koka sienas atdzīvina dažādi miniatūri attēli ar dabas motīviem

FLĪŽU tematika redzama abos restorānos, un, pateicoties šai detaļai, interjerā jaušama provinces noskaņa. «Tās iegādātas veikalā Otilie Home,» norāda saimnieks

AICINA PAVIESOTIES. Restorāns Fazenda atradis sev vietu vienā no pievilcīgākajām Pārdaugavas ieliņām. Ēkas melnīgsnējā koka apdare un logu markīzes mudina ielūkoties arī mājīgajās iekštelpās.

TUNEĻZĀLE. «Sākotnēji īsti nesapratām, ko ar šo telpu darīt. Gribējām izgāzt sienu, bet, tā kā tās ir nesošās sienas, tas nebija iespējams. Izgāzām tikai tik, lai varētu savienot telpas. Vēlāk radās ideja izvietot šajā zonā augstos galdus. Nu redzam, ka šīs vietas izvēlas pat vecmāmiņas, lai gan sākumā bailīgi likās, ka tās vairāk būs piemērotas jauniešiem. Šīm vietām ir raksturīgs tas, ka tur var noslēpties no pārējiem apmeklētājiem, bet tomēr kontrolēt apkārtējo situāciju. Attēli pie sienām ir veidoti uz džinsa auduma – tie ir mākslinieces Auces Bieles darbi,» stāsta Artis.

DAŽĀDI STILI. Telpās nav vienotu galdu un krēslu ansambļu – lielākoties variē komplekti, kas viens otru papildina un ne vien padara krāšņāku vidi, bet arī nodrošina izvēles iespējas apmeklētājiem.

SKAISTAS LIETAS. Artis domā, ka Latvijā var atrast skaistas interjera detaļas, tikai pašam jābūt ieinteresētam – jāmeklē sludinājumos un jāstaigā pa veikaliem. «Visvienkāršāk ir paņemt kaudzi ar katalogiem un pasūtīt daudz lietu vienkopus, taču sirsnīgāk ir tās iegādāties pašam. Katra šeit redzamā lietiņa ir personīgi atrasta, tās nav izvēlējies dizainers. Domāju, ka arī mūsu apmeklētājiem patīk šis mīļums,» saimnieks ir pārliecināts.

TERASE Nometņu ielas Fazendā ir jau no pašiem pirmsākumiem un tiek uzslieta katru gadu no jauna, atnākot pavasarim. Tai līdzīgi kā centra restorānā pieskaņotas sarkani balti svītrotas markīzes, kas ļauj patverties no saules svelmes vasaras viducī un pirmajām rudens lietus lāsēm. Tās iegādātas Alan Deko. «Šogad terasi paplašinājām, jo sapratām, ka vietas visiem tomēr pietrūkst. Terase restorānam ir pievienotā vērtība,» teic Artis.