Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Māja

Sēdoša dzīvesveida piekopējiem draud gluteālā amnēzija, to sauc par atmirušās sēžamvietas sindromu

© Ilustratīva bilde

Sēdoša dzīvesveida piekopējiem, kādi šodien esam vairākumā, draud gluteālā amnēzija, ko sauc arī par atmirušās sēžamvietas sindromu, norāda Pure Wow.

Šī problēma kļūst arvien aktuālāka. Ilgstošas sēdēšanas vai arī regulāras nepareizas slodzes dēļ sēžas muskuļi vairs pienācīgi nedarbojas, un tas ietekmē arī citus muskuļus muguras lejasdaļā un kājās.

Ķermenis cenšas kompensēt izjaukto līdzsvaru, un tas noved pie sāpēm gūžās, muguras lejasdaļā, kā arī pie ceļu un potīšu problēmām.

Nostājoties uz vienas kājas, gūžas novirzās uz paceltās kājas pusi, un tas var liecināt par sēžas muskuļu vājumu pretējā pusē. Ja rodas aizdomas, ka cilvēkam varētu būt šis sindroms, jāmeklē profesionālu mediķu palīdzība un acīmredzot būs vajadzīga ārstnieciskā vingrošana. Lai no šīs problēmas izsargātos, ir jāizveido paradums ik pēc stundas piecelties kājās kaut vai uz vienu minūti, sākumā sev par to var atgādināt ar modinātājpulksteņa vai telefona signāla palīdzību. Sēžot pie galda, var vingrināt sēžas muskuļus, tos pārmaiņus sasprindzinot, lietderīgi ir arī pietupieni un svaru bumbas cilāšana. Vislabāk konsultēties ar zinošu treneri, bet ieskatam arī internetā var atrast vingrojumu kompleksus sēžas muskuļiem.