Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Māja

Klimatiskās pārmaiņas Latvijā ērcēm patīk; uzradusies jauna suga

Attēlam ilustratīva nozīme © JerzyGorecki/pixabay.com

2.lapa

Klimatiskās pārmaiņas Latvijā ērces ietekmē pozitīvi

Pēdējos gados ērču aktivitātes sezona Latvijā pagarinās, un klimata pārmaiņas Latvijā ērcēm patīk. „Tas, ka pie mums Latvijā klimats kļūst arvien maigāks, ērces ietekmē pozitīvi. Viņām bīstams periods ir vasaras karstums un ilgstošs kailsals ziemā. Bet pie mums izteikta kailsala periodi pēdējos gados nav bijuši,” viņš saka.

Entomologs uzsver, ka rudens lietus un drēgnais laiks ērču aktivitāti ietekmē maz. Ērces upura meklējumos vadās pēc siltuma un vibrācijām. „Ērces sēž zālē un gaida savu upuri. Viņas jūt siltumu un sajūt vibrācijas, kad kāds nāk, ar redzi ērcēm ir švaki. Sajūtot siltumu un vibrācijas, viņa ir jau gatavībā pieķerties. Uz ērču kājām esošie nadziņi ir ļoti efektīvi, lai pieķertos pie apģērba vai dzīvnieku spalvām,” stāsta V.Spuņģis.

Rudeņos cilvēku saslimšanas risks ar ērču encefalītu pieaug, jo cilvēki dodas mežā pēc sēnēm un ogām. “Sezonalitātei ar ērču encefalīta izplatību izteiktas saistības nav. Svarīga ir gaisa temperatūra (vismaz +4 līdz +5 grādi) un tas, cik liela ir ērces-dzīvnieka un ērces-cilvēka satikšanās iespēja. Attiecībā uz cilvēku viss ir skaidrs: viņš dabā ir periodiski, īpaši ogu un sēņu laikā rudeņos,” tā V.Spuņģis.

Speciālisti atkal un atkal atgādina, ka būtiskākais profilakses pasākums, lai sevi pasargātu no saslimšanas ar ērču encefalītu, ir vakcinācija. Pēdējos gados cilvēki Latvijā pret ērču encefalītu vakcinējas visa gada garumā, arī vasaras mēnešos un rudenī. Uzskats par to, ka vakcinācija pret ērču encefalītu iespējama tikai ziemā, ir maldīgs mīts, kas saglabājies vēl no padomju laikiem. Tolaik vakcinācijā izmantoja dzīvu, novājinātu ērču encefalīta vīrusu, un tas radīja risku saslimt, ja īsi pēc vakcinācijas cilvēkam piesūcās inficēta ērce. Mūsdienu ērču encefalīta vakcīna satur nedzīvas ērču encefalīta daļiņas, kas slimību izraisīt nevar, tāpēc pret ērču encefalītu droši vakcinēties var visa gada garumā, arī ērču aktivitātes sezonā vasarā un rudenī.

Lai saņemtu personiska rakstura medicīniskus ieteikumus, lūdzu, konsultējieties ar veselības aprūpes speciālistu.