Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Māja

Cidonija - auglis ar raksturu; gardas receptes

© DEPOSITPHOTOS

2.lapa

Receptes

Liellopu gaļa ar cidonijām

Sastāvdaļas:

800 g liellopu gaļas mīkstuma

300 g cidoniju

2 sīpoli

1 ķiploks

300 g mazu kabaču

1 liels tomāts

eļļa cepšanai

ingvers, kurkuma, sāls pēc garšas

Pagatavošana:

Cidonijas izsautē mīkstas un izberž caur sietu, iegūstot viendabīgu biezeni. Gaļu sagriež gabaliņos, apcep eļļā. Sīpolus un ķiplokus sakapā, pievieno gaļai, pieliek garšvielas, samaisa un cep, līdz gaļa zeltaini brūna. Pievieno sasmalcinātu, no miziņas atbrīvotu tomātu, pārlej pannas saturu ar ūdeni, sautē aptuveni 45 minūtes. Pievieno cidoniju biezeni un ripiņās sagrieztus kabačus, sautē vēl 15 minūtes.

Pasniedz ar vārītiem rīsiem.

Cidoniju, ābolu un ķirbju ievārījums

Sastāvdaļas:

400 g cidoniju

300 g ābolu

300 g ķirbju mīkstuma

800 g cukura

100 ml ūdens

1 kanēļa standziņa

Pagatavošana:

Cidonijas sagriež, iztīra un noblanšē, ābolus nomizo un sagriež šķēlītēs, ķirbju mīkstumu - nelielos gabaliņos. Cukuru un ūdeni liek katlā, izvāra sīrupu, pievieno kanēļa standziņu un sagatavotos augļus, laiku pa laikam apmaisot, uzvāra, noputo, samazina uguni un vēl brīdi pavāra, neļaujot gabaliņiem izjukt. Noņem no uguns un atstāj atdzist. Pēc tam vārīšanu atkārto, līdz gabaliņi piesūcas ar sīrupu un grimst, izņem kanēļa standziņu, pilda ievārījumu izkarsētās burkās un aizvāko.

Cidoniju ievārījums ar valriekstiem

Sastāvdaļas:

1 kg cidoniju

1,5 kg cukura

400 ml ūdens

150 g lobītu kapātu valriekstu

Pagatavošana:

Cidonijas notīra un sagriež šķēlītēs, aplej ar verdošu ūdeni. Pēc 10 minūtēm ūdeni nolej katliņā, pievieno cukuru un izvāra sīrupu. Pievieno cidoniju šķēlītes, vāra 10 minūtes, uzliek katliņam vāku un atstāj uz trim stundām ievilkties. Pievieno valriekstus, uzvāra un vāra 5 minūtes, tad atstāj uz pusstundu ievilkties. To atkārto vēl divas reizes. Pilda izkarsētās burciņās, tās aizvāko, apvērš ar vāciņiem uz leju, sasedz un atstāj, lai lēni atdziest.

Cidoniju zefīrs

Sastāvdaļas:

4 cidonijas

1 olas baltums

600 g cukura

3/4 glāzes ūdens

20 g želatīna

pūdercukurs

Pagatavošana:

Želatīnu uzbriedina. Cidonijas liek ūdenī, savāra biezenī un izberž caur sietu. Pievieno cukuru un nedaudz pavāra. Pieliek izšķīdinātu želatīnu, puto ar mikseri, pievieno olas baltumu, līdz veidojas gaisīga masa. No tās pagatavo bumbiņas, 15 minūtes apžāvē viegli siltā cepeškrāsnī, ar sietiņa palīdzību vienmērīgi uzkaisa pūdercukuru, atdzesē.