Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Māja

Cidonija - auglis ar raksturu; gardas receptes

© DEPOSITPHOTOS

Līdz ar citām rudens veltēm ienākušās arī cidonijas. Pareizāk gan būtu sacīt – henomeles jeb Japānas krūmcidonijas, bet ikdienā, ķēķī ar šo garo nosaukumu sevi neapgrūtinām. Taču, meklējot receptes un citu noderīgu informāciju internetā un ieraugot pazīstamo vārdu cydonia, jāsaprot, ka ar to domāta aiva. Krievijā augļus, ko mēs saucam par cidonijām, dēvē par japāņu aivām. Pat botāniķi un profesionāli dārznieki uzreiz neesot tikuši skaidrībā par savdabīgā krūma radurakstiem. Bet lai nu kā, šobrīd ir īstais laiks iebaudīt kādu cidoniju un, ja tās pašiem dārzā izaugušas, parūpēties par saglabāšanu ziemai.

Cidonijas tēlaini mēdz saukt arī par ziemeļu citroniem, droši vien tāpēc, ka tās ir dzeltenas, aromātiskas un skābas. Taču askorbīnskābes - C vitamīna cidonijās ir vairāk nekā citronos. Dažādos avotos minēti pretrunīgi dati - no 50 līdz pat 200 mg/100g. Augļi bagāti ar pektīnvielām, tajos ir arī karotinoīdi, E, P un B grupas vitamīni, kālijs, kalcijs, magnijs, fosfors, dzelzs, mangāns u.c. Vērtīgās aromātiskās vielas atrodas tieši krūmcidoniju augļu miziņā, bet vēl aizvien parfimēriem nav izdevies iegūt šo neparasti bagātīgo smaržu buķeti.

Krūmcidoniju augļus tautas medicīnā izmanto kā ēstgribu veicinošu un audus savelkošu līdzekli. Japānā un Ķīnā krūmcidoniju augļus lieto kā spēcīgu ārstniecības līdzekli vitalitātes stimulēšanai un imunitātes nostiprināšanai, pret locītavu iekaisumiem un kakla sāpēm. Augstais fenolu un C vitamīna saturs krūmcidoniju augļos piešķir tiem antioksidantu īpašības. Piemēram, pievienojot zemeņu ievārījumam krūmcidoniju augļus, palielinās ievārījuma antioksidantu aktivitāte, kas noturas augstākā līmenī arī produkta uzglabāšanas laikā.

Žēl, protams, ka cidonijas nevar grauzt kā ābolus, jo garša ir pārāk koncentrēti skāba, taču ir daudz citu veidu, kā tās likt lietā.

Pārbaudīta metode, kā saglabāt cidonijas ziemai, ir iecukurošana. Bija laiks, kad daudzos mājokļos rudenī virtuvē uz palodzes stāvēja pa trīslitru burkai, kurā kārtām sabērtas cidoniju šķēlītes ar cukuru. Ļoti darbietilpīgs process, kamēr pacietos un skābos augļus šādi pārstrādā, taču rezultāts ir pūļu vērts. Ja nav laika, var izspiest cidoniju sulu, izmantojot elektrisko sulu spiedi, pielikt cukuru un izvārīt sīrupu, tomēr jāatzīst, ka tādam sīrupam garša nav tik izteiksmīga. Ja skaidrs, ka visas cidonijas vienā reizē nepieveiksiet, novietojiet tās vēsā vietā un apstrādājiet pa daļām. Tīrā izkarsētā burkā ber kārtu plāni sagrieztu cidoniju šķēlīšu, tad - kārtu cukura, tad atkal cidonijas utt. Uzliek vāciņu un, kad ir laiks, pievieno atkal jaunas cidonijas un cukuru, līdz burka pilna. Tā var glabāties istabas temperatūrā, un, kad izveidojies sīrups, to pēc vajadzības nosmeļ, lai gatavotu limonādi, pievienotu tējai, kokteiļiem, debesmannai un citiem saldajiem ēdieniem. Dažas saimnieces ziemā vēl vairākkārt papildina burku ar cukuru, līdz cidonijas ir maksimāli atdevušas savu labumu. Kad cukurs vairs nešķīst, burku liek katlā ar ūdeni, sasilda un iegūto sīrupu nolej. Cidoniju šķēlītes var plānā kārtā izlikt uz plāts, kas pārklāta ar cepamo papīru un apžāvēt cepeškrāsnī, tā iegūstot sukādes. Vēl vienkāršāk, ja mājās ir elektriskā augļu žāvētava, tikai jāraugās, lai pie cidoniju šķēlītēm nebūtu palicis klāt pārāk daudz sīrupa, kas varētu notecēt.

Der zināt:

* Spiežot ābolu, bumbieru, burkānu vai ķirbju sulu, ieteicams pievienot arī kādu cidoniju, un sula bagātināsies ar jaunu garšas niansi.

* Svaigu cidoniju šķēlītes var pievienot tējai citrona vietā. Arī citrona ūdens cienītāji var dažādībai gatavot cidoniju ūdeni.

* Svaigu cidoniju sulu var izmantot gaļas marinēšanai pirms cepšanas cepeškrāsnī vai grilēšanas.

* Gatavojot jebkuru augļu kompotu, tam var pielikt dažas cidoniju šķēlītes.

* Cidonijas var pievienot ķirbju salātiem.

* Tautas recepte vitamīnu un enerģijas uzņemšanai: izspiež sulu no trim cidonijām, pievieno trīs ēdamkarotes medus. Ēd pa tējkarotītei 2 - 3 reizes dienā.

* Cidonijas var izmantot arī skaistumkopšanā. Dažas cidonijas tvaicē mīkstas, izberž caur sietiņu un izmanto maskām taukainai ādai. Normālai ādai cidoniju masu iesaka sajaukt ar olas dzeltenumu.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā