Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Māja

PATVERSME: Ap Lieldienu laiku sarodas bezatbildīgie kaķēnu tīkotāji

© F64/attēlam ir ilustratīva nozīme

Katru gadu ap Lieldienu laiku vai visas patversmes gāž riņķī tie, kuri grib adoptēt tikai un vienīgi mazus kaķēnus.

Daļa apvainojas, atbildē dzirdot: nav. Dažs uzskata, ka patversme kaķēnus slēpj. Šogad tendence adoptēt tikai un vienīgi kaķu mazuļus sākusies teju mēnesi agrāk nekā citkārt. Visbiežāk kaķēnu tik tiešām vēl nav, jo patversmēs jau mazuļi tikpat kā nedzimst, ja nu vienīgi dienu pirms dzemdībām mince tiek uzņemta, bet citādi visas tiek sterilizētas. Kad lielais pieprasījums garām, par kaķēnu skaita papildināšanu patversmēs «rūpējas» cilvēki, kuri apzināti, vienaldzības, slinkuma vai neizglītotības dēļ vairo kaķus mājās un tad nu viņus met ārā. Otra kategorija, kas nonāk patversmēs, ir nesterilizēto ielu kaķeņu mazuļi, ja vien viņus izdodas noķert tajā vecumā, kad vēl iespējams socializēt.

Daļa adoptēto kaķēnu, protams, laimīgi mūžu nodzīvo saimnieka azotē, bet kas notiek ar citiem? No kurienes pilnas ielas ar sociāliem, mīļiem kaķiem? Patversmes pārpildītas ar atrastiem vai pašu īpašnieku nodotiem jaukiem pieaugušiem kaķiem. Bērniem it kā pēkšņi alerģija, kaitina spalvas, slikta uzvedība, saimnieki izbraucot no valsts, jaunajā īres dzīvoklī īpašnieks neļaujot kaķi turēt. Nomirst sirmgalve - māja pilna ar kaķiem...

Es nepārspīlēju. Kad cenšamies pārbaudīt adoptētājus pēc vairākiem mēnešiem, tajā skaitā lūdzam atskaitīties par nu jau pieaugušā kaķa sterilizāciju, ko ar parakstu adoptējot ļaudis apņēmušies veikt, skumji brīnumi atklājas: vieni adoptētāji vairs nav atrodami, citi izvairās no komunikācijas ar patversmi, vēl daļa skaidri pasaka: kaķa vairs nav, un tālākās sarunās neielaižas. Un šāda aina paveras, pat neraugoties uz to, ka gana lielu daļu adoptētgribētāju no patversmes raidām prom tukšām rokām. Secinājums: cilvēki ir iemācījušies melot. Sola to, ko negrasās pildīt, stāsta par sevi pasakas, lai tikai tiktu pie dzīvnieka, kurš visai drīz kļūst par lieku apgrūtinājumu un traucēkli. Kāpēc? Par Rīgas dzīvnieku patversmē Labās mājas pajumti radušajiem kaķiem interesējieties pa tālruni: 26617636 vai internetā: www.patversme.lv.