Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Kaķu apzīmēšanu ar mikročipu aicina neatlikt uz pēdējo brīdi

© Oksana Džadana / F64

Latvijas Veterinārārstu biedrība aicina kaķu īpašniekus neatlikt kaķu apzīmēšanu ar mikroshēmu uz pēdējo brīdi, aģentūrai LETA atzīmēja organizācijā.

Veterinārārstu biedrībā norāda, ka šonedēļ Saeimā pieņemtie Dzīvnieku aizsardzības likuma grozījumi paredz, ka no 1.jūlija kaķu saimniekiem būs jāreģistrē savi dzīvnieki, tādējādi biedrība aicina nekavēties ar reģistrēšanu jau tagad.

Biedrībā uzsver, ka pavasarī daudz saimnieku sterilizē kaķus, un tas ir piemērots brīdis, lai veterinārārsts ievadītu un reģistrētu dzīvniekam mikročipu.

Čipa ievadīšana, apvienojot to ar procedūru narkozē, mazinās dzīvniekam stresu, norāda Veterinārārstu biedrības Mazo dzīvnieku sekcijā.

Tostarp Latvijas Veterinārārstu biedrībā min, ka, tāpat kā suņiem, arī kaķiem mikročipēšana un reģistrācija Lauksaimniecības datu centrā (LDC) būs nedalāms veterinārārsta pakalpojumus, un visus kaķus, kuriem veterinārārsts ievadīs čipu, 72 stundu laikā reģistrēs LDC.

Savukārt, ja dzīvnieks būs pazudis, tad atrašanas gadījumā pēc mikročipa numura varēs identificēt kaķa saimnieku, lai dzīvnieks ātri atgrieztos mājās, norāda biedrībā.

Pēc biedrības pārstāvju paustā, plānots, ka tuvākajā laikā Latvijā būs arī jauna kārtība, uzliekot pienākumu dzīvnieku ķērājiem būt aprīkotiem ar mikročipu lasītāju, lai, noķerot kaķi vai suni, nekavējoties varētu noskaidrot tā saimnieku un dzīvnieks nenonāktu patversmē.

Zemkopības ministrijas pārstāvji iepriekš informēja, ka kaķu un mājas sesku apzīmēšanu ar mikroshēmu varēs veikt tikai praktizējošs veterinārārsts.

Lai saņemtu vienotu pakalpojumu par kaķa vai mājas (istabas) seska apzīmēšanu ar mikroshēmu, pases izsniegšanu un reģistrāciju mājas (istabas) dzīvnieka datubāzē, īpašniekam būs jāsamaksā veterinārmedicīniskās prakses iestādei par dzīvnieka apzīmēšanu un pirmreizējo reģistrāciju, norādīja ZM pārstāvji.