Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Māja

MEKLĒ MĀJAS: Patversmē mītošie kaķi ilgojas pēc saimnieka

2–4 gadus vecā trīskrāsu kaķenīte aizvadītās vasaras vidū iekārtojās kāda uzņēmuma sarga būdas dīvānā © Publicitātes foto

Kaķi ir izteikti stresa dzīvnieki, kuri smagi pārdzīvo vides maiņu un uz katru, nereti pat visniecīgāko pārmaiņu ierastajā ikdienā var sākt reaģēt neadekvāti: ar agresīvu uzvedību vai ieraušanos sevī.

Patversmes pasaulē strādā pēc dažādiem principiem. Ir vietas, kur par visaugstāko vērtību uzskata dzīvību un neviens dzīvnieks, lai cik neadekvāts, vecs vai slims būtu, netiek likvidēts. Citviet, gluži pretēji, veic striktu atlasi: uzvedības, veselības vai vecuma dēļ ilgstoši nepieprasītie tiek eitanizēti. Un ir patversmes, kur meklē zelta vidusceļu: pilnīgi neiekārtojami dzīvnieki, kad viņu socializācijai ir izdarīts viss iespējamais un rezultāta nav, tiek likvidēti, bet tā daļa, kura varētu pretendēt uz normālu dzīvi normālos apstākļos, kādu laiku tiek turēta, cerot...

Latvijas patversmes pamatā darbojas pēc pirmā (dzīvība augstāk par visu) un trešā (mēģināt dot iespēju) principa, lai gan skaidri apzinās: suņu un jo īpaši kaķu Latvijā ir daudz vairāk nekā krietnu potenciālo saimnieku. Arī Latvijas sabiedrības lielākā daļa, šķiet, nav gatava akceptēt masveida dzīvnieku likvidāciju. Tomēr var pienākt diena, kad visas vietas patversmēs jau ilgi būs aizņemtas un nespēsim vairs palīdzēt tiem, kuriem tas akūti nepieciešams.

Lūk, vairāki kaķi Rīgas patversmē Labās mājas (tālr. 26617636, www.patversme.lv.) , kuri nav patversmes «ejošo jeb pieprasīto» dzīvnieku kategorijā, tomēr pagaidām vēl viņiem ir iespēja.

Maijā melnbaltais runčuks svinēs gada dzimšanas dienu. Kāda tantiņa Salaspilī pērnvasar vēlējās izmest savas nesterilizētās kaķenītes mazuļus, kaimiņi neprātu apturēja. Tā nu Amis, viņa mamma un brāļi nonāca patversmē. Citi drīz devās uz jaunām mājām, vien baltmelnais puikucis aizsēdējies, iespējams, tāpēc, ka viņam ir aizdomas par autoimūnu slimību, kas izpaužas kā kreveļainas pēdiņas. Ar laiku šī liga var pāriet, bet, ja ne, tad ik pēc laika būs jādodas pie ārsta pēc kādas zāļu injekcijas devas, kas ilgtermiņā var atstāt ietekmi uz aknām un nierēm. Citādi Amis ir ļoti mīļš, ziņkārīgs, jautrs, komunikabls kaķpuika.

Lielruncis Bucis reiz dzīvoja kāda sirmgalvja aprūpē kopā ar brāļiem: gan mājā sildījās, gan peles ārā ķēra, līdz dzīve sagriezās, un četri brāļi nonāca patversmē. Bucis, 5 gadus vecs, ir brangākais no visiem, runcis ar viedokli par kaķa un cilvēka vietu šajā pasaulē. Piemērots kompanjons tiem, kuri no kaķa negaidīs lielo mīļošanās, taču parunāšanos, kopīgu pavakarēšanu, laiku īsinot. Var dzīvot gan dzīvoklī, gan privātmājā.

Lielruncis (Buča brālis), kuram steidzami nepieciešams aktīvs dzīvesveids un diēta, ir 5 gadus vecais Vaņečka. Piemērots dzīvei privātmājā ar iespēju doties pastaigās, ideāls vientuļākam cilvēkam, kuram pietiks pacietības pierādīt, ka bez viņa iepriekšējā saimnieka ir arī citi labi cilvēki.

2-4 gadus vecā trīskrāsu kaķenīte aizvadītās vasaras vidū iekārtojās kāda uzņēmuma sarga būdas dīvānā, lai laistu pasaulē savus mazuļus, kaut gan iepriekš mince šajā teritorijā netika manīta. Kamēr Marija patversmē audzināja un izdeva tautās savus bērniņus, ar cilvēku viņa komunicēja adekvāti: gribi mani samīļot - mīļo, negribi - pati neuzbāzīšos. Palikusi viena, Marija ir ierāvusies sevī. Nav izslēgts, ka mincei ļoti netīk citu kaķu sabiedrība. Ja nu kāds vēlas mēģināt dot Marijai iespēju, piemērota dzīvei klusā, harmoniskā vidē bez citiem mājdzīvniekiem un maziem bērniem.

3-4 gadus veca kaķenīte lūko pēc kādas lauku saimniecības vai privātmājas, kurā saimniekot, peles ķerot un citus kaķu darbus pildot. Patversmē ir piesardzīga, taču trīs nedēļas pavadot pagaidu mājās, atklājās kā pašpietiekama, adekvāta kaķenīte, kuras moto ir: es cienu tevi, cilvēk, tu cieni mani, un tad jau kopā varam dzīvot.

Sniegbalto garspalvaino kaķenīti (ap 4-6 gadiem) uz patversmi atveda kāds jauniešu pāris: it kā pieklīdusi pie viņu mājām... Pērles uzvedība mulsināja: vienā mirklī bezgala mīļa, bet jau nākamajā ķērcot šauj ar ķepu vai izpļaukā cilvēka kājas. Taču tā vien likās, ka ķepas dusmās Pērle mētā ar ievilktiem nagiem. Dakteri neizslēdz, ka viņai ir uzvedības traucējami, kas nemainīsies. Kopš patversme izlēma Pērli pārvietot telpā, kur neredz citus kaķus, atklājās, ka viņa ir kurla. Ienākot cilvēkam, Pērle ir gatava no ādas līst ārā, lai tikai mīļotos, ķepu mētāšana un šņākšana nu vairs nav pieredzēta. Kā mince uzvedīsies mājās - atklāts jautājums. Ja nu kāds drosminieks bez citiem mājdzīvniekiem un maziem bērniem vēlas Pērlei dot iespēju kaut vai pagaidu māju variantā, patversmes ļaudis par to priecāsies.

Bezgala skaista kaķmeitiņa vecumā ap 6 mēnešiem. Diemžēl visu savu apzināto mūžu pavadījusi tikai patversmes būrī, tāpēc pagaidām nepieprot komunicēt ar cilvēku ārpus tā. Paņemta klēpī, kūst no laimes. Vairāk dievinās vīriešus. Meklē pacietīgus, līdzjūtīgus un mīlošus saimniekus, kas nebīstas paši iziet kaķa socializācijas procesu, lai uzzinātu, kā no bailuļa izveidot pašapzinīgu, mīļu skaistumu.

7-8 mēnešus vecs melnbalts runčuks lūko pēc mājām, kur blēņas darīt, spēlēties un cilvēka - kaķa komunikācijas iemaņas apgūt. Audzis patversmē no kaķēna vecuma, tāpēc jaunajās mājās pirmajā laikā var vairīties mīļoties ar cilvēku. Ziņkārīgs, jautrs rezgalis.

Tīģerkrāsas smukulīte ar košzaļām acīm pāris gadus dzīvoja kādā frizētavā Vecrīgā - gan ar klientiem mīļojās, gan pa ielu pastaigājās. Mainoties frizētavas īpašniekam, Dārta nonāca patversmē. Sākotnēji mince bija sašutusi un ne ar vienu nekontaktējās, taču lēnītēm atplauka paļāvībā, lai gan jārēķinās, ka viņa ir no tiem kaķiem, kuri paši izdomā, ar kuru mīļoties, no kura bēgt un kuram uzšņākt. Visticamāk, Dārta nav sajūsmā par daudzajiem sugasbrāļiem sev apkārt, tāpēc adoptējama uz privātmāju, kur būs vienīgā četrkājainā valdniece.