Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Māja

PAŠU ROKĀM: Rotas eglītei - kā nevienam

© Leonīds Gusevs

Ziemassvētku rotājumu krāsu toņos tradicionāli dominē zaļš un sarkans, taču jāatceras par ziemas pamata krāsu – par balto, kas asociējas ar sniega un ledus mirdzumu. Šogad modē viss greznais un antīkais, bet tas nenozīmē, ka tūlīt jāsteidz uz veikalu un jāmeklē modīgās preces, ar ko post un rotāt savu māju svētkiem. Vērīgu aci pārlūkojot jau esošās lietas un liekot lietā izdomu, pavisam minimāliem līdzekļiem iespējams tikt pie šika greznuma, par ko iepriekš pat nojausmas nebija!

Ideju iesaka māksliniece, dizaina aksesuāru salondarbnīcas Burleska saimniece Agnese Vaļiniece.

NEPIECIEŠAMIE MATERIĀLI:

plastmasas bumbuļi

smalkas mežģīnes

mežģīņu auduma gabaliņi

lentītes siešanai

abpusēji līmējoša līmlente

PVA līme

otiņa

grieznes

stikla burciņas

tējas sveces

DARBA GAITA:

1. Ņem stikla burciņu: vietā, kur iecerēts mežģīņu rotājums, uzlīmē šauru abpusēji līmējošo līmlenti un tai virsū – smalku mežģīni. Drošības labad dažās vietās virs līmlentes neuzkrītoši uzpilina dažus līmes pilienus un mežģīni pielīmē (saskaroties ar sniegu vai mitrumu, līmlente tomēr mēdz atlīmēties...)

2. Mežģīņu platums un joslu biežums būs noteicošais faktors, kas stikla burciņas pārvērtīs greznos un oriģinālos sveču lukturīšos, ko var iekārt gan koku zaros dārzā, gan eglītē.

3. Vēl viens variants, kā grezni ietērpt stikla burciņu: ņem mežģīņu auduma gabalu, kas nedaudz lielāks par burciņu, liek to auduma vidū un no visām pusēm apņem. Lai mežģīne pie burciņas cieši turētos, to apsien ar smalku pieskaņotas krāsas lentīti. Lieko audumu nogriež.

4. Lai mežģīņoto lukturīti varētu iekārt, piesien «rokturīti» – nogriež šauru lentīti, tās vienu galu apsien ap burku, nostiprina ar mezglu un izveido pušķi (viens gals lentītei īss, otrs – garš), garo galu aizvelk uz pretējo pusi, izver zem lentītes, nofiksē ar mezglu un atkal sasien pušķī.

5. Tieši tāpat kā burciņas, mežģīņu auduma gabaliņos iesien arī egļu bumbuļus.

PADOMS

• Mežģīņoto bumbuļu izmantojums vairāk vai mazāk attiecas tikai uz Ziemassvētku un gadu mijas laiku, bet mežģīnēm rotātos lukturīšus iespējams izmantot ļoti daudzpusīgi. Telts, āra nojume, svētku galds brīvā dabā vai koki dārza tālākajā nostūrī, rotāti ar gaisīgās mežģīņu kleitās ietērptiem gaismeklīšiem, nodrošinās intimitāti un nepārprotamu romantiku!

• Lai svecītes, izrotātajās burciņās ieliktas, atrastos tieši centrā un stabili turētos, tās piefiksē ar mazu abpusēji līmējošās līmlentes gabaliņu.

Rotas – kā nevienam

Arī sen apnikušam egles bumbulim iespējams piešķirt otru iespēju! Kā? Ļoti vienkārši – ņemt to un apgleznot! Un kompānijas pēc vēl stilā un krāsu gammā saskanīgu gaismas lukturīti pagatavot!