Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Māja

RECEPTE: Salāti – viegli, bet sātīgi

© Leonīds Gusevs

Reizēm, lai justu sātu un būtu paēdis, vajag pavisam nedaudz. Dūšas piesiešanai un vienlaikus viegluma sajūtai vēderā vispateicīgākie ir salāti – ātri pagatavojami, ērti paņemami līdzi, ļaujas bezgala daudzām improvizācijām.

Tofu salāti Āzijas gaumē

Sastāvdaļas: 1 ēdamkarote medus, 2 tējkarotes sojas mērces, 3 ēdamkarotes rapšu eļļas, 2 ēdamkarotes etiķa, 1 tējkarote sezama eļļas, 1 tējkarote svaigi rīvēta ingvera, 200 g kubiņos sagriezta Tofu siera, 100 g vārītu gargraudu rīsu, 200 g salātu mixa vai citu zaļumu, sāls, svaigi malti melnie, graudu pipari

Pagatavošana: bļodā sajauc rapšu eļļu, etiķi, medu, sezama eļļu, sojas mērci, ingveru un sāli.

Pannā liek kubiņos sagrieztu Tofu sieru, pievieno divas ēdamkarotes mērces un sieru apcep, līdz tas kļūst zeltaini brūns. Apcepto sieru vēl apslaka ar nelielu mērces daudzumu. Uz šķīvja kārto salātus un rīsus, visu pārlej ar atlikušo aizdaru un pasniedzot porciju papildina ar apceptiem Tofu siera gabaliņiem. Salātu papildināšanai ir neierobežotas iespējas: var pievienot viegli apvārītus un šķēlītēs sagrieztus burkānus, svaigu gurķu gabaliņus, mīksti vārītas vistu vai paipalu olas, olīvas, papriku vai tomātus.

Tunča salāti

Sastāvdaļas: puse ledus salātu galviņas vai rukola, 1/3 paprikas, 6 ķirštomātiņi, 1/3 garā gurķa, 1 bundžiņa konservēta sasmalcināta tunča eļļā, 1 mazs sīpols, puse citrona sulas, sāls, svaigi malti melnie, graudu pipari, Vidusjūras garšaugu maisījums

Pagatavošana: salātlapas noskalo un lielā šķīvī saplucina. Papriku sagriež kubiņos, ķirštomātiņus pārgriež uz pusēm, gurķi nomizo un sagriež salmiņos. Visus dārzeņus kārto uz salātlapām, pievieno sagrieztu sīpolu pusgredzenus. Tunci izņem no bundžiņas un kārto uz dārzeņiem. Visam pāri pārslaka eļļu no tunča bundžiņas un citrona sulu. Pārkaisa ar sāli, pipariem un garšaugiem. Ja vēlas, var pievienot arī olīvas.

Cepta cāļa salāti meksikāņu gaumē

Sastāvdaļas: 450 g cāļa filejas, 250 g selerijas saknes, sarkanās paprikas pāksts, sīpols, 200 g dažādu salātu, 200 g salātu mērces, 100 g olīvu, sāls

Pagatavošana: ceptu cāļa fileju sagriež salmiņos, notīrītu selerijas sakni sarīvē, papriku, sīpolus un salātus sagriež salmiņos. Dārzeņus un cāļa gaļu kārto salātu traukā un pārlej ar mērci. Pirms pasniegšanas galdā rotā ar olīvām, salātu lapām un sīpola ripiņām.