Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Praktiski

Interesanti! Kādi ēdieni vislabāk sader kopā ar alu?

© Publicitātes foto

35% aptaujāto norāda, ka alus vislabāk sader ar sieru, 62% uzskata, ka to labāk baudīt ar ķiploku grauzdiņiem, 71% dod priekšroku alus baudīšanai ar grilētu gaļu – šašliku, desiņām, ribiņām, 41% - kartupeļiem čipsiem, bet 17% izvēlas alu kopā ar zivju ēdieniem, 15% - ar burgeriem, bet 19% - ar picu, liecina “Mežpils alus” un pētījumu centra “Norstat” veiktā aptauja. Aptaujas ietvaros respondenti varēja izvēlēties vairākus atbilžu variantus.

Alus veidi ir daudz un dažādi - tie atšķiras gan pēc stipruma, gan krāsas, garšas, aromāta, apiņu daudzuma, brūvēšanas veida un izejvielām un daudz citiem aspektiem. Tieši tāpēc alus kā dzēriens sader kopā ar ļoti daudz dažādiem ēdieniem, sākot no pikantām maltītēm ar gaļu līdz pat desertiem.

“Ja alus ir ar spēcīgu apiņu garšu, ieteiktu to baudīt ar kādu pikantāku gaļas ēdienu, ar zivīm labāk saderēs gaišais alus, sieram - gan cietajam, gan tradicionālajam Jāņu sieram, piestāvēs rudzu eils, alus ar augļu vai ogu garšu piestāvēs siera kūkai, augļiem vai viegliem salātiem, savukārt, porteris lieliski saderēs ar saldiem desertiem, piemēram, šokolādes kūku, stāsta “Mežpils alus” vēstnesis Edgars Magons.

“Gan alus, gan siers ir universāli produkti, kas celti galdā gan ikdienā, gan svētku reizēs, izkopjot garšas un baudīšanas veidus. Gribētos arī uzsvērt, ka gan alus, gan siers simbolizē Latvijas garšu, turklāt, abas šīs lietas baudītas senatnē un savu popularitāti nav zaudējušas arī mūsdienās,” stāsta “Ievas siers” vadītāja un siera meistare Ieva Slaviete.

Analizējot vīrieši un sieviešu sniegtās atbildes, iespējams secināt, ka vīrieši biežāk dod priekšroku alus baudīšanai ar sieru (40% - vīrieši, 30% - sievietes), bet sievietes biežāk izvēlas alu ar grilētu gaļu (72% - sievietes, 69% - vīrieši). Alu ar kartupeļu čipsiem biežāk izvēlas gados jaunāki respondenti - 52% aptaujāto vecumā no 19 līdz 29 gadiem, bet alu ar sieru biežāk izvēlas respondenti vecumā no 40 līdz 49 gadiem (41%) un no 50 līdz 59 gadiem (45%).

Raugoties reģionu griezumā, var secināt, ka alu un kartupeļu čipsus biežāk izvēlas aptaujas dalībnieki no Latgales (47%), bet kurzemnieki biežāk izvēlas alus un zivju saderību (25%), iespējams izvēli ietekmējis jūras tuvums un iespēja baudīt svaigi kūpinātas zivis. Rīgā un Pierīgā iecienīts alu baudīt ar ķiploku grauzdiņiem (67%), bet alu ar grilētu gaļu visbiežāk izvēlas respondenti no Zemgales (74%).