Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Māja

RECEPTE: Ēdieni ar jaunajiem kartupeļiem

© Māja

Jaunība ātri paiet cilvēkam, un kur nu vēl kartupelim! Protams, tam, kurš dārzeņus redz tikai lielveikalā, galvu jauc ievestie jaunie kartupeļi, kas parādās jau pavasarī, bet, ja cilvēks nav zaudējis saikni ar Latvijas dabas ritmiem, tad pirmie jaunie, bez dažādām steidzināšanas viltībām izaugušie kartupeļi ir kā zīmīgs pieturas punkts vasaras ceļā pretī rudenim un jaunajai ražai.

 Iespējams, priekšā vēl cīņa ar lakstu puvi un Kolorādo vabolēm, mežacūku viesošanās tīrumā un citas ķibeles, bet par tām, lūdzu, nedomāsim, ceļot galdā savus jaunos kartupeļus.

Ļaudis, kuri cīnās ar lieko svaru vai tikai izliekas to darām, bieži vien lepni deklarē: es kartupeļus neēdu. Lielākā daļa nemaz nevar minēt sakarīgu pamatojumu, kāpēc no tiem būtu jāatsakās. Kartupeļu tēlu un fāstfuda cienītāju figūru lielā mērā ir sabojājuši čipsi un frī kartupeļi. Ir arī vairāk vai mazāk pamatotas teorijas par kartupeļu nevēlamo ietekmi uz locītavām, apgalvojumi, ka tie veicinot celulītu u.c. Tomēr, atmetot aizspriedumus, uztura speciālisti atzīst, ka ir pietiekami daudz iemeslu, lai neatteiktos no kartupeļiem, it īpaši – no jaunajiem. Starp citu, ir izgudrotas arī jauno kartupeļu diētas, kuru piekritēji apgalvo, ka tās palīdzot tikt vaļā no 2–3 kilogramiem, vajagot vien 3–4 dienas ēst vārītus jaunos kartupeļus ar nelielu daudzumu olīvu eļļas un drīkstot pievienot mazliet sāls un piparu, kā arī esot jādzer daudz ūdens. Uztura speciālistu attieksme pret šādām vienpusīgām diētām gan ir piesardzīga.

100 gramos jauno kartupeļu ir tikai 70 kkal, vairāk nekā 80 gramu no tiem ir ūdens, ap diviem gramiem olbaltumvielu un ap 12 gramiem ogļhidrātu, no kuriem lielākā daļa ir ciete. Jaunie kartupeļi dod mums kāliju, magniju, fosforu un citas minerālvielas, organiskās skābes u.c. Tie ir arī pietiekami labs B un C vitamīna avots. Ziemā, kartupeļus uzglabājot, vitamīnu daudzums krītas. Tas atkarīgs arī no sagatavošanas veida. Izpētīts, ka ceptos nevārītos kartupeļos saglabājas līdz 95%, tvaikotos – 90%, ar mizu vārītos – 75%, bet bez mizas vārītos – ap 60% vitamīnu. Toties tādos kartupeļos, kas vārīti un pēc tam cepti, atliek vairs tikai pieci procenti vitamīnu.

Visaugstāk daudzi ēdāji vērtē tos jaunos kartupeļus, kuri nav miltaini un vārot nejūk laukā. Vislabāk, ja kartupeļi ir pavisam svaigi un tiem ir gluda, patīkama miziņa – tad atliek tikai nomazgāt un ķerties pie vārīšanas vai cepšanas. Tieši zem mizas slēpjas vērtīgas bioloģiski nozīmīgas vielas. Protams, gadās, ka miziņa nevieš uzticību, jo ir apkaltusi vai bojāta, un labāk to nokasīt ar speciālu mizojamo ierīci, mizojamo cimdu vai parastu nazi, kādreiz pietiek vienkārši ar mazgājamā sūklīša aso pusi. Kartupeļus jācenšas mizot tieši pirms gatavošanas, lai neietu bojā vitamīni. Paradums notīrīt kartupeļus jau laikus un atstāt ūdenī ir ļoti nepareizs, jo sevišķi, ja kartupeļi ir sagriezti.

Kartupeļu cienītāji jau zina, kādas šķirnes tupeņi viņiem garšo vislabāk un ko no katras var sagaidīt. Vienam labāk patīk balti, citam dzelteni kartupeļi, citus priecē garenie ar rozā miziņu. Pasaulē modes kliedziens ir violetie kartupeļi, kas retu reizi redzēti arī pie mums. Violeta ir ne tikai miza, bet arī mīkstums. Tiem ir salīdzinoši augstāks cietes saturs, bet galvenā atšķirība no saviem gaišākajiem radiniekiem ir augstais antioksidanta – antocianīna saturs. Visbiežāk violetos kartupeļus to dzimtenē Andu kalnu apvidū novāc jaunus, bet, ja atļauj tiem nobriest, tad izaug palieli, iegareni tupeņi, no kuriem sanāk gaiši violets biezenis. Citiem tas šķiet interesanti, citiem rada aizdomas, ka te kaut kas saķīmiķots vai ģenētiski modificēts. Bet nē – violeto kartupeļu krāsa ir dabas dota, un Dienvidamerikā šādas šķirnes līdz ar citām tiek audzētas jau aptuveni astoņus gadu tūkstošus. Savukārt mūsu tauta kartupeļus iepazinusi tikai 17. gadsimtā, Kurzemes hercoga Jēkaba laikā, taču arī mums ir savas kartupeļu ēšanas tradīcijas un vienkāršas, paaudzēs iemīlētas receptes. Kartupeļu vārīšana joprojām ir viens no pirmajiem darbiņiem, ko cilvēks apgūst virtuvē. Vai spert soli tālāk un mācīties vēl citas receptes vai labāk izlīdzēties ar saldētiem pusfabrikātiem un kartupeļu pulveri no paciņas – tas katra paša ziņā.

***

RECEPTES

Jaunie kartupeļi ar siļķu sviestu

Sastāvdaļas: 1,2 kg jauno kartupeļu, 160 g sviesta, viena mazsālīta siļķe, 300 ml piena, divas ēdamkarotes sinepju, buntīte diļļu.

Pagatavošana: siļķi iztīra, atbrīvo no asakām, mērcē pienā vienu stundu, pēc tam sablendē vai samaļ gaļasmašīnā, pievieno mīkstu sviestu, sinepes un kapātas dilles, saputo. Kartupeļus nomazgā un izvāra ar visu mizu, pasniedz karstus, virsū liekot sagatavoto siļķu sviestu.

Cepeškrāsnī cepti jaunie kartupeļi

Sastāvdaļas: divi kilogrami jauno kartupeļu, divas ēdamkarotes olīvu eļļas, divas ķiploku daiviņas, divas tējkarotes svaigu rozmarīna zaļumu, sāls, pipari.

Pagatavošana: kartupeļus nokasa, sagriež pusītēs vai četrās daļās, uzkaisa sāli un piparus, pievieno eļļu, rozmarīnu un spiedē saspiestus ķiplokus, samaisa. Liek uz plāts vienā kārtā, cep 220 grādu temperatūrā aptuveni 40 minūtes.

Jauno kartupeļu salāti ar rukolu

Sastāvdaļas: 100 g jauno kartupeļu, sauja rukolas lapiņu, viena vārīta ola, viena šķēlīte dūmota šķiņķa, eļļa cepšanai; 2–3 redīsi, daži zaļie lociņi, divas ēdamkarotes olīvu eļļas, viena nepilna tējkarote citronu sulas, šķipsniņa sāls.

Pagatavošana: veselus notīrītus kartupeļus apcep olīvu eļļā un sagriež katru četrās daļās. Šķiņķi sagriež strēmelītēs un apcep eļļā. Lēzenā traukā kārto rukolas lapiņas, šķēlītes sagrieztus redīsus, ripiņās sagrieztu vārītu olu, kartupeļus un šķiņķa gabaliņus. Olīvu eļļai pievieno citronu sulu un sāli, sajauc, pārlej salātiem.

Jaunie kartupeļi ar vistu un ananasu sulu

Sastāvdaļas: 900 g jauno kartupeļu, 400 g vistu krūtiņu bez ādas, 100 ml ananasu sulas, divi nektarīni, viena ēdamkarote olīvu eļļas, viena tējkarote karija, sāls pēc garšas.

Pagatavošana: kartupeļus novāra un atdzesē. Vistu krūtiņas sagriež mazos gabaliņos, apcep eļļā, pievieno sulu, kariju un sāli. Kartupeļus sagriež gabaliņos, pievieno vistu krūtiņām, cep piecas minūtes, pēc tam pieliek nomizotu, sīki sagrieztu nektarīnu mīkstumu un uzkarsē. Pasniedz karstu.

Podiņā gatavoti jaunie kartupeļi.

Sastāvdaļas: 10–12 jaunie kartupeļi, viena glāze salātu kefīra, zaļumi un garšvielas pēc izvēles, sāls.

Pagatavošana: Jaunos kartupeļus nomazgā, ja miziņa pavisam plāna, to atstāj, ja biezāka vai bojāta – nomizo, sagriež kartupeļus šķēlītēs, liek karstumizturīgā podiņā, pievieno sāli un garšvielas, pārlej ar kefīru. Liek cepeškrāsnī, kas iesildīta līdz 180–200 grādiem, sautē gatavus. Pirms pasniegšanas pārkaisa ar kapātiem zaļumiem.