Otrdiena, 7.maijs

redeem Henriete, Henrijs, Jete

arrow_right_alt Rīgā \ Rīgas domē

Nodos izvērtēšanai Nacionālā Mākslas muzeja 23 miljonu vērto restaurēšanas kontroltāmi

. Rīgas domes Īpašuma departamentā šodien pēcpusdienā saņemta Lietuvas arhitektu biroja "ProcessOffice" kontroltāme, kurā norādīts, ka Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) rekonstrukcijas izmaksas sasniegs gandrīz 23 miljonus latu, informē Rīgas dome.

"Lai gan metu konkursa profesionālā žūrija vienprātīgi atzina Lietuvas arhitektu biroju “Processoffice" par uzvarētājiem, ir jāapzinās savas spējas un kapacitāte. Ar skaistas vīzijas iesniegšanu ir par maz, lai sagatavotu šāda apmēra projektu," - saka Īpašuma departamenta direktors Oļegs Burovs, uzsverot "Šodien pēcpusdienā saņemtās jaunās būvprojekta kontroltāmes summa ir gandrīz 23 miljoni latu, ko Īpašuma departaments kā pasūtītājs nevar apieņemt. Šāda attieksme gan no lietuvas ģenerāluzņēmēju puses, gan Latvijas apakšuzņēmēju puses saistībā ar tik lielu projektu ir absolūti nepieņemama".

Metu konkursā par Latvijas Nacionālā Mākslas muzeja (LNMM) rekonstrukciju un restaurāciju, Lietuvas arhitektu žūrijai prezentētā projekta summa bija 12 miljoni latu, gatavojot tehnisko projektu arhitekti informēja Īpašuma departamentu par 17 miljoniem latu; vēl pagājušās nedēļas sākumā tika solīts, ka netiks pārsniegti 18 miljoni, bet šobrīd iesniegtā tāme rāda pavisam ko citu," ir sašutis O.Burovs, piebilstot, ka Īpašuma departaments ir nolēmis saņemto kontroltāmi nodot izvērtēšanai Latvijas Būvinženieru savienības speciālistiem.

Pēc pagājušajā nedēļā notikušās tikšanās ar Lietuvas arhitektu biroja pārstāvjiem "Processoffice", kā arī būvprojekta un daļējas tāmes saņemšanas, Īpašuma departaments bija pārliecināts, ka būvniecības iepirkuma konkursu varēs izsludināt līdz Lieldienām. Diemžēl atlikuši desmit procenti kontroltāmes tā arī pagājušajā nedēļā netika iesniegti. Bet speciālistiem izskatot iesniegtos dokumentus, tika secināts, ka trūkst ne tikai sadaļas par ēkas klimata kontroli, bet vēl vairāku sadaļu. Tikai šodien Īpašuma departaments kā Latvijas Nacionālā Mākslas muzeja (LNMM) rekonstrukcijas un restaurācijas pasūtītājs ir saņēmis no Lietuvas arhitektu biroja pārstāvjiem "Processoffice" pagājušajā nedēļā solīto būvprojekta kontroltāmi. Pie tam joprojām nepilnīgu - tai trūkst sadaļas par ārējiem ūdens un kanalizācijas tīkliem.

Lai gan Lietuvas arhitektiem piestādītās soda sankcijas uz šodienu sastāda 28 700 latus, lielākā daļa atbildības par projekta kontroltāmi jāuzņemas SIA "Būve un Forma", kas kā lietuviešu arhitektu apakšuzņēmējs, strādāja tieši pie tāmēšanas.