Trešdiena, 8.maijs

redeem Staņislava, Staņislavs, Stefānija

arrow_right_alt Rīgā \ Rīgas domē

Ķirsi novembrī negatīvi vērtēja mazāk rīdzinieku nekā iepriekšējo mēru Staķi pirms atkāpšanās no amata

© Dmitrijs SUĻŽICS, MN

Kļūstot par Rīgas mēru, Vilnim Ķirsim (JV) būtiski audzis reitings, liecina pētījumu centra "SKDS" novembrī veiktā Rīgas iedzīvotāju aptauja.

Ja iepriekšējā aptaujā, kas veikta jūnijā, kad Ķirsis vēl bija vicemēra amatā, viņa reitings bija mīnus 10,8, tad novembra aptaujā tas paaugstinājies līdz mīnus 1,5. Par mēru viņš tika ievēlēts augustā.

Turklāt, salīdzinot ar vasaras aptauju, ne tikai palielinājies Ķirša pozitīvais vērtējums, bet arī samazinājies negatīvais. Ja jūnijā Ķirša darbību ļoti pozitīvi vērtēja 0,8% aptaujāto, tad novembrī to skaits palielinājās līdz 2,2%. Ja jūnijā drīzāk pozitīvi vicemēru Ķirsi vērtēja 25,3% aptaujāto, tad novembrī tie bija 28,6% aptaujāto.

Jūnijā Ķirša darbību drīzāk negatīvi vērtēja 26,8%, bet ļoti negatīvi - 10,1% respondentu, bet novembra aptaujā negatīvais vērtējums ir sarucis līdz attiecīgi 24% un 8,3% respondentu.

Turklāt, kā liecina aptaujas dati, Ķirsi novembrī negatīvi vērtēja mazāk rīdzinieku nekā iepriekšējo mēru Mārtiņu Staķi (PP) pirms atkāpšanās no amata. Staķi drīzāk negatīvi un ļoti negatīvi jūnijā vērtēja 29% un 16% respondentu.

Lai gan pozitīvais vērtējums Staķim arī bija augstāks nekā Ķirsim pašlaik, tomēr Staķa reitings pirms aiziešanas no amata bija zemāks - mīnus 4,5.

Novembrī arī pieaugusi Rīgas mēra Ķirša atpazīstamība. Par Ķirsi nebija dzirdējuši 13% aptaujāto, kamēr jūnijā šādu atbildi sniedza 18,3% respondentu.

No 4. līdz 11.novembrim "SKDS" aptaujāja 801 respondentu vecumā no 18 līdz 75 gadiem.

LETA jau ziņoja, ka, sastrīdoties divām lielākajām koalīcijas frakcijām "Par/Progresīvie" un "Jaunā vienotība", 2023.gada vasarā izjuka Rīgas domes koalīcija.

Šiem politiskajiem spēkiem nespējot vienoties par turpmāko sadarbību, tika izveidota jauna koalīcija, kurā vairs nebija "Progresīvo". Jaunizveidotā koalīcija par Rīgas mēru ievēlēja Ķirsi.